Υγεία

Ξηροί καρποί: Μια χούφτα κάνει «θαύματα»

Πως μπορεί να βελτιωθεί η εγκεφαλική λειτουργία;

Eντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα στην υγεία όσων επιλέγουν να καταναλώσουν καθημερινά ξηρούς καρπούς. Η βελτίωση στην εγκεφαλική λειτουργία που μπορεί να φέρει η κατανάλωση μίας χούφτας ξηρών καρπών την ημέρα είναι της τάξεως του 60%, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η επικεφαλής της έρευνα Dr Ming Li σημείωσε ότι οι ξηροί καρποί είναι γνωστό ότι είναι εξαιρετικές πηγές καλών λιπαρών, πρωτεϊνών και φυτικών ινών και μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη και να βελτιώσουν τη γνωστική υγεία. «Και ενώ δεν υπάρχει θεραπεία για τη νευροεκφυλιστική νόσο, η διατροφή μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στους ηλικιωμένους».

Αναλυτικά επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας εξέτασαν την επίδραση που είχαν οι ξηροί καρποί σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών και κατέληξαν ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 10γρ. την ημέρα (περίπου 2 κουτ. γλυκού) συνδέεται με τη βελτίωση της σκέψης, της συλλογιστικής και της μνήμης.

Όπως διαβάζουμε στον Independent, oι ερευνητές υποστηρίζουν επίσης ότι η ίδια ποσότητα ξηρών καρπών μπορεί να βελτιωθεί κατά 60% την εγκεφαλική λειτουργία των ηλικιωμένων, σε σχέση με όσους δεν τους εντάσσουν στη διατροφή τους καθημερινά.

 Οι ερευνητές αξιοποίησαν δεδομένα που είχαν συγκεντρωθεί σε έρευνα σχετικά με την υγεία και τη διατροφή στην Κίνα, σε διάστημα 22 ετών και βρήκαν ότι 17% των συμμετεχόντων έτρωγαν ξηρούς καρπούς και κυρίως φιστίκια. Τα φιστίκια σύμφωνα με το olivemagazine.gr θεωρούνται ότι έχουν εξαιρετική αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να μειώσει τη γνωστική παρακμή.

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια