Πού… οδεύει η υγεία στη χώρα μας - «Τσουχτερή» στην Ευρώπη - Σοκάρουν τα στοιχεία

Υγεία
Πού… οδεύει η υγεία στη χώρα μας - «Τσουχτερή» στην Ευρώπη - Σοκάρουν τα στοιχεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ακριβή η Υγεία στις χώρες της Ευρώπης όπου εφαρμόζεται σύστημα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», καταγγέλλουν συνδικαλιστές

Σοκάρουν τα στοιχεία της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ για τα παραδείγματα Υγείας σε Γερμανία, Κύπρο και Δανία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα ως “απάντηση” σε πολιτικές που εφαρμόζονται σήμερα στη χώρα μας και, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, σε ανάλογα συστήματα Υγείας θα οδηγηθεί και η Ελλάδα, αν ο ίδιος ο λαός μέσα από κοινούς αγώνες γιατρών και λοιπών εργαζομένων στα κρατικά νοσοκομεία δεν ξεσηκωθεί και ανατρέψει...

Ο πρόεδρος του Σωματείου Δημήτρης Βρύσαλης λέει στη εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ότι η Ελλάδα εξακολουθεί - παρά τα προβλήματα - να έχει εξαιρετικά καλύτερο Εθνικό Σύστημα Υγείας σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα το έχει για πολύ, αν περάσει η σημερινή πολιτική της σύμπραξης του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Για το παράδειγμα της Γερμανίας και της Κύπρου, το Σωματείο δημοσιοποίησε στοιχεία όπως:

Στην πιο ισχυρή καπιταλιστική οικονομία της Ευρώπης, στη Γερμανία, όλα τα νοσοκομεία (εκκλησιαστικά, πανεπιστημιακά, αυτά που ανήκουν σε κάποιον φορέα...) δε χρηματοδοτούνται από το κράτος και λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια.

Μέσα σε 20 χρόνια (1991-2010) ο αριθμός των δημόσιων νοσοκομείων μειώθηκε κατά 45,9% (996 το 1991, 539 το 2010 και 560 το 2017) και των ιδιωτικών νοσοκομείων αυξήθηκε κατά 74,2%(330 το 1991, 575 το 2010 και 720 το 2017). Την ίδια περίοδο οι δημόσιες κλίνες μειώθηκαν κατά 39,2% και οι ιδιωτικές αυξήθηκαν κατά 211,4%. Συνολικά το 1991 υπήρχαν 2.164 νοσοκομεία, ενώ το 2017 μόνο 1.942!

Ορισμένα άλλα ενδεικτικά στοιχεία είναι τα εξής:

- Όποιος εισάγεται σε νοσοκομείο της Γερμανίας, υποχρεούται να καταβάλει το πόσο των 10 ευρώ ανά μέρα.

- Έως το 2003 τα Ταμεία χορηγούσαν, σε ασφαλισμένους που είχαν πρόβλημα όρασης και τα χρειάζονταν, γυαλιά. Από το 2003 έως το 2016 γυαλιά χορηγούνταν μόνο σε ασφαλισμένους που έχουν δυνατότητα όρασης λιγότερο από 30% (!), ενώ όσοι έχουν πάνω από αυτό το ποσοστό αναλαμβάνουν όλα τα έξοδα. Σε θεραπείες με λέιζερ ο ασφαλισμένος αναλαμβάνει όλα τα έξοδα. Στην εξέταση για γλαύκωμα τα Ταμεία αναλαμβάνουν μόνο τα έξοδα για διαβητικούς και ασθενείς υψηλού κινδύνου.

- Για τεστ προστάτη ο ασθενής αναλαμβάνει μόνος του τα έξοδα, που κυμαίνονται γύρω στα 20 ευρώ, ενώ το “πακέτο” μπορεί να κοστίσει και 50 ευρώ αν συνοδευτεί και από άλλες εξετάσεις.

