Υγεία

Μείωση των εμφραγμάτων λόγω κορωνοϊού - Πως εξηγείται;

Ανησυxητική εξήγηση δίνουν οι επιστήμονες στο φαινόμενο

Μείωση των ασθενών με έμφραγμα στις καρδιολογικές κλινικές, έχει σημειωθεί σε πολλά νοσοκομεία του κόσμου σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα.Πώς εξηγείται η μείωση αυτή και τι σημαίνει για τους καρδιολογικούς ασθενείς;

Απαντήσεις σε καίρια ζητήματα δίνει ο Κωνσταντίνος Τσιούφης καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ, Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική στο «Ιπποκράτειο» Αθηνών μιλώντας στην εκπομπή Συνδέσεις στην ΕΡΤ.

«Φοβόμαστε ότι είναι πλασματικό»

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ως καρδιολογική κοινότητα ανησυχούμε για το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία του κορωνοϊού και πώς τα πάνε οι καρδιολογικοί ασθενείς μας, που ανήκουν στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων. Διαπιστώνουμε με ανησυχία μια μείωση των εμφραγμάτων παγκοσμίως καθώς φοβόμαστε ότι αυτό είναι πλασματικό και αποτέλεσμα του φόβου που νιώθουν οι ασθενείς όταν διαπιστώσουν κάποιον πόνο, οι οποίοι υποεκτιμούν τα συμπτώματα τους για να μην έρθουν σε επαφή με πιθανό κρούσμα κορωνοϊού.

Η προειδοποίηση του καθηγητή

Ο καθηγητής θέλησε να ευαισθητοποιήσει όσους δεν έχουν καρδιακό πρόβλημα αλλά είναι καπνιστές, έχουν υπέρταση, ζάχαρο ή διαβήτη, ότι αν νιώσουν κάποιον πόνο στο στήθος, σφίξιμο ή κάψιμο να μην το υποτιμήσουν.

Κάθε ασθενής που έχει ή δεν έχει ιστορικό και νιώθει ενόχληση στο στήθος για περισσότερο από 5 λεπτά πρέπει να πάει στο νοσοκομείο για καρδιογράφημα».

O κ. Τσιούφης πρόσθεσε σύμφωνα με το in.gr ότι «οι καρδιολογικές παθήσεις συνεχίζουν να είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Επομένως παράλληλα με τα σωστά μέτρα που παίρνει η Πολιτεία και που συνιστούν οι ειδικοί της παραμονής στο σπίτι, πρέπει να έχουμε και μια εγρήγορση ότι σε περίπτωση που εμφανίσουμε σύμπτωμα πόνου ή οξείας δύσπνοιας, είτε έχουμε ιστορικό με την καρδιά μας είτε όχι, θα πρέπει να απευθυνθούμε στο εφημερεύον νοσοκομείο. Ο ασθενής που έχει πρόβλημα με την καρδιά του συνήθως ξέρει την συμπτωματολογία και πώς να το αντιμετωπίσει».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η μείωση 40% με 60% που παρατηρείται στα καταγεγραμμένα περιστατικά, μπορεί να εξηγηθεί και από την καλύτερη διατροφή στο σπίτι, τη λιγότερη ρύπανση και το λιγότερο άγχος.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια