Κορωνοϊός: Ελπίδες από φάρμακο που δοκιμάστηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ελλάδα
Κορωνοϊός: Ελπίδες από φάρμακο που δοκιμάστηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανασκοινώσεις για φάρμακο που φαίνεται να δρα αποτελεσματικά κατά του ιού

Ένα βήμα πριν από τις ανακοινώσεις για τον εντοπισμό φαρμάκου που θα μπορεί να καταπολεμήσει την επίδραση του κορωνοϊού στον ανθρώπινο οργανισμό, βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το αντι-ιικό φάρμακο Ρεμντεσιβίρη (Remdesivir) χρησιμοποιήθηκε σε σοβαρά περιστατικά κορωνοϊού στα νοσοκομεία του Ρίου και της Πάτρας.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση δοκιμάζοντας δύο φάρμακα από τις αρμόδιες Αμερικανικές Αρχές (FDA) και την Ευρωπαϊκή Αρχή Φαρμάκων (EMA) τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τη καταπολέμηση του ιού Έμπολα. Οι δοκιμές διεξάγονται σε θαλάμους αρνητικής πίεσης με τα αποτελέσματα να αναμένονται μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Η πειραματική θεραπευτική αγωγή με το συγκεκριμένο φάρμακο βασίστηκε σε σχετική οδηγία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) της περασμένης εβδομάδας, μετά από την δημοσίευση κλινικών δοκιμών και των πρώτων αποτελεσμάτων από την πειραματική χρήση του στην Κίνα και στις ΗΠΑ. Ο καθηγητής Οργανικής Χημείας-Φαρμακοχημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και μέλος της συντονιστικής επιτροπής του Κέντρου Αριστείας Σχεδιασμού και Ανακάλυψης Φαρμάκων του ΕΚΠΑ, Γιώργος Κόκοτος, φέρεται να έχει ενημερώσει τον συντονιστή του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα για τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών του πειραματικού αντιικό φαρμάκου Remdesivir στην χώρας, όπως και άλλων φαρμακευτικών ουσιών που είχαν χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά σε βαριές περιπτώσεις στην Ασία (Κίνα, Ιαπωνία, Μαλαισία, Ταϊλάνδη).

Τι είναι η Ρεμντεσιβίρη

Η Ρεμντεσιβίρη (Remdesivir) φαίνεται πως αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό του γονιδιώματος των ιών RNA, στους οποίους ανήκει επίσης και ο κορωνοϊός. H χρησιμοποίηση του φαρμάκου εντάσσεται στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών στις οποίες συμμετέχει και η χώρα μας.

Μάλιστα το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας της Γαλλίας έχει εκδώσει οδηγία προς στους διευθυντές των τμημάτων λοιμώξεων νοσοκομείων αναφοράς να χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο φάρμακο σε περιστατικά με βαριές πνευμονίες από κορωνοϊό, ενώ και στην Γερμανία το χρησιμοποιούν ήδη μετά από επιστημονικές δημοσιεύσεις στην Κίνα, για να αντιμετωπίσουν τον νέο κορωνοϊό σε περιστατικά με οξεία συμπτώματα.

Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο λοιμωξιολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος, αποκαλύπτοντας πως το φάρμακο έφθασε στη χώρα μας και χορηγήθηκε σε ασθενή που νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο νοσοκομείο Ρίου σε σοβαρή κατάσταση.

Το Remdesivir αποτελεί αυτή τη στιγμή ενδεχομένως τη μεγαλύτερη ελπίδα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού (COVID-19) και ολοκληρώνονται σύντομα τα τελικά αποτελέσματα από τις ΗΠΑ και την Κίνα, από όπου ξεκίνησαν οι πρώτες κλινικές δοκιμές.

Μπλοκάρουν την «καταιγίδα κυτταροκινών»»

Για το θέμα μίλησε σύμφωνα με το pagenews.gr στον τηλεοπτικό σταθμό Star και ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, το βράδυ της Τρίτης. Αρχικά ανέφερε πως «υπάρχουν δεδομένα, τα οποία προέκυψαν τις τελευταίες εβδομάδες» και τα οποία δείχνουν «ότι σε κάποια φάση και σε μερικά άτομα ο ιός προκαλεί μία πολύ μεγάλη ενεργοποίηση του ανοσολογικού συστήματος – αυτό που αναφέρεται ως «καταιγίδα κυτταροκινών»».

«Επομένως», εξήγησε, «εάν αυτές οι κυτταροκίνες αφεθούν ελεύθερες να δράσουν είναι πιθανόν σε ορισμένους ασθενείς να δημιουργήσουν ανεπανόρθωτες βλάβες, όχι μόνο στους πνεύμονες (αλλά) και σε άλλα όργανα, μέσω της έντονης φλεγμονής που προκαλούν. Τώρα αυτό το οποίο έγινε, είναι (ότι) ομάδα καθηγητών που δουλεύουν στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με συναδέλφους που είναι στην Εθνική Επιτροπή Λοιμωξιολόγων που ασχολούνται με τον κορωνοϊό, σε συνεργασία με ανοσολόγους και ρευματολόγους, σε συνεργασία με κέντρα στη Γερμανία και στην Ολλανδία, είναι σε φάση να τσεκάρουν, να ελέγξουν κατά πόσον τον μπλοκάρισμα αυτών των κυτταροκινών ή κάποιων κυτταροκινών που έχουνε τον σημαντικότερο ρόλο με τη χρησιμοποίηση μονοκλωνικών αντισωμάτων μπορεί να σταματήσει αυτή την «καταιγίδα των κυτταροκινών»».

«Είναι μία τρίτη προσέγγιση», σημείωσε ο κ. Δημόπουλος, καθώς «έχουμε τα αντιικά φάρμακα -τα οποία βρίσκονται σε χρήση και ξέρουμε ότι γίνονται κλινικές μελέτες για να βρούμε τα πιο αποτελεσματικά- είναι η χλωροκίνη -που ξέρουμε ότι σταθεροποιεί, κατά κάποιο τρόπο, τα κύτταρα του πνεύμονα τα οποία είναι στις κυψελίδες- και τώρα έχουμε και μία διερεύνηση χρήσης μονοκλωνικών αντισωμάτων ή άλλων ουσιών όπως η ιντερφερόνη-Α για να μπλοκάρουν, στους ασθενείς που παρατηρείται, μεγάλη αύξηση των κυτταροκινών». Εξάλλου, «αυτές είναι ουσίες που μπορεί να τις μετρήσει κανείς και επομένως έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και τους ασθενείς οι οποίοι είναι πιθανόν να ωφεληθούν περισσότερο», επεσήμανε.

Εν αναμονή επίσημων ανακοινώσεων από το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων των κλινικών δοκιμών από το Κέντρο Αριστείας Σχεδιασμού και Ανακάλυψης Φαρμάκων του Πανεπιστημίου Αθηνών για συγκεκριμένη θεραπεία κατά του κορωνοϊού. Γι’ αυτό και ο Δρ Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε κατά την διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για «σημαντική ανακάλυψη» και «παγκόσμια πρωτοτυπία», παραπέμποντας όμως στις επίσημες ανακοινώσεις της ερευνητικής ομάδας του ΕΚΠΑ.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News