Νέα δεδομένα για την σκλήρυνση κατά πλάκας

Υγεία
Νέα δεδομένα για την σκλήρυνση κατά πλάκας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκπαίδευση
Σάββατο,02 Νοε 2019, 10:00
4ο ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου - Κηπούπολη
Ημερίδα με θέμα την «Ολιστική προσέγγιση στη σκλήρυνση κατά πλάκας»

Ημερίδα με θέμα την «Ολιστική προσέγγιση στη σκλήρυνση κατά πλάκας», διοργανώνει το 4ο ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου-Τομέας Υγείας, Πρόνοιας και Ευεξίας και η Ελληνική Εταιρεία Σκλήρυνση κατά Πλάκας το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του 4ου ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου, στην οδό Ελευθερίου Σκεπετζή 31, Κηπούπολη Ηρακλείου, από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Η ημερίδα απευθύνεται σε επιστήμονες και ερευνητές με ενδιαφέρον για την ενημέρωση και αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας, σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, επιμορφωτές, στελέχη της εκπαίδευσης, μαθητές, προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές, αλλά και σε όποιον ενδιαφέρεται για το ερευνητικό πεδίο.

H σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια χρόνια νόσος, η οποία προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και πιο συγκεκριμένα τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Η νόσος αυτή παρουσιάζεται κυρίως σε νέα άτομα, ηλικίας 20-40 ετών.

Οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από τους άνδρες σε αναλογία 3:1. Στη σκλήρυνση κατά πλάκας, το περίβλημα που προστατεύει τις νευρικές ίνες (μυελίνη) καταστρέφεται, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η μετάδοση μηνυμάτων από τον εγκέφαλο προς το σώμα, αλλά και το αντίστροφο.

Οι βλάβες που επέρχονται μπορεί να είναι μόνιμες ή αναστρέψιμες σε άλλοτε άλλο βαθμό. Τα υπολείμματα που παραμένουν μετά από κάθε έξαρση της νόσου αθροίζονται και μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη αναπηρία.

Όλη η σύγχρονη θεραπευτική φροντίδα μέχρι και σήμερα αποσκοπεί στην αναστολή της εξέλιξης της νόσου. Τα χρόνια υπολείμματα, δυστυχώς, δεν είναι αναστρέψιμα με τα ισχύοντα μέχρι σήμερα δεδομένα.

Έτσι, είναι εξαιρετικά σημαντική η ταχεία διάγνωση αλλά και η έγκαιρη θεραπεία. Χρειάζεται το κατάλληλο φάρμακο την κατάλληλη στιγμή, προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση αναπηρίας. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό, η εμπειρία και οι γνώσεις που έχει ένας νευρολόγος να εφαρμόζονται τη σωστή στιγμή και με τον καλύτερο τρόπο. Επίσης, μεγάλο ρόλο παίζει και η ικανότητα και η ψυχική δύναμη του ασθενούς να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της θεραπείας που πολλές φορές δεν είναι εύκολη.

Στο πλαίσιο αυτό, η επιστημονική αυτή ημερίδα έρχεται για να ρίξει φως στη νόσο αυτή, η οποία έχει πολυπαραγοντικές αιτίες. Η νόσος αυτή έχει προεκτάσεις όχι μόνο στη σωματική υγεία, αλλά και στην ψυχική και κοινωνική ζωή του προσώπου. Η ημερίδα λοιπόν έρχεται να ευαισθητοποιήσει τόσο τον κλινικό πληθυσμό, όσο και τον κάθε πολίτη. Γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, οι ομιλητές έχουν διαφορετικό επιστημονικό υπόβαθρο, όπως ψυχολόγους, ψυχιάτρους, νευρολόγους, διαιτολόγους κ.λπ.

Η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» επικοινώνησε με τους διοργανωτές της εκδήλωσης, οι οποίοι ανέλυσαν τους λόγους για τους οποίους μια τέτοια ημερίδα παρουσιάζει ενδιαφέρον.

«Η συγκεκριμένη ημερίδα γίνεται τόσο για τα παιδιά του Λυκείου, όσο και για τους ασθενείς. Συγκεκριμένα, τα παιδιά μάς μαθαίνουν τα παραϊατρικά επαγγέλματα και όλους αυτούς που εμπλέκονται στην αποκατάσταση στη σκλήρυνση κατά πλάκας. Όσον αφορά τους ασθενείς μας, θα έχουμε πληροφορίες από νευρολόγους και από άλλες διάφορες ειδικότητες που ασχολούνται με τη νόσο. Οπότε γίνεται ο συνδυασμός αυτών, ώστε ο ασθενής να ωφεληθεί από τα νέα και οι μαθητές να γνωρίσουν την ομάδα αποκατάστασης», ανέφερε ο κ. Βακιρτζιάν Λάζαρος, φυσίατρος και υπεύθυνος της Οργανωτικής Επιτροπής της επιστημονικής ημερίδας.

«Η ημερίδα ασχολείται με τα αυτοάνοσα νοσήματα. Ο κ. Ωρολογάς έχει κάνει ταξίδια στο εξωτερικό και θα παρουσιαστούν νέα δεδομένα πάνω στη σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι ομιλητές προέρχονται από διάφορες επιστημονικές ειδικότητες, όπως νευρολόγους, ψυχιάτρους, ρεφλεξιολόγους, ψυχολόγους, εργοθεραπευτές κ.λπ. Σκοπός είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση πάνω σε αυτοάνοσα νοσήματα. Είναι πολύ σημαντικό που πραγματοποιείται μια τέτοια ημερίδα σε επίπεδο Ηρακλείου. Αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, έχουν πολυπαραγοντικές αιτίες και ο τρόπος διαχείρισής τους απαιτεί μια πολυεπίπεδη ενημέρωση, την οποία προσπαθούμε να την προσφέρουμε στον κόσμο το Σάββατο (σ.σ. αύριο).

Προσκαλούμε όλο τον κόσμο να έρθει να παρακολουθήσει τη συγκεκριμένη ημερίδα και κυρίως εκείνους που έχουν στην οικογένειά τους κάποιο μέλος που νοσεί από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα. Η ενημέρωση είναι γνώση και δεν πρέπει να το ξεχνάμε», είπε ο πρόεδρος της Εταιρείας Σκλήρυνσης κατά Πλάκας του Παραρτήματος Ηρακλείου, κ. Ματθαίος Δασκαλάκης.

Η είσοδος στην ημερίδα είναι ελεύθερη. Όσοι παρακολουθήσουν την ημερίδα μπορούν να λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News