Εντυπωσιακό 3D βίντεο δείχνει τι συμβαίνει όταν κάποιος βήχει σε κλειστό χώρο

Υγεία
Εντυπωσιακό 3D βίντεο δείχνει τι συμβαίνει όταν κάποιος βήχει σε κλειστό χώρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορείτε να κολλήσετε ακόμη και αν βρίσκεστε σε διαφορετικούς διαδρόμους του σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με το βίντεο

Ένα εντυπωσιακό βίντεο δημιούργησαν 4 οργανισμοί έρευνας στη Φινλανδία, αναφορικά με το πώς εξαπλώνεται ο κορωνοϊός.

Πρόκειται για ένα τρισδιάστατο μοντέλο, μελετώντας το πώς μπορεί να εξαπλώνεται ο κορωνοϊός, εξετάζοντας σενάριο που «καταγράφει» τον βήχα φορέα σε κλειστό χώρο.   

«Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι σωματίδια αερολύματος που μεταφέρουν τον ιό μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για περισσότερο από ότι ανέφεραν οι αρχικές εκτιμήσεις, οπότε είναι σημαντικό να αποφεύγονται οι πολυσύχναστοι κλειστοί δημόσιοι χώροι. Αυτό επίσης μειώνει τον κίνδυνο από μόλυνση με σταγονίδια, που παραμένει η κύρια διαδρομή μετάδοσης του κορωνοϊού», αναφέρει το πανεπιστήμιο Aalto, που μετείχε στο πρότζεκτ μαζί με το πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, όπως και το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο και το Τεχνολογικο Κέντρο Έρευνας της Φινλανδίας.  

Οι ερευνητές μελέτησαν πώς εξαιρετικά μικρά αερομεταφερόμενα αερολύματα σωματιδίων βγαίνουν από τη αναπνευστική οδό όταν κάποιος βήχει, φτερνίζεται, ή μιλά. Τέτοια σωματίδια μπορούν να μεταφέρουν παθογόνα, όπως οι κορωνοϊοί.   Στο πλαίσιο του πρότζεκτ δημιούργησαν ένα μοντέλο με σενάριο ότι κάποιος βήχει σε διάδρομο ανάμεσα σε ράφια, όπως εκείνοι των σούπερ μάρκετ, λαμβάνοντας υπόψη τον εξαερισμό. Τα τέσσερα ιδρύματα δημιούργησαν το μοντέλο ξεχωριστά, χρησιμοποιώντας τις ίδιες αρχικές προϋποθέσεις.     Play 00:06 -00:09 Mute Settings Enter fullscreen Play   Κατέληξαν στο ίδιο προκαταρκτικό αποτέλεσμα: στην κατάσταση υπό διερεύνηση, το νέφος αερολύματος εξαπλώνεται εκτός της άμεσης περιοχής του ανθρώπου ο οποίος βήχει και στη συνέχεια αυτό αραιώνεται. Όμως, αυτό μπορεί να πάρει έως και αρκετά λεπτά, επισημαίνουν οι ερευνητές.  

«Κάποιος που έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό μπορεί να βήξει και να φύγει, αλλά να αφήσει πίσω του εξαιρετικά μικρά αερολύματα σωματιδίων που μεταφέρουν τον ιό. Αυτά τα σωματίδια θα μπορούσαν να καταλήξουν στην αναπνευστική οδό άλλων στο σημείο», εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής του πανεπιστημίου Aalto, Βίλε Βουόρινεν.  

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία των βασικών οδηγιών που έχουν δοθεί προς τους πολίτες, σημειώνει το πανεπιστήμιο. Δηλαδή, να παραμένουν στο σπίτι όσοι δεν αισθάνονται καλά, να κρατούν αποστάσεις από τους άλλους και να βήχουν στο μανίκι τους ή σε ένα χαρτομάντιλο.  

Οι ερευνητές έκαναν το μοντέλο κίνησης για σωματίδια μικρότερα από 20 μικρόμετρα. Στον ξηρό βήχα, το σύνηθες σύμπτωμα του κορωνοϊού, το μέγεθος των σωματιδίων είναι μικρότερα από 15 μικρόμετρα.

Πηγή: lifo.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News