Κορωνοϊός: Τι να προσέχουν οι ασθενείς με καρδιολογικά νοσήματα

Υγεία
Κορωνοϊός: Τι να προσέχουν οι ασθενείς με καρδιολογικά νοσήματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συστάσεις της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για τη λοίμωξη από Covid-19

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει μέχρι σήμερα η επιστημονική κοινότητα, ο νέος κορωνοϊός προσβάλει πιο σοβαρά ηλικιωμένους (αύξηση των θανατηφόρων συμβάντων με την αύξηση της ηλικίας), ανοσοκατασταλμένους ασθενείς, ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια.

«Αυτό δε σημαίνει ότι ο υπόλοιπος πληθυσμός είναι χωρίς κίνδυνο», αναφέρει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία (ΕΚΕ). Τονίζει επίσης, ότι όπως και σε άλλες ιογενείς λοιμώξεις, «μπορεί να παρουσιασθεί, σε ένα μικρό ποσοστό, μυοκαρδιακή βλάβη με αύξηση του καρδιακού ενζύμου τροπονίνης. Αυτή η μυοκαρδιακή βλάβη έχει παρατηρηθεί σε ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 χωρίς υποκείμενο καρδιολογικό νόσημα».

 Όσον αφορά τους καρδιολογικούς ασθενείς αυξημένου κινδύνου, θεωρούνται οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, με συγγενή καρδιοπάθεια με συμπτώματα, με μη ρυθμιζόμενο σακχαρώδη διαβήτη σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες κινδύνου, με σοβαρού βαθμού νεφρική ανεπάρκεια και με συνύπαρξη χρόνιου αναπνευστικού νοσήματος. Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια συνήθως είναι αυτοί με ιστορικό διατατικής μυοκαρδιοπάθειας ή οι ασθενείς με παλαιό έμφραγμα και επηρεασμένη λειτουργία της καρδιάς.

Συστάσεις προς τους ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο από την ΕΚΕ:

Ακολουθούμε τις γενικές οδηγίες του ΕΟΔΥΥ για την αποφυγή προσβολής και μετάδοσης (αποφυγή συναθροίσεων, μένουμε σπίτι, συχνό πλύσιμο χεριών κλπ)

Δεν επισκεπτόμαστε νοσοκομεία και ιατρεία αν δεν έχουμε συμπτώματα. Αναβάλουμε τον τακτικό έλεγχο για τους επόμενους μήνες.

Η συνταγογράφηση μπορεί να λαμβάνεται από συγγενικά πρόσωπα.

Δεν αλλάζουμε τη φαρμακευτική θεραπεία που λαμβάνουμε για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής και της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας τονίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος για αλλαγή των ACE-I και ARB για τον έλεγχο της αρτηριακής υπέρτασης.

Φροντίζουμε να συμμορφωνόμαστε με τη φαρμακευτική θεραπεία για καρδιακή ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη κλπ, ούτως ώστε να μειώσουμε τις επανεισαγωγές στο νοσοκομείο.

Ακολουθούμε σωστή υγιεινοδιαιτητική αγωγή, με αποφυγή άλατος και καπνίσματος.

Επί εμφανίσεως οξέων συμπτωμάτων,πχ θωρακικού άλγους, δύσπνοιας ή ζάλης με συνοδό αίσθημα παλμών, να επικοινωνήσετε με τον θεράποντα καρδιολόγο σας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες μπορούμε να μειώσουμε την προσβολή και τις επιπλοκές κατά τη θεραπεία για Covid-19 και να τονισθεί ότι πρέπει να παρέχεται ιδιαίτερη μέριμνα προς την κατεύθυνση της καρδιαγγειακής προστασίας.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News