Έλληνας ερευνητής: «Θα είμαστε “άλλοι άνθρωποι” μετά τον κορωνοϊό – Προκαλεί βλάβες στους πνεύμονες»

Υγεία
Έλληνας ερευνητής: «Θα είμαστε “άλλοι άνθρωποι” μετά τον κορωνοϊό – Προκαλεί βλάβες στους πνεύμονες»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Θεόδωρος Γιαβρίδης εξηγεί γιατί οι νέοι δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν με ελαφρότητα τον κορωνοϊό

«Μη αναστρέψιμες οι βλάβες από τον κορωνοϊό στις σοβαρές περιπτώσεις», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Θεόδωρος Γιαβρίδης, ερευνητής βιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, που ερευνά την καταπολέμηση του καρκίνου κι έχει τιμηθεί για την συνεισφορά του στην επιστήμη.

Ο ίδιος, μίλησε από το Σαν Φρανσίσκο για την ελαφρότητα με την οποία λαμβάνουν οι νεότεροι κυρίως σε ηλικία τον κορωνοϊό. Τόνισε ότι κανείς δεν είναι άτρωτος,  ότι και τα παιδιά νοσούν, ενώ ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν πρέπει να το παίρνει ελαφρά τη καρδία, καθώς τα «κουσούρια» του κορωνοϊού θα τα κουβαλούν οι βαριά νοσούντες, για όλη τους τη ζωή.

«Πρόσφατα λέγαμε ότι τα παιδιά είναι αλώβητα, ωστόσο, αυτό που παραμένει γεγονός είναι ότι οι ηλικιωμένοι έχουν πιο πολλά προβλήματα. Όλοι μπορούν όμως να νοσήσουν ανεξαρτήτως ηλικίας και το βλέπουμε κι από τους θανάτους» είπε ο κ. Γιαβρίδης.

Έκρουσε δε τον κώδωνα του κινδύνου στους συνομήλικούς του, τονίζοντας ότι «στους νέους, υπάρχει η πεποίθηση ότι είμαι μικρός δεν θα νοσήσω. Ωστόσο, οι βλάβες που προκαλεί ο ιός σε όσους νοσούν βαριά, δεν... εγκαταλείπουν τον οργανισμό.

Έχει δείξει η μέχρι τώρα πορεία του ιού ότι μειώνει τον όγκο του οξυγόνου, που συσσωρεύεται στους πνεύμονες. Αυτό σημαίνει ότι με τον καιρό, δεν θα μπορούμε να τρέχουμε ή να εκτελούμε δραστηριότητες που απαιτούν σωματική άσκηση. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι θα είμαστε άλλοι άνθρωποι μετά τον κορωνοϊό.

Ο κορωνοϊός προκαλεί μόνιμες βλάβες στις σοβαρές περιπτώσεις. Οι βλάβες στους πνεύμονες θα παραμείνουν, αλλά θα φανεί και στην πορεία βεβαίως, αλλά προς το παρόν θεωρούνται ως μη αναστρέψιμες.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ερωτηθείς χθες για το αν η νόσηση από τον κορονοϊό αφήνει βλάβες στους πνεύμονες εξήγησε ότι «φαίνεται ότι όσοι κάνουν ελαφρά πνευμονία, δεν έχουν κάποιο κατάλοιπο όσον αφορά στη λειτουργία των πνευμόνων. Είναι νωρίς ακόμη για να πούμε οτιδήποτε. Αυτό που γνωρίζουμε ότι όσοι αρρωσταίνουν σοβαρά και μπαίνουν σε ΜΕΘ θα πρέπει να παρακολουθούνται μακροχρόνια για μήνες, ακόμη και για 1-2 χρόνια».

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News