Κορωνοϊός: 12 μύθοι για τον ιό – Τι ισχύει για κουνούπια, κατοικίδια και καιρικές συνθήκες

Υγεία
Κορωνοϊός: 12 μύθοι για τον ιό – Τι ισχύει για κουνούπια, κατοικίδια και καιρικές συνθήκες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τους καταρρίπτει

Από τους πιο δημοφιλείς μύθους για τον κορωνοϊό, αναφορικά με το αν επηρεάζουν ή όχι την μετάδοση του ιού, είναι το καυτό νερό, τα κουνούπια, τα κατοικίδια και οι καιρικές συνθήκες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε μια προσπάθεια περιορισμού της παραπληροφόρησης για τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε μια σειρά οδηγιών και καταρρίπτει τους μύθους που υπάρχουν.

Ο κρύος καιρός και το χιόνι μπορούν να σκοτώσουν τον κορωνοϊό

Ο κρύος καιρός δεν μπορεί να σκοτώσει τον κορωνοϊό ή άλλες ασθένειες. Η κανονική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος παραμένει γύρω στους 36,5°C έως 37°C, ανεξάρτητα από την εξωτερική θερμοκρασία. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευτείτε από τον κορωνοϊό είναι να απολυμαίνεται συχνά τα χέρια σας με αντισηπτικό σκεύασμα ή πλένοντας τα με σαπούνι και νερό.

Μπάνιο με ζεστό νερό εμποδίζει την ασθένεια του κορωνοϊού

Το ζεστό νερό δεν εμποδίζει τον COVID-19. Μάλιστα, η λήψη ενός ζεστού λουτρού με εξαιρετικά ζεστό νερό μπορεί να είναι επιβλαβής, γιατί μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε είναι να καθαρίζετε συχνά τα χέρια σας. Έτσι, απομακρύνετε τους ιούς που μπορεί να βρίσκονται στα χέρια σας κι αποφύγετε τη μόλυνση που μπορεί να συμβεί όταν αγγίζετε τα μάτια, το στόμα και τη μύτη σας.

Ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί μέσω τσιμπήματος κουνουπιών

Δεν υπάρχουν πληροφορίες ή στοιχεία που να αποδεικνύουν πως ο κορωνοϊός μεταδίδεται από τα κουνούπια. Εξάλλου, είναι ιός του αναπνευστικού, ο οποίος εξαπλώνεται κυρίως μέσω σταγονιδίων που δημιουργούνται όταν ένα άτομο που έχει μολυνθεί βήχει ή φταρνίζεται, ή μέσω σταγονιδίων σάλιου ή εκκρίσεων από τη μύτη.

Αποτελεσματικοί οι στεγνωτήρες χεριών για τη θανάτωση του κορωνοϊού;

Οι στεγνωτήρες χεριών δεν είναι αποτελεσματικοί. Αντιθέτως, πρέπει συχνά να καθαρίζετε τα χέρια σας με αντισηπτικό ή να τα πλένετε με σαπούνι και νερό. Όταν καθαριστούν τα χέρια σας, πρέπει να τα στεγνώσετε καλά χρησιμοποιώντας χαρτοπετσέτες ή στεγνωτήρα ζεστού αέρα.

Μπορεί μια λυχνία απολύμανσης υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) να σκοτώσει τον νέο κορωνοϊό;

Οι λυχνίες UV δεν χρησιμοποιούνται για την αποστείρωση των χεριών ή άλλων περιοχών του δέρματος, γιατί η υπεριώδης ακτινοβολία προκαλεί ερεθισμό του δέρματος.

Τα κατοικίδια ζώα μπορούν να μεταδώσουν τον κορωνοϊό

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα ζώα συντροφιάς / κατοικίδια ζώα όπως τα σκυλιά ή οι γάτες μπορούν να μολυνθούν με τον κορωνοϊό. Ωστόσο, είναι καλό να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό μετά από επαφή με κατοικίδια.

Τα εμβόλια κατά της πνευμονίας προστατεύουν από τον κορωνοϊό

Τα εμβόλια κατά της πνευμονίας δεν παρέχουν προστασία έναντι του κορωνοϊού. Αντίθετα χρειάζεται το δικό του εμβόλιο και οι ερευνητές προσπαθούν να το αναπτύξουν.

Η ρινική πλύση με αλατούχο διάλυμα αποτρέπει τη μόλυνση

Όχι, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία, που να αποδεικνύουν ότι η ρινική πλύση με αλατούχο διάλυμα προστατεύει τους ανθρώπους από τη μόλυνση.

H κατανάλωση σκόρδου αποτρέπει τη μόλυνση από τον κορωνοϊό

Το σκόρδο μπορεί να έχει κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες, ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η κατανάλωση του έχει προστατεύσει τους ανθρώπους από τον ιό.

Ο κορωναϊός επηρεάζει τους ηλικιωμένους

Άτομα όλων των ηλικιών μπορούν να μολυνθούν, ακόμη και οι νέοι. Απλώς, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με ιατρικές παθήσεις είναι πιο ευάλωτοι καθώς ασθενούν σοβαρά.

Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη και θεραπεία του κορωνοϊού

Τα αντιβιοτικά λειτουργούν ενάντια σε βακτήρια κι όχι ενάντια σε ιούς. Καθώς λοιπόν, ο covid-19 είναι ιός τα αντιβιοτικά δεν συνεισφέρουν στην θεραπεία του.

Υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για την πρόληψη ή τη θεραπεία του κορωνοϊού            

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο φάρμακο μέχρι στιγμής που συνιστάται για την πρόληψη ή τη θεραπεία του κορωνοϊού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News