Ο θόρυβος… βλάπτει! - Πέντε άγνωστες συνέπειες

Υγεία
Ο θόρυβος… βλάπτει! - Πέντε άγνωστες συνέπειες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προβλήματα, όχι μόνο στην ακοή, αλλά και στην καρδιά και την ψυχική υγεία προκαλεί ο θόρυβος

Όχι, μόνο την ακοή, αλλά την καρδιά σας και την ψυχική υγεία βλάπτει (…σοβαρά) ο θόρυβος.

Η συχνότητα μιας κανονικής συζήτησης βρίσκεται περίπου στα 60 dB (Ντεσιμπέλ), μια χορτοκοπτική μηχανή είναι περίπου στα 90 dB και μια δυνατή ροκ συναυλία θα μπορούσε να φτάσει τα 120 dB. Κι όμως η μουσική στα μπαρ σε συνάρτηση με τη χλαπαταγή σε έναν all day χώρο, μπορεί να είναι πιο ενοχλητική ακόμη και από τη συναυλία. Αλλά και επιβαρυντική για την ακοή.

Μία μελέτη σε πάνω από 2.000 εστιατόρια στο Μανχάταν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κατά τις ώρες αιχμής το 60% των μπαρ ήταν επικίνδυνα θορυβώδη, περισσότερο και από συναυλία! Εάν είστε επισκέπτης μπορείτε να φύγετε, αλλά οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτά τα μέρη απειλούνται με απώλεια (ενός μέρους) της ακοής τους.

Μάλιστα, κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η μείωση της ακοής που σχετίζεται με την ηλικία μπορεί να προκληθεί σε μεγάλο βαθμό από τις συσσωρευμένες επιπτώσεις των θορύβων που έχει απορροφήσει ένα αυτί μέσα στα χρόνια. Περισσότερο από το 8,5% των ανθρώπων ηλικίας 55 έως 64 ετών έχουν απώλεια της ακοής και το ποσοστό τους ανέρχεται στο 25% στην ηλικία 65-75 και στο 50% στους άνω των 75. Οι εμβοές επίσης που ακούνε κάποιοι άνθρωποι και δεν μπορούν να βρουν που οφείλονται, μπορεί να οφείλονται σε αυτούς τους θορύβους. Αυτό όμως δεν είναι η μόνη επίπτωση.

Πώς και πόσο επηρεάζουν αυτοί οι θόρυβοι το σώμα και τον οργανισμό;  Δείτε παραδείγματα. Η έντονη οδική κυκλοφορία και ο θόρυβος των αεροσκαφών αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 6% ανά 10 ντεσιμπέλ, σύμφωνα με μια μελέτη του 2018. Όταν το σώμα σας αντιλαμβάνεται μια απειλή -και έτσι αντιλαμβάνεται τον ήχο- εκκρίνει κορτιζόλη και άλλες ορμόνες που δημιουργούν μικρές φλεγμονές.

Ακόμη και στον ύπνο ο θόρυβος ξυπνάει το νευρικό σύστημα και δεν αφήνει τον οργανισμό να ξεκουραστεί σωστά.

Μια έρευνα του 2015 είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η έκθεση στο θόρυβο στο σπίτι και σε συχνότητες πάνω από 60 Ντεσιμπέλ συνδέεται με έως και 21% υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Τέλος, ο θόρυβος μπορεί επίσης να επηρεάσει την ψυχική λειτουργία. Μια μελέτη έθεσε στο μικροσκόπιο τις επιπτώσεις του θορύβου σε περίπου 3.000 παιδιά εννέα και δέκα ετών που πήγαιναν σχολείο κοντά σε τρία μεγάλα διεθνή αεροδρόμια. Όσο περισσότερο θόρυβο αεροπλάνων άκουγαν τα παιδιά, τόσο λιγότερο καλά έκαναν κατά τις ασκήσεις ανάγνωσης και μνήμης.

Εάν βρίσκεστε σε θορυβώδες, λοιπόν, περιβάλλον, περάστε λιγότερο χρόνο ή βγείτε έξω για μια βόλτα στην ηρεμία. Τα ακουστικά ή οι ωτοασπίδες μπορούν να αποκλείσουν το θόρυβο του περιβάλλοντος. Ειδικά οι ωτοασπίδες μπορούν και πρέπει να γίνουν το καθημερινό σας αξεσουάρ, για τις μετακινήσεις στο μετρό, για το γήπεδο, για την ώρα που κοιμάστε. Σκεφτείτε το ή μάλλον «ακούστε» το!

Πηγή: ygeiamou.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News