Πλήρες γάλα ή ελαφρύ; Ποιο είναι καλύτερο για τα παιδιά;

Υγεία
Πλήρες γάλα ή ελαφρύ; Ποιο είναι καλύτερο για τα παιδιά;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έρευνα που ανατρέπει τα δεδομένα  

Αλλάζει τα όσα πιστεύαμε για το πλήρες γάλα η νέα μελέτη Αυστραλών ερευνητών, η οποία δείχνει ότι το ολόπαχο γάλα δεν αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας για τα παιδιά.

Επανεξετάζοντας 29 μελέτες από όλο τον κόσμο, οι επιστήμονες δεν βρήκαν καμία σαφή σύνδεση ανάμεσα στα δύο, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι οτιδήποτε άλλο από το ολόπαχο γάλα μπορεί να κάνει τα παιδιά να νιώθουν ότι πεινούν και έτσι να στρέφονται σε διάφορα ανθυγιεινά ή μη σνακς.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Therese O’Sullivan από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan ανέλυσε τα ευρήματα μελετών που εξέταζαν τις συνέπειες των ολόπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων στα παιδιά, διαπιστώνοντας ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να δείχνουν ότι τέτοια προϊόντα οδηγούν σε αύξηση του βάρους, υψηλή χοληστερόλη ή υψηλή αρτηριακή πίεση στα παιδιά.

«Οι διατροφικές οδηγίες σε αρκετές χώρες συνιστούν την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων μειωμένων λιπαρών, ώστε τα παιδιά να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος και καλή καρδιαγγειακή υγεία. Εμείς βρήκαμε ότι όλες οι μελέτες υποστήριζαν με συνέπεια ότι τα ολόπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν σχετίζονταν με υψηλότερα επίπεδα αύξησης του βάρους ή παχυσαρκίας», αναφέρει η Δρ. O’Sullivan και προσθέτει:

«Τα γαλακτοκομικά μειωμένων λιπαρών συστήνονται γενικά τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά άνω των δύο ετών, λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητάς τους σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά. Ωστόσο οι μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που κατανάλωναν προϊόντα χαμηλών λιπαρών και όχι ολόπαχα στην πραγματικότητα αντικαθιστούσαν αυτές τις θερμίδες με άλλα φαγητά. Αυτό δείχνει ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών δεν είναι τόσο χορταστικά όσο τα ολόπαχα, πράγμα που ενδεχομένως να οδηγήσει τα παιδιά στην κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας από άλλα φαγητά. Τα αποτελέσματα υγείας τους, λοιπόν, μπορεί να εξαρτώνται από το είδος αυτών των φαγητών αντικατάστασης».

Σε κάθε περίπτωση, η μελέτη αυτή υποστηρίζει ότι χρειάζονται περισσότερες και πιο ποιοτικές έρευνες σχετικά με την παιδική διατροφή ώστε να καθοριστούν καλύτερες οδηγίες για τους γονείς.

Πηγή: ygeiamou.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News