«Ακροβατεί» η υγεία στην Κρήτη - 8 χιλιάδες ασθενείς στη λίστα για χειρουργείο

Υγεία
«Ακροβατεί» η υγεία στην Κρήτη - 8 χιλιάδες ασθενείς στη λίστα για χειρουργείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοβαρές ελλείψεις σε κρεβάτια και προσωπικό στα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου

«Κρίσιμη και συνεχώς επιδεινούμενη» κρίνεται η... κατάσταση της Υγείας των κρατικών νοσοκομείων της Κρήτης, με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ηράκλειο να αντιμετωπίζει τη χειρότερη εικόνα, λόγω του τεράστιου φόρτου εργασίας που αναλαμβάνει απέναντι στις ανάγκες της κοινωνίας της Κρήτης.

Τα στοιχεία που αποκάλυψαν στη εφημερίδα «Νέα Κρήτη» χθες ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης και ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Κυριάκος Θεοδοσάκης, είναι αποκαρδιωτικά και εντελώς απογοητευτικά τόσο για το σήμερα όσο και για το αύριο της δημόσιας Υγείας!

Αναλυτικότερα, ο Δημήτρης Βρύσαλης μάς έδωσε στοιχεία σύμφωνα με οποία «στο ΠΑΓΝΗ, που είναι τριτοβάθμιο νοσοκομείο, επί της ουσίας λειτουργούν αυτή τη στιγμή πάνω από 50 τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Υπάρχει μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με 25 κρεβάτια. Υπάρχουν επίσης Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων με 6 κρεβάτια, ΜΕΘ ενηλίκων - που αυτή τη στιγμή έχει 13 κρεβάτια, ενώ το προσωπικό ουσιαστικά μπορεί να καλύψει 12 - Μονάδα Εμφραγμάτων με 8 κρεβάτια, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού που έχει 15 θέσεις οι οποίες λειτουργούν σε τρεις βάρδιες, και Μονάδα Χρόνιας Περιτοναϊκής Κάθαρσης με 6 κρεβάτια. Αυτή τη στιγμή, με την ανάπτυξη που υπάρχει και ενώ λειτουργούν 790 κρεβάτια, το προσωπικό ουσιαστικά έχει μειωθεί πάρα πολύ από το 2012. Ενώ δηλαδή το 2012 ήταν περίπου 2.000 μόνιμοι εργαζόμενοι, εν έτει 2019 ήταν περίπου 1.200 εργαζόμενοι. Καταλαβαίνει κανένας ότι, ενώ έχει αναπτυχθεί ή αναπτύσσεται συνέχεια αυτό το νοσοκομείο, την ίδια ώρα η υποστελέχωσή του μεγαλώνει πάρα πολύ...».

Μάλιστα, όπως αναφέρει στη εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο Δημήτρης Βρύσαλης, «οι μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού για το πρώτο εξάμηνο του 2019 ήταν μόλις δύο, ενώ οι αποχωρήσεις ήταν έξι. Η λίστα χειρουργείου στο ΠΑΓΝΗ είναι πάνω από 4.000 ασθενείς. Σε όλο το νησί η λίστα χειρουργείου είναι περίπου 8.000 ασθενείς.

Για να κλειστούν στο ΠΑΓΝΗ ραντεβού πρωινά σε ορισμένες ειδικότητες περνάνε μήνες. Οι κενές οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού είναι περίπου 600, εκ των οποίων οι 300 είναι νοσηλευτικό προσωπικό. Δεν υπάρχουν βοηθοί θαλάμων, απαραίτητη ειδικότητα, με αποτέλεσμα η καθαρίστρια, που σκουπίζει το πάτωμα, να καθαρίζει και κρεβάτια, κομοδίνα κ.ά. Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, ενώ οι καθαρίστριες έχουν υπογράψει σύμβαση 35 ώρες, εργάζονται για 36 ώρες».

Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι, ενώ στη διάρκεια του 2019 είχαν γίνει 13 μόνιμες προσλήψεις ιατρών, αποχώρησαν εννέα λόγω συνταξιοδοτήσεων και άλλων λόγων και έτσι, επί της ουσίας, οι 13 προσλήψεις μειώνονται σε... τέσσερις.

