Υγεία

Επιδημία οι πτώσεις ηλικιωμένων στις ΗΠΑ

Έχει αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων τρίτης ηλικίας, όμως ταυτόχρονα διπλασιάστηκε το ποσοστό της θνησιμότητας

Ολοένα και περισσότεροι είναι οι ηλικιωμένοι που επιδιώκουν να ανέβουν σκαλιά ή να πάνε το βράδυ στην τουαλέτα χωρίς το μπαστούνι τους και πέφτουν στις ΗΠΑ.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο κίνδυνος θανάτου τους από τέτοια περιστατικά να αυξάνεται. Μάλιστα, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ που επικαλείται μελέτη η οποία δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, από το 2.000 ο κίνδυνος να πεθάνουν οι ηλικιωμένοι έπειτα από πτώση, έχει διπλασιαστεί.

Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν μια τάση που παρατηρείται και στην Ευρώπη: στις Ηνωμένες Πολιτείες, από το 2000 μέχρι το 2016, ο απόλυτος αριθμός των θανάτων που οφείλονται σε πτώση, σε ανθρώπους άνω των 75 ετών τριπλασιάστηκε από τις 8.613 στις 25.189.

Είναι δεδομένο ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων τρίτης ηλικίας όμως ταυτόχρονα διπλασιάστηκε το ποσοστό της θνησιμότητας μετά από κάθε πτώση, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποίησαν Ολλανδοί και Αμερικανοί επιστήμονες και δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιστημονική επιθεώρηση JAMA.

«Περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους άνω των 65 ετών πέφτει κάθε χρόνο», υπενθύμισε ο Δρ. Μάρκο Πάχορ, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γηριατρικής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα. «Η πτώση είναι ένα δυνητικά καταστροφικό και θανατηφόρο συμβάν για τους ηλικιωμένους», τόνισε.

Εκτός από τον κίνδυνο θανάτου εάν υπάρξει τραυματισμός στο κρανίο ή αιμορραγία, στην περίπτωση που ο ηλικιωμένος υποστεί κάταγμα στο ισχίο, το γόνατο ή τον αστράγαλο, τότε μπορεί να ξεκινήσει ένας φαύλος κύκλος: νοσηλεία, απώλεια της ανεξαρτησίας, εισαγωγή σε κέντρο αποκατάστασης και μόνιμες επιπτώσεις στην ψυχική και πνευματική υγεία.

Μετά από κάταγμα στον γοφό, ένας στους πέντε Αμερικανούς δεν θα ξαναπερπατήσει ποτέ, σημείωσε ο γιατρός και συγγραφέας του βιβλίου «Όντας θνητός», ο Ατούλ Γκαουάντε.

«Οι πτώσεις αποτελούν μια επιδημία που γίνεται ολοένα και πιο σοβαρή για τους ηλικιωμένους», τόνισε ο Πάχορ.

Στην Ολλανδία, την Ισπανία, στον Καναδά και στην Αυστραλία, από το 2000 και μετά παρατηρείται παρόμοια τάση. Στη Γαλλία, το πρόβλημα χαρακτηρίζεται «μείζον για τη δημόσια υγεία».

Γιατί αυτή η δραματική αύξηση; «Δεν υπάρχουν επαρκείς έρευνες, σε οποιαδήποτε χώρα, για να καταλάβουμε το γιατί», είπε η Ελίζαμπεθ Μπερνς, του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

Οι γηρίατροι πάντως έχουν κάποιες υποψίες. Μια εξήγηση είναι ότι οι ηλικιωμένοι στη σημερινή εποχή είναι πιο δραστήριοι σε σχέση με τους παππούδες τους. Σημαντικό ρόλο παίζει και η παχυσαρκία, καθώς αποδυναμώνονται οι μύες. Κυρίως, οι γιατροί παρατηρούν με θλίψη ότι ναι μεν η σύγχρονη ιατρική βελτίωσε τις θεραπείες που χορηγούνται για τα χρόνια νοσήματα, όμως παράλληλα αμέλησε να ενδιαφερθεί για την ποιότητα ζωής των ανθρώπων πολύ μεγάλης ηλικίας οι οποίοι συχνά καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα φαρμάκων. Αυτή τουλάχιστον είναι η άποψη του Τζορτζ Τάλερ, ο οποίος είναι επικεφαλής του προγράμματος κατ' οίκον επισκέψεων του νοσοκομείου Medstar της Ουάσινγκτον.

Μία από τις αγαπημένες μεθόδους του για να μειωθεί ο κίνδυνος πτώσης είναι πολύ απλή: «συνταγογραφείτε λιγότερα φάρμακα». Μελέτες έχουν δείξει ότι με τη χορήγηση πάνω από τεσσάρων φαρμάκων ημερησίως, ο αποπροσανατολισμός και η απώλεια ισορροπίας αυξάνονται σημαντικά.

«Είμαστε πