Η πνευμονία σκοτώνει ένα παιδί κάθε 39 δευτερόλεπτα

Υγεία
Η πνευμονία σκοτώνει ένα παιδί κάθε 39 δευτερόλεπτα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαρακτηρίστηκε «ξεχασμένη επιδημία»

800.000 παιδιά κάτω των 5 ετών πέρυσι –ένα παιδί κάθε 39 δευτερόλεπτα-, πεθαίνει από πνευμονία παρότι πρόκειται για μια ιάσιμη ασθένεια, η οποία συνήθως μπορεί να προληφθεί, προειδοποίησαν σήμερα έξι οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και η Unicef.«Η πνευμονία κόστισε τη ζωή σε περισσότερα από 800.000 παιδιά κάτω των 5 ετών πέρυσι, δηλαδή ένα παιδί κάθε 39 δευτερόλεπτα», προειδοποίησαν σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις που συνέταξαν την έρευνα αυτή, περισσότεροι από τους μισούς θανάτους παιδιών εξαιτίας της πνευμονίας καταγράφονται σε πέντε χώρες: τη Νιγηρία, την Ινδία, το Πακιστάν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Αιθιοπία.

Σε έκθεσή τους, στην οποία χαρακτήρισαν την πνευμονία «ξεχασμένη επιδημία», η Unicef, η Save the Children και ακόμη τέσσερις οργανώσεις που ασχολούνται με τα παιδιά κάλεσαν τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να αυξήσουν τις επενδύσεις σε εμβόλια προκειμένου να προληφθεί η ασθένεια και σε ιατρικές υπηρεσίες και προσωπικό προκειμένου να αντιμετωπιστεί.

«Οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν παιδιά κάτω των 2 ετών, από τα οποία σχεδόν τα 153.000 βρίσκονται στον πρώτο μήνα της ζωής τους», τόνισαν.Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η πνευμονία ευθύνεται για το 15% όλων των θανάτων παιδιών κάτω των 5 ετών παγκοσμίως.

«Πρόκειται για μια ξεχασμένη παγκόσμια επιδημία, η οποία απαιτεί  άμεση, διεθνή απάντηση. Εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν λόγω έλλειψης εμβολίων, αντιβιοτικών και θεραπείας με οξυγόνο», κατήγγειλε ο Κέβιν Ουάτκινς της Save the Children.

(εικόνες αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News