Υγεία

Κορωνοϊός: Κινδυνεύουν περισσότερο οι καπνιστές; Τι λέει ο Σωτήρης Τσιόδρας

Πόσο κινδυνεύουν οι καπνιστές - Ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου οι υπερβολικά παχύσαρκοι

Στους καπνίζοντες και κατά πόσο κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, μετά από ερώτηση που τέθηκε. Επιβαρυντικός παράγοντας φαίνεται πως είναι το κάπνισμα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του λοιμωξιολόγου, Σωτήρη Τσιόδρα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με το ethnos.gr, για τον κορωνοϊό ρωτήθηκε εάν οι υπέρβαροι, οι παχύσαρκοι και οι καπνιστές ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι οι υπερβολικά παχύσαρκοι είναι στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τη γρίπη. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι δεν έχει αναφερθεί κάτι σε αυτή την πανδημία σε σχέση με τους υπέρβαρους.

«Αντίθετα, αυτό που είναι γνωστό από ερευνητικές εργασίες είναι ότι οι καπνιστές υπερεκφράζουν αυτό τον υποδοχέα με τον οποίο συνδέεται ο ιός. Δεν έχουμε δει δεδομένα ότι ο καπνιστής κινδυνεύει περισσότερο, αλλά με βάση ερευνητικές εργασίες ότι υπερεκφράζουν τον υποδοχέα, έχουν περισσότερο υποδοχέα του ιού στο αναπνευστικό τους, φοβάμαι για τους καπνιστές, πρέπει να το πω αυτό, ότι μπορεί να εκτεθούν ευκολότερα», απάντησε σε ό,τι αφορά τους καπνιστές ο κ. Τσιόδρας.

«Όχι αναγκαστικά ότι θα νοσήσουν βαρύτερα, αλλά να εκτεθούν και να νοσήσουν πιο εύκολα. Άρα θέλει λίγη προσοχή το κάπνισμα. Το ξέρουμε όλοι ότι είναι κάτι το οποίο δεν είναι υγιεινό. Ξέρουμε όλοι ότι είναι μια κακή συνήθεια. Εάν μπορούμε να το περιορίσουμε, νομίζω κινδυνεύουμε λιγότερο να μας προσβάλει ο ιός στον οργανισμό. Αυτό σας το λέω από πειραματικά δεδομένα, δεν έχω κλινικά δεδομένα από μεγάλη μελέτη», συμπλήρωσε.

 

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα νέα για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια