Χάος μετά την παραίτηση Βοργιά στο ΠΑΓΝΗ - Χωρίς ειδικευμένο Παιδονευρολόγο οι μικροί ασθενείς

Υγεία
Χάος μετά την παραίτηση Βοργιά στο ΠΑΓΝΗ - Χωρίς ειδικευμένο Παιδονευρολόγο οι μικροί ασθενείς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά την παραίτηση της Βοργιά, έμεινε χωρίς Παιδονευρολόγο η Κλινική του ΠΑΓΝΗ και όχι μόνο

Αγανακτισμένοι και ανήσυχοι οι γονείς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας τα παιδιά τους, χτυπούν την πόρτα τα τελευταία 24ωρα της Παιδιατρικής Κλινικής και δυστυχώς, την βρίσκουν… κλειστή!

Αιτία η πρόσφατη παραίτηση της κ. Λ. Βοργιά από τη θέση της, η οποία υπηρέτησε στο ΠΑΓΝΗ για χρόνια και βοήθησε πάρα πολλά παιδιά με σοβαρά και σε πολλές περιπτώσεις, χρόνια προβλήματα υγείας.

Το κενό που άφησε η παραίτηση αυτή δημιουργεί ήδη «ουρές» μικρών ασθενών που όμως, βρίσκουν την πόρτα του εξεταστηρίου κλειστή.

Για τη σύντομη αναπλήρωση ενός τέτοιου κενού, φυσικά, ούτε λόγος. Αυτό έζησαν αρκετοί γονείς και την περασμένη Τετάρτη, όταν περίμεναν μάταια, καθώς είχαν κλείσει ραντεβού για εξέταση και παρακολούθηση των παιδιών τους.

Μετά από… αναμονή αρκετής ώρας ειδοποιήθηκαν ότι η Παιδονευρολόγος κ. Βοργιά, παραιτήθηκε από το ΠΑΓΝΗ και δε θα δει ξανά περιστατικό.

Γονέας που επικοινώνησε με τον neakriti.gr, ήταν ανάμεσα σε εκείνους που τους ανακοινώθηκε την Τετάρτη ότι δεν υπάρχει Παιδονευρολόγος πια στο ΠΑΓΝΗ, καθώς η μοναδική που υπήρχε, έφυγε!

«Είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση, πρέπει να δοθεί άμεσα λύση», τονίζει ο αγανακτισμένος γονέας Θ.Μ.: «τα παιδιά μας είναι σε κίνδυνο», όπως αναφέρει, καθώς κάθε έξι μήνες πρέπει να υποβάλλεται σε εξετάσεις το παιδί του - εκτός από τις έκτακτες περιπτώσεις - και αυτές πλέον μπορούν να γίνονται στην Αθήνα.

Η λύση, που έγινε προσπάθεια να δοθεί με γιατρό στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, ο οποίος κάνει ιατρείο δύο φορές την εβδομάδα, μάλλον δεν επαρκεί για όλα τα περιστατικά, όπως ισχυρίζεται ο γονέας, που μίλησε στο neakriti.gr και προϋποθέτει να κλείσει κάποιος ραντεβού… τέσσερις μήνες πριν την εξέταση.

Έτσι οι γονείς είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε ταλαιπωρία, αλλά και έξοδα ώστε να επισκέπτονται Παιδονευρολόγο στην Αθήνα προκειμένου να εξετάσει τα παιδιά τους.

Οι γονείς όπως δήλωσε και ο συγκεκριμένος συμπολίτης μας αισθάνονται ανασφαλείς και εγκαταλελειμμένοι από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εγώ πληρώνω την ασφάλειά μου, αισθάνομαι αγανάκτηση γιατί αντιμετωπίζομαι έτσι, ανησυχώ για το παιδί μου. Δεν μπορεί κανείς να παίζει με την υγεία των παιδιών!».

Επίσης ο καταγγέλλον όπως δήλωσε στο neakriti.gr, την συγκεκριμένη ημέρα δεν είχαν καμία ενημέρωση πριν για την παραίτηση της κ. Βοργιά, με αποτέλεσμα να περιμένουν για εξέταση, όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Δεν ενημέρωσαν κανέναν για το ότι παραιτήθηκε η κ. Βοργιά! Είχαμε κλείσει τα ραντεβού και δεν τα ακύρωσαν».

Πάντως, από την πλευρά της η Διοίκηση και συγκεκριμένα ο κ. Τασσόπουλος, διοικητής των ΠΑΓΝΗ – Βενιζελείου, δήλωσε χαρακτηριστικά στο neakriti.gr πως γίνονται προσπάθειες των δύο νοσοκομείων από κοινού ώστε να καλυφτεί το κενό που δημιούργησε η παραίτηση της κ. Βοργιά.

Συγκεκριμένες μέρες τόσο από ένα Κέντρο Υγείας όσο και από το Βενιζέλειο, γιατροί προσπαθούν να εξετάσουν παιδιά που χρειάζονται γιατρό με τη συγκεκριμένη εξειδίκευση, τόνισε ο κ. Τασσόπουλος.  

Όταν πήρε τη δύσκολη απόφαση και η συγκινητική επιστολή

Δεν πέρασε πολύς καιρός από την παραίτηση, τελικά το πρόβλημα εμφανίστηκε έντονο και κάθε ημέρα που περνάει διογκώνεται και περισσότερο, αφού η έλλειψη μίας τόσο σημαντικής ειδικότητας, όπως ενός νοσοκομείου όπως το ΠΑΓΝΗ, δεν μπορεί να παρά να δημιουργεί παρά μεγάλη συσσώρευση περιστατικών.

Το neakriti.gr, είχε αναρτήσει μάλιστα στις 7 Ιουνίου 2019 μία συγκινητική επιστολή των γιατρών του ΠΑΓΝΗ στην Παιδονευρολόγο κ. Λάγια Βοργιά, η οποία παραιτήθηκε.

Στην συγκινητική επιστολή τους οι Γιατροί ΕΣΥ του Παιδιατρικού Τομέα του ΠΑΓΝΗ τονίζουν πόσο σημαντική ήταν η συμβολή της Λάγιας Βοργιά όλα αυτά τα χρόνια στο νοσοκομείο, πόσο σπουδαία πράγματα είχε προσφέρει στους ασθενείς της και πόσα δίδαξε στους φοιτητές της ούσα Λέκτοτας Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Οι λόγοι που την οδήγησαν στην παραίτηση, ήταν τέτοιοι ώστε να υποδείξουν πως υπάρχει ανάγκη για αυτοσεβασμό και αξιοπρέπεια. 

Μεταξύ άλλων στην επιστολή ανέφεραν: «Λάγια Βοργιά, συνάδελφοί σου όλα αυτά τα χρόνια, Γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Παιδιατρικού Τομέα ΠαΓΝΗ, είχαμε την χαρά και την τιμή να συνεργαστούμε μαζί σου.

Διδαχθήκαμε από εσένα, από το αδιάλειπτο επιστημονικό σου ενδιαφέρον, από την ακεραιότητα και την εντιμότητά σου. Η κινητήριος δύναμή σου ήταν και θα είναι πάντα η αγάπη για την Παιδιατρική και την Παιδονευρολογία, καθώς και η αγόγγυστη προσφορά στην υγεία του πάσχοντος παιδιού. Επέλεξες την ακαδημαϊκή διαδρομή από τη θέση του Λέκτορα Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Με πολύ αγάπη δίδαξες στους νέους γιατρούς μας, μεταλαμπάδευσες τις γνώσεις σου, επιβεβαιώνοντας καθημερινά την ακαδημαϊκή σου στόφα.

Από ειδικευόμενη Παιδίατρος άλλωστε σε διακατείχε η επιθυμία της έρευνας, η αμφισβήτηση του παλιού και η αναζήτηση του νέου, βαδίζοντας πάντα μέσα από την επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση. Η διαρκής ανάγκη σου για εξέλιξη εκφράστηκε μέσα από την διετή μετεκπαίδευσή σου, σε ένα από τα πλέον εξειδικευμένα κέντρα Παιδονευρολογίας στην Ευρώπη, στο Νοσοκομείο Robert-Debre, στο Παρίσι. Εκεί στο πλάι διεθνώς καταξιωμένων Δασκάλων αποκόμισες γνώση για ευαίσθητα και δύσκολα ιατρικά προβλήματα, όπως η αντιμετώπιση της Παιδικής Επιληψίας. Η επιβράβευσή σου εκφράστηκε με την απόκτηση του Γαλλικού Διαπανεπιστημιακού Διπλώματος Επιληπτολογίας.

Αυτήν την εμπειρία ήρθες να καταθέσεις χωρίς κομπασμούς, υπηρετώντας μέσα από τις γραμμές της Δημόσιου Συστήματος Υγείας, σαν στέλεχος της Παιδιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Η ανιδιοτελής παροχή των ιατρικών σου υπηρεσιών, οι διαγνωστικές και θεραπευτικές σου παρεμβάσεις είχαν σαν φυσική συνέχεια την αναγνώρισή σου, πρώτα από όλα από τις οικογένειες των ασθενών σου, αλλά και από εμάς, τους συναδέλφους σου. Επιστέγασμα της καταξίωσής σου στον χώρο της Παιδονευρολογίας αποτέλεσε η εκλογή σου ως μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Παιδονευρολογικής Εταιρείας. Σημαντική η συμβολή σου σε πρωτοπόρα ερευνητικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, καθώς και στην οργάνωση της πανελλαδικά καινοτόμας Μονάδας Video-ΗΕΓ Μακράς Καταγραφής στην Κρήτη, σημαντικής για την αντιμετώπιση παιδιών με ανθεκτική στα φάρμακα επιληψίας. Υπηρέτησες και υπηρετείς την Ιατρική με ευαισθησία απέναντι στις αδυναμίες και τις ανισότητες που έχουν να αντιμετωπίσουν στη χώρα μας τα παιδιά με νευρολογικά ελλείμματα. Από την θέση του Αντιπροέδρου στο ΔΣ του «Δικαιώματος στη Ζωή» επισφραγίζεις έμπρακτα την ανάγκη της ισότιμης ένταξης των παιδιών με ειδικές ανάγκες στην κοινωνία.

Η απόφαση της παραίτησής σου κυοφορήθηκε μέσα από μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία για όλους μας, κυρίως όμως για εσένα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News