Τσιόδρας για κορωνοϊό: Υπάρχει ελπίδα από δοκιμές φαρμάκων

Υγεία
Τσιόδρας για κορωνοϊό: Υπάρχει ελπίδα από δοκιμές φαρμάκων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι ανέφερε ο λοιμωξιολόγος για τις έρευνες σε Γαλλία και Κίνα

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσίοδρας, μίλησε κατά την σημερινή του ενημέρωση για θετικά μηνύματα από υποσχόμενες μελέτες που έρχονται τόσο από την Κίνα όσο και από την Γαλλία. Εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, αναφερόμενος σε «ενθαρρυντικά», όπως τα χαρακτήρισε, αποτελέσματα, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι «ερευνητική ομάδα από την Κίνα ανακοίνωσε θεραπευτική χρήση νέου φαρμάκου σε κλινική μελέτη 340 ασθενών στο Ουχάν και στο Σέντζεν, η οποία έδειξε αρνητικοποίηση του ιού εντός τεσσάρων ημερών από τη χορήγηση του φαρμάκου».

«Επίσης, ερευνητική ομάδα της Γαλλίας από ομάδα του διάσημου καθηγητή Λοιμώξεων κ. Ραούλτ χρησιμοποίησε σχήμα φαρμάκων που ήδη χρησιμοποιείται» προσέθεσε, λέγοντας πως «υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά δεδομένα. Ειδικά γι' αυτό το θέμα αναμένουμε ειδικές οδηγίες, από ειδική ομάδα εργασίας και συνεδριάζει σήμερα υπό την προεδρία του κ. Γαργιαλιάνου, προέδρου της Εταιρείας Λοιμώξεων».

Παράλληλα, επιτέθηκε κατά «συναδέλφων» του, που «τερατολογούν» και αναφέρονται σε καταστροφικά σενάρια, χωρίς καμία επιστημονική βάση.

Την ίδια στιγμή, η φαρμακοβιομηχανία Sanofi δηλώνει έτοιμη να προσφέρει στη γαλλική κυβέρνηση εκατομμύρια δόσεις του Plaquenil (χλωροκίνη) καθώς οι κλινικές δοκιμές κρίνονται «υποσχόμενες».

Ερωτηθείς ειδικά για την χλωροκίνη, (υδροξυχλωροκίνη/Plaquenil, η οποία χρησιμοποιήθηκε προ 70 ετών για την ελονοσία) που άρχισε να δοκιμάζει η ομάδα του Γάλλου Ντιντιέ Ραούλτ, καθηγητή Ιατρικής και διευθυντή του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως είναι ένα ευρέως γνωστό φάρμακο για την μαλάρια (ελονοσία).

Όπως είπε υπάρχει επαρκής ποσότητα του φαρμάκου, το οποίο διατίθεται και στην ελληνική αγορά, καταλήγοντας ότι από τις διαρκείς επαφές που έχει με όλα τα ιατρικά κέντρα ανά τον κόσμο, όλοι χρησιμοποιούν χλωροκίνη.

Για τη χλωροκίνη έχουν γίνει δοκιμές με θετικά αποτελέσματα στην Κίνα από το Φεβρουάριο και έχουν δημοσιευθεί σε ιατρικά περιοδικά. Έτσι κι ο καθηγητής Ιατρικής και Διευθυντής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας Didier Raoult (Ντιντιέ Ραούλτ), ανακάλυψε πως η ουσία υδρο-ξυχλω-ροκίνη που είχε αντιμετωπίσει πριν από 7 δεκαετίες την ελονοσία βελτιώνει πολύ την εξέλιξη της ασθένειας στους ανθρώπους.

Στους ασθενείς που θεραπεύτηκαν χορηγήθηκε μικρή δόση χλωρικίνης 600 milligram ημερησίως επί μια εβδομάδα και τα αποτελέσματα ήταν άκρως ενθαρρυντικά.

Στις κλινικές δοκιμές συμμετείχαν 24 άτομα. Τώρα οι επιστήμονες επιδιώκουν να εφαρμόσουν το πρωτόκολλο σε περισσότερους ασθενείς με κορωνοϊό. Τα αποτελέσματα της πολλά υποσχόμενης θεραπείας, βάσει της οποίας οι ασθενείς που τους χορηγήθηκε χλωρικίνη δεν είναι πια φορείς του ιού, άρχισαν να δημοσιεύονται από χθες.

Ο Γκρεγκορί Ριγκανό, ένας εκ των συντακτών της επιστημονικής δημοσίευσης, τόνισε ότι συνιστώμενη δόση υδροξυχλωροκίνης είναι τα 600mg ημερησίως. Τα αποτελέσματα ήταν τόσο ενθαρρυντικά που τράβηξαν το ενδιαφέρον του Ελον Μασκ, ο οποίος έκανε σχετική ανάρτηση στο Twitter.

Την ίδια στιγμή ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαρακτήρισε σήμερα τον νέο κορωνοϊό «εχθρό της ανθρωπότητας», καθώς έχει σκοτώσει περισσότερους από 8.000 ανθρώπους παγκοσμίως από τότε που εμφανίστηκε στην Κίνα, στα τέλη Δεκεμβρίου.

«Ο κορωνοϊός αυτός συνιστά μια πρωτόγνωρη απειλή. Αλλά αυτό είναι και μια πρωτόγνωρη ευκαιρία να συσπειρωθούμε εναντίον ενός κοινού εχθρού, ενός εχθρού της ανθρωπότητας", δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά τη διάρκεια συνέντευξης μέσω Διαδικτύου».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News