Υγεία

Ποιες οι ανάγκες της ανακουφιστικής φροντίδας σε Κρήτη & Ελλάδα

Διακριμένοι καθηγητές στην εκδήλωση για την ανακουφιστική φροντίδα στο Ηράκλειο

Μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την ανακουφιστική φροντίδα θα λάβει χώρα στην πόλη του Ηρακλείου, η οποία απευθύνεται σε γιατρούς, νοσηλευτές, ασθενείς, συγγενείς ασθενών, συνοδούς και όλους όσους ενδιαφέρονται.

Ειδικότερα, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Ανακουφιστικής Φροντίδας στις 14 Οκτωβρίου 2019 που φέτος είναι αφιερωμένη στην Φυσιοθεραπεία, ο «Σύλλογος Ανακουφιστικής Φροντίδας Κρήτης "Ζαχαρίας Κ. Μπαντουβάς" Cretan Palliative Care», διοργανώνει το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στο Επιμελητήριο Ηρακλείου και ώρα 09:30 ενημερωτική εκδήλωση στην οποία θα δώσουν το «παρών» μεταξύ άλλων και οι διακεκριμένοι καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αλισάβετ Πατηράκη - Κουρμπάνη και ο κ. Στέλιος Γ. Κατσαραγάκης, οι οποίοι θα μιλήσουν για την ανακουφιστική φροντίδα.

Η ανακουφιστική φροντίδα (Palliaive Care) είναι η ολιστική προσέγγιση για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών που αντιμετωπίζουν απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, καθώς και των οικογενειών τους, μέσω της πρόληψης και της ανακούφισης.

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της μελέτης

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζεται μία ολοκληρωμένη μελέτη από την Εθνική Επιτροπή για την Ανάπτυξη και Υλοποίηση μίας Εθνικής Στρατηγικής για την ανακουφιστική φροντίδα του υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για τις ανάγκες που υπάρχουν στην ανακουφιστική φροντίδα.

Στην έκθεση υπολογίζεται ότι ετησίως 120.000 έως 135.000 ασθενείς με τις οικογένειές τους, χρειάζονται υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας. Αυτό σημαίνει 15.000 ασθενείς την ημέρα. Είναι σημαντικό ότι περισσότεροι από το 95% των ασθενών αυτών θα μπορούσαν να λαμβάνουν ανακουφιστική φροντίδα στο περιβάλλον του σπιτιού τους, αποσυμφορώντας έτσι σε μεγάλο βαθμό το Κεντρικό Σύστημα Υγείας.

Για να ανταποκριθούμε στις σημερινές ανάγκες της κατ' οίκον φροντίδας - αναφέρει η μελέτη - χρειαζόμαστε περίπου 300 ομάδες (όπως ο "Σύλλογος Ανακουφιστικής Φροντίδας Κρήτης "Ζαχαρίας Κ. Μπαντουβάς", Cretan Palliative Care"), με τα μέλη κάθε ομάδας να εξυπηρετούν πενήντα ασθενείς την ημέρα. Για να το πετύχουμε αυτό στην Ελλάδα θα χρειαστεί εκπαίδευση 4.000 νέων επαγγελματιών υγείας και επιμόρφωση πολλών επαγγελματιών υγείας που ήδη εργάζονται.

Στην μελέτη αναφέρεται, χαρακτηριστικά, ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία που συλλέχθηκαν απ' όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, η Ανακουφιστική Φροντίδα είναι εντελώς ή σχεδόν απούσα ως γνωστικό αντικείμενο, από τα προπτυχιακά προγράμματα των ιατρικών σχολών όλων των πανεπιστημίων της χώρας.

Στις πανεπιστημιακές σχολές ιατρικής η ανακουφιστική φροντίδα είναι μάθημα επιλογής μόνο ο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Αναφορά στην Ανακουφιστική Φροντίδα γίνεται και σε δύο άλλα μαθήματα: Την ανακούφιση πόνου (στο ΕΚΠΑ) και την ογκολογία και Ηθική (στο Πανεπιστήμιο Πατρών).

Εξαιτίας αυτής της περιορισμένης ενημέρωσης και ειδίκευσης, ο "Σύλλογος Ανακουφιστικής Φροντίδας Κρήτης "Ζαχαρίας Κ. Μπαντουβάς" Cretan Palliative Care" έχει οργανώσει στο παρελθόν τέσσερα μικρά τοπικά σεμινάρια με την ειδική σε θέματα νοσηλείας κ. Μόνικα Τοπιτς - Πογκρουβερ από την Αυστρία, η οποία πρόσφερε την πλούσια εμπειρία και γνώση της στην ανακουφιστική φροντίδα.

Παράλληλα, με έξοδα του Συλλόγου, στέλνουμε ιατρούς και νοσηλευτές και νοσηλεύτριες σε επιμορφωτικά σεμινάρια στο εξωτερικό, προκειμένου να εκπαιδευτούν σωστά και να προσφέρουν τις πολύτιμες και πολύπλευρες υπηρεσίες τους στους ασθενείς μας.

Η επιμόρφωση είναι απολύτως αναγκαία διότι η Ανακουφιστική Φροντίδα φροντίζει τον ασθενή ολιστικά: Σώμα, Ψυχή, Νου! Έτσι, βρίσκεται πολύ κοντά στην ιατρική που δίδασκε ο πατέρας της ιατρικής, ο Ιπποκράτης, ο οποίος έλεγε: «Πριν αρρωστήσει το σώμα αρρωσταίνει η ψυχή», κάτι που η σύγχρονη ιατρική αρχίζει σε κάποια μέρη του κόσμου να το λαμβάνει σοβαρά υπόψη, ιδιαίτερα στην ανακουφιστική φροντίδα και την ανακουφιστική ιατρική.

Ο Σύλλογος ακολουθεί πιστά τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ανακουφιστικής Φροντίδας (epeac) και τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος αναφέρει ότι πρέπει να έχουν πρόσβαση στην ανακουφιστική φροντίδα όλοι οι ασθενείς (και οι οικογένειές τους) που αντιμετωπίζουν προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με απειλητικές για τη ζωή ασθένειες.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ενδιαφέρουσας εκδήλωσης για την ανακουφιστική φροντίδα ΕΔΩ και ΕΔΩ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια