default-image

Ύπνος: 5 λόγοι που δεν πρέπει να κοιμάστε με άδειο στομάχι

Υγεία
Ύπνος: 5 λόγοι που δεν πρέπει να κοιμάστε με άδειο στομάχι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι μόνο δεν αδυνατίζει αλλά μπορεί να μας παχύνει

Πολλοί από μας πέφτουν για ύπνο χωρίς να έχουν φάει και πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα χάσουν βάρος ή θα κοιμηθούν καλύτερα.

Αν ξαπλώσετε πεινασμένοι ή χωρίς να έχετε φάει κάτι, σίγουρα δεν πρόκειται να κοιμηθείτε καλά και όχι, δεν πρόκειται να χάσετε κιλά. Αυτό το αίσθημα πείνας θα σας αναγκάσει να καταβροχθίσετε οτιδήποτε βρείτε στο ψυγείο το πρωί ή να σηκωθείτε τα μεσάνυχτα για ένα σνακ. Εκτός όμως από αυτό, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που δεν είναι καλό για τον οργανισμό σου να κοιμάστε νηστικοί.

5 λόγοι που δεν πρέπει να κοιμάστε νηστικοί:

Αλλαγή διάθεσης

Ένα κενό στομάχι, προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα και συμπεριφορές, όπως η γκρίνια και θυμό. Δεν είναι τυχαίο ότι ο όρος «hangry» προκύπτει από τις λέξεις «hunger» (πείνα) και «angry» (θυμωμένος), συνοψίζοντας τον εκνευρισμό που νιώθεις όταν πεινάς.

Υψηλά επίπεδα στρες

Η χαμηλή πρόσληψη θερμίδων έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει την παραγωγή κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες που συνδέεται με την πείνα και το αυξημένο κοιλιακό λίπος. Τα επίπεδα του σακχάρου σου μειώνονται όταν πεινάς, πράγμα που κάνει την κορτιζόλη και την αδρεναλίνη να ανεβαίνουν κατακόρυφα.

Αύξηση σωματικού βάρους

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ανεπαρκής ύπνος έχει επιπτώσεις στο μεταβολισμό του οργανισμού μας με συνέπεια την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Όταν δεν κοιμάσαι αρκετά, ο μεταβολισμός σου μειώνεται και τα επίπεδα γκρελίνης αυξάνονται, μια ορμόνη που αυξάνει την όρεξη και σε αναγκάζει να ξυπνάς μέσα στη νύχτα και να τρως περισσότερο, χωρίς να υπολογίζεις πόσο τρως ή τι τρως.

Κακή ποιότητα ύπνου

Όταν πεινάς, ο εγκέφαλός σου παραμένει σε εγρήγορση και έτσι δεν μπορείς να κοιμηθείς. Το αίσθημα πείνας θα σε αναγκάσει να ξυπνήσεις μέσα στη νύχτα και να θέλεις να τσιμπήσεις κάτι από το ψυγείο. Όχι μόνο η υπερφαγία μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στον ύπνο, αλλά και η στερητική δίαιτα  σύμφωνα  με το bovary.gr μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα ύπνου.

Ατονία λόγω μειωμένης ενέργειας

Οι θερμίδες που προσλαμβάνεις μέσω των τροφών, παρέχουν στον οργανισμό σου την ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει. Όταν δεν προσλαμβάνεις επαρκείς θερμίδες, είναι πιθανό να νιώθεις συνεχώς κουρασμένη. Το αίσθημα της πείνας είναι το πιο προφανές σημάδι ότι δεν τρως αρκετά και σωστά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News