Πόσα κρεβάτια λείπουν;

Κι ενώ τα κρεβάτια είναι 790, ο Δημήτρης Βρύσαλης λέει ότι «το 2012 ο οργανισμός του νοσοκομείου προέβλεπε 840 κρεβάτια. Με τον νόμο του Λοβέρδου και με τους οργανισμούς που είναι παλιοί, κόπηκαν κρεβάτια από το ΠΑΓΝΗ, όπως και από άλλα νοσοκομεία, που ποτέ από τότε δεν έχουν προστεθεί σε οργανισμούς. Αυτή τη στιγμή, με τις συνεχόμενες ανάγκες, το νοσοκομείο είναι σε φάση ανάπτυξης. Οι ανάγκες μεγαλώνουν. Και ως προς τον σημερινό αριθμό των κρεβατιών υπάρχουν αρκετά προβλήματα. Και επειδή υπάρχει στο ΠΑΓΝΗ μία Παθολογική Κλινική, είναι συχνό το φαινόμενο να συσσωρεύεται πολύς κόσμος και να έχουμε πολλά ράντζα. Υπάρχει η απουσία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κι έτσι πολύς κόσμος συγκεντρώνεται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Από αυτό τον κόσμο ένα μεγάλο ποσοστό θα μπορούσε να εξεταστεί και να βρεθεί μια λύση εάν υπήρχε ένα οργανωμένο σύστημα Υγείας...».

Και ο Δημήτρης Βρύσαλης φέρνει ως παράδειγμα το νοσηλευτικό προσωπικό: «Ενώ οι οργανικές θέσεις είναι πάνω από 1.000 άτομα, υπηρετούν περίπου 600, που αυτό βέβαια σε βάρδιες είναι ανεπαρκέστατο προσωπικό»...

«Μεθοδεύουν σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, Κυριάκος Θεοδοσάκης, καταγγέλλει ότι «αυτή τη στιγμή από τη νέα κυβέρνηση υπάρχει μια αδράνεια στον τομέα της δημόσιας Υγείας και αυτό που θέλει να περάσει στον κόσμο σταδιακά και το μεθοδεύει είναι η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα...».

Εάν προχωρήσει αυτή η σύμπραξη, σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, θα σηματοδοτήσει την ιδιωτική ασφάλιση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους απλούς πολίτες. Ταυτόχρονα, θα αρχίσει πλέον να χρεώνεται σε κάθε χρήστη υπηρεσιών Υγείας η εξυπηρέτηση από άλλες υπηρεσίες στον τομέα της Υγείας. «Δηλαδή, θεωρούν ότι η Υγεία είναι ακριβή υπόθεση και δεν μπορεί πλέον το κράτος μόνιμα να σηκώνει αυτό το βάρος. Άρα προχωράμε σιγά-σιγά στη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Και αυτό θα γίνεται σταδιακά, μεθοδευμένα, και θα ξεκινήσει προφανώς από τον τεχνολογικό εξοπλισμό που υποτίθεται ότι είναι και ακριβός. Άρα ο ιδιώτης θα έχει τη δυνατότητα να φέρνει τα μηχανήματα και το προσωπικό. Άρα, σταδιακά, ένα κόστος από μεριάς του κράτους αρχίζει να περνάει στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Και βέβαια να σημειώσουμε ότι οι ιδιωτικές δαπάνες στην υγεία αποτελούν στη χώρα μας το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ε.Ε. Δηλαδή φτάνουμε ακόμα και στο 35% στον τομέα αυτό...».

Σε πανελλαδικό επίπεδο, μάλιστα, στον χώρο της δημόσιας Υγείας υπάρχουν 25.000 αποχωρήσεις προσωπικού τα τελευταία χρόνια, κι ενώ το 2018-2019 είχαμε 4.000 αποχωρήσεις εργαζομένων, οι προσλήψεις ήταν μηδενικές. «Όσο για την εξαγγελία προσλήψεων 1.300 εργαζόμενων σε πανελλαδικό επίπεδο, δεν παύει», όπως λέει ο Κυριάκος Θεοδοσάκης, «να παραμένει μόνο εξαγγελία. Δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα. Και αν θα πούμε ότι ξεκινάει τώρα η διαδικασία, αυτή θα ολοκληρωθεί τέλη του 2020. Αλλά μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης άλλοι 1.500 εργαζόμενοι από το σύστημα. Άρα το σύστημα χωρίς ανθρώπινο δυναμικό υποβαθμίζεται. Γιατί και οι παρεχόμενες υπηρεσίες που παρέχει, με ελλιπές ανθρώπινο δυναμικό, είναι και αυτές υποβαθμισμένες ποιοτικά. Και από την άλλη βλέπουμε ότι ο προϋπολογισμός είναι ο χαμηλότερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και καθηλωμένος, για να μην πω ότι μειώνεται και συνεχώς», λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο Κυριάκος Θεοδοσάκης, τονίζοντας ότι η ΠΟΕΔΗΝ βρίσκεται σε τροχιά επαναλαμβανόμενων και δυναμικών κινητοποιήσεων...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News