Υγεία

Τελικά, ο κορωνοϊός «ζει» σε ρούχα και παπούτσια; - Πως πρέπει να τα πλένουμε

Με αφορμή το online shopping, Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, δίνει χρήσιμες συμβουλές για την προστασία μας από τον κορωνοϊό

Πόσο ασφαλές είναι να παραγγέλνουμε ρούχα online, στην εποχή του κορωνοϊού, τελικά, «ζει» ο κορωνοϊός σε ρούχα και παπούτσια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαντήλια ντί για μάσκες;

Σε αυτά και πολλά άλλα απαντά η Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, Morgan Katz.

Μπορεί ο κορωνοϊός να ζήσει στο ύφασμα;

Πρόσφατες δοκιμές στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας εξέτασαν τον ιό σε διαφορετικές επιφάνειες και ενώ δεν έγιναν δοκιμές επάνω σε υφάσματα, η έρευνα έδειξε ότι ο ιός θα μπορούσε να ζήσει έως και 3 ημέρες σε ορισμένες επιφάνειες όπως το πλαστικό ή το αλουμίνιο. Αυτός ήταν ο μεγαλύτερος χρόνος καθώς και μέχρι 24 ώρες στο χαρτόνι.

Είναι τελικά ασφαλές να παραγγέλνουμε ρούχα online;

Η πιθανότητα σύλληψης του ιού με αυτόν τον τρόπο είναι εξαιρετικά χαμηλή. Ας πούμε ότι ο ιός ζει 24 ώρες επάνω στο ύφασμα, αυτό σημαίνει λοιπόν ότι κάποιος που έχει Covid-19 θα πρέπει να φτερνιστεί στα ρούχα ενώ τα συσκευάζει, και τότε η παραγγελία θα πρέπει να φτάσει σε σας μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο. Τότε αυτό θα ήταν αρκετό για ένα ιικό φορτίο να προκαλέσει μόλυνση. Οπότε κίνδυνος είναι πολύ μικρός.

Πρέπει να αφήνουμε τα δέματα σε ξεχωριστό χώρο για έως και 72 ώρες, για να βεβαιωθούμε;

Αυτό είναι λίγο δραστικό, αν είναι χαρτόνι, ίσως να το άφηνα έξω, μέχρι να το χρειαστώ, αλλά εάν είναι επείγον, σας συνιστώ να το ανοίξετε και να πλύνετε καλά τα χέρια σας αργότερα.

Πώς πρέπει να πλένουμε τα σεντόνια και τα ρούχα αν υπάρχει μολυσμένο άτομο στο σπίτι μας;

Δεν προτείνω να τινάζετε τα σκεπάσματα, αφού αυτό θα μπορούσε να μεταφέρει τα σταγονίδια αναπνοής στον αέρα και υπάρχει κίνδυνος να τα εισπνεύσετε. Πλύντε τα πολύ προσεκτικά φορώντας γάντια, σε όσο πιο υψηλή θερμοκρασία τόσο το καλύτερο.

Μπορεί ο ιός να εξαπλωθεί μέσω των παπουτσιών μας;

Και πάλι, πολύ χαμηλός ο κίνδυνος. Θα σας συνιστούσα να βγάζετε τα παπούτσια σας προτού μπείτε μέσα για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο παθογόνων που θα μπορούσατε να μεταφέρετε στο σπίτι σας, αλλά αυτή είναι η καλύτερη πρακτική ούτως ή άλλως. Η ανάπτυξη του Covid-19 μέσω των παπουτσιών σας είναι εξαιρετικά απίθανη.

Είναι αποτελεσματικές οι μάσκες από ύφασμα;

Ναι, έχουμε δει ότι το 95% των σταγονιδίων εμποδίζεται από τα υφάσματα. Σας συνιστούμε να αφήσετε τις χειρουργικές μάσκες για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Το ύφασμα είναι καλό για να βεβαιωθείτε ότι δεν μεταδίδετε μικρόβια σε άλλους ακόμα κι αν δεν έχετε συμπτώματα. Ένα φουλάρι θα μπορούσε να είναι επίσης αποτελεσματικό.

Τι γίνεται με τα δερμάτινα ή πλεκτά γάντια;

Ναι, ισχύει το ίδιο. Αλλά πραγματικά τα χέρια δεν είναι πρόβλημα όσο βέβαια φροντίζετε να τα πλένετε αμέσως και μην αγγίζετε το στόμα, τα μάτια ή τη μύτη σας. Μόνο με την αναπνοή μπορεί να κολλήσετε, δεν απορροφάται ο ιός μέσα από το δέρμα σας.

Πηγή: marieclaire.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια