Τι πρέπει να τρώμε για να μην αυξηθεί το βάρος μας, όσο είμαστε σε καραντίνα

Υγεία
Τι πρέπει να τρώμε για να μην αυξηθεί το βάρος μας, όσο είμαστε σε καραντίνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μικρά μυστικά για να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας και για να μην βάλουμε βάρος κατά τη διάρκεια της καραντίνας

«Μένουμε σπίτι» για να προστατευτούμε εμείς, αλλά για να προστατεύσουμε και τους αγαπημένους μας, ωστόσο τι γίνεται με τη διατροφή μας, καθώς οι δραστηριότητές μας μειώνονται με αποτέλεσμα και την αύξηση του βάρους μας.

Πώς πρέπει να θωρακίσουμε όμως και τον οργανισμό μας, έτσι ώστε να βοηθήσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει τις ασθένειες. Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Ευάγγελος Ζουμπανέας δίνει πολύτιμες συμβουλές.

Όπως είπε στο TV Έθνος, ο κ. Ζουμπανέας οι κανόνες υγιεινής μπορεί να έχουν προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της νόσου COVID-19, ωστόσο μια διατροφή με τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες μπορεί να βελτιώσει και να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

«Αν ένας άνθρωπος τρέφεται σωστά, με φρούτα και λαχανικά, καταναλώνει πολλές τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες και αν έκανε και πρόσφατα αιματολογικές εξετάσεις και διατηρεί καλά το επίπεδο των βιταμινών Β12, το φολικό οξύ, τη βιταμίνη D, το μαγνήσιο, τότε σίγουρα αυτός ο άνθρωπος θα μπορέσει να διαχειριστεί πολύ καλύτερα την κατάσταση» λέει στο «TV Εθνος» ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Ευάγγελος Ζουμπανέας και προσθέτει: «Γνωρίζουμε ότι τα κυψελιδικά μακροφάγα -τα οποία είναι κύτταρα που υπάρχουν στους πνεύμονες και τα οποία είναι υπεύθυνα για το πώς το σώμα θα αποβάλει ιούς και μικρόβια μέσω της βλέννας- χρειάζονται ως σύμμαχό τους τη βιταμίνη D.  Στη βιταμίνη D θέλουμε πάντα τα επίπεδα ασφαλείας να είναι πάνω  από 40.  Αν κάποιος έχει κάνει εξετάσεις και δει ότι είναι χαμηλά τα επίπεδα  της βιταμίνης D, σαφώς πρέπει  να πάρει αυξημένες δόσεις για να ανέβουν γρήγορα.  Αν κάποιος δεν μπορεί να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις τώρα, μπορεί να πάρει κάποιο συμπλήρωμα από το πλησιέστερο φαρμακείο του».

Για να μην παχύνω

Στο ερώτημα τι να τρώω κατά τη διάρκεια της καραντίνας για να μην πάρω βάρος, ο κ. Ζουμπανέας μας προτείνει:

Περιορίζουμε την ποσότητα των κακών υδατανθράκων. Αποφεύγουμε το άσπρο ψωμί, τα διάφορα σνακ, τα γλυκά, τη ζάχαρη και το αλκοόλ

Επιδιώκουμε τρία με τέσσερα γεύματα ημερησίως

Το πρωινό μας να περιλαμβάνει κάποιο φρούτο, άπαχα γαλακτοκομικά, πλήρη δημητριακά, ξηρούς καρπούς.

Το μεσημεριανό θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει μια μεγάλη πολύχρωμη σαλάτα, να συνοδεύεται από σκούρο ρύζι, γλυκοπατάτες ή ζυμαρικά ολικής άλεσης (όπως π.χ. πλιγούρι που είναι μια εξαιρετική τροφή). Η ποσότητα ορίζεται ανάλογα με τη διατροφική ανάγκη του καθενός (από ένα έως δύο φλιτζάνια ανά είδος).  Επίσης στο γεύμα βάζουμε  και μια καλή πηγή πρωτεΐνης: τυρί, ψάρι, κρέας ή αβγό

Το απόγευμα τρώμε ένα φρούτο και μία-δύο κουταλιές ανάλατους ξηρούς καρπούς

Όσο πιο ελαφρά τρώμε, θα βοηθήσουμε και το ανοσοποιητικό μας κατά τη διάρκεια της νύχτας να έχει περισσότερη ενέργεια για να μπορέσει να διορθώσει τις φθορές της ημέρας.

Ναι στον καλό ύπνο!

Εκτός της διατροφής ποιοι άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία μας στην παρούσα φάση; Το στρες και ο κακός ύπνος, υποστηρίζει ο κ. Ζουμπανέας, εξηγώντας παράλληλα ότι «αυτό το διάστημα πάρα πολύ κόσμος ξενυχτάει περνώντας πολύ χρόνο μπροστά στην τηλεόραση και στην οθόνη του κινητού, με αποτέλεσμα να μην έχουν τον ενδεδειγμένο χρόνο ύπνου. Όσα μέτρα και να πάρουμε δεν μπορούν να έχουν αποτέλεσμα αν δεν έχουμε έναν καλό και συνεχόμενο ύπνο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News