Αλλά και στην Κύπρο, μετά την πρόσφατη μεταρρύθμιση για την Υγεία, όλοι οι ασθενείς, ανεξαρτήτως ηλικίας και εισοδήματος, όταν προσέρχονται στα επείγοντα περιστατικά των δημόσιων νοσοκομείων καταβάλλουν 10 ευρώ. Στους γιατρούς και τους νοσηλευτές υπάρχουν τριών ειδών συμβάσεις: το μόνιμο/κυβερνητικό προσωπικό, αορίστου χρόνου και συμβασιούχοι.

Στη Δανία

Αλλά και στη Δανία, ήδη οι υπηρεσίες Υγείας είναι στην ευθύνη των Περιφερειών, τα κρατικά κονδύλια μειώνονται χρόνο με το χρόνο και αναζητούνται τρόποι «μείωσης του κόστους» και «αύξησης των εσόδων». Έτσι, οι κλινικές επειγόντων περιστατικών σε νοσοκομεία είναι ανοιχτές για λιγότερες ώρες, κυριαρχούν οι μεγάλες λίστες αναμονής, ενώ υπάρχουν ελλείψεις σε εξοπλισμό. Το 30% των νέων αποφεύγει τον οδοντίατρο λόγω κόστους. Σε δημόσια νοσοκομεία (Aarhus, Rigshospitalet) οι ετοιμόγεννες γυναίκες φέρνουν από το σπίτι σεντόνια και κουβέρτες που θα χρησιμοποιήσουν, ενώ πληρώνουν το φαγητό τους. Αυξάνεται, εξάλλου, ο αριθμός γυναικών που επιλέγουν να γεννήσουν σε ιδιωτική κλινική.

«Να αγωνιστούμε για να μη συμβούν...»

Την ανάγκη αγώνα για να μη φτάσει ποτέ η Ελλάδα σε ένα τέτοιο σύστημα Υγείας τόνισε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης. «Η σημερινή πολιτική στη χώρα μας στην ουσία είναι εξειδίκευση των πολιτικών που εφαρμόζονται ενιαία σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., με στόχο την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας. Με αυτή την πολιτική διαχρονικά βρίσκονται όλα αυτά τα χρόνια οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς αντιμέτωποι. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αντιλαϊκές αυτές πολιτικές που εφαρμόζονται διαχρονικά σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και στη χώρα μας με το ασφαλιστικό σύστημα των τριών πυλώνων. Στην τοποθέτησή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας έχει αναφέρει ότι προτείνει τον σχεδιασμό ενός συστήματος Υγείας που θα βασίζεται σε δύο βαθμίδες: τη βαθμίδα των αναγκών που θα καλύπτεται απ’ το κράτος - δηλαδή το κρατικό σύστημα Υγείας με ελάχιστες και ανεπαρκείς παροχές υγείας - και τη βαθμίδα των υπηρεσιών που αναλαμβάνει να ικανοποιήσει η ιδιωτική ασφάλιση. Σε αυτή την πολιτική πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να αντιδράσουμε και με την κινητοποίηση που έχουμε στην 7η Υ.ΠΕ. την ερχόμενη Τρίτη (σ.σ. αύριο), αλλά και μόλις η κυβέρνηση φέρει το νέο ασφαλιστικό, ένα κομμάτι του συστήματος Υγείας για το οποίο συζητάμε»...

Καταλήγοντας, ο Δημήτρης Βρύσαλης λέει ότι «τα μέτρα αυτά έχουν ξεκινήσει στο εξωτερικό όχι τώρα που έχουμε την οικονομική κρίση, αλλά και πριν την κρίση. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει η πρόβλεψη να παραχωρηθούν κρεβάτια σε ασφαλιστικές εταιρείες και στο Βενιζέλειο και στο ΠΑΓΝΗ εδώ και αρκετά χρόνια, πριν την κρίση. Κι ενώ αυτό δεν “περπάτησε” τα προηγούμενα χρόνια, έρχεται τώρα η κυβέρνηση της Ν.Δ., “πατώντας” στα μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων, να το υλοποιήσει»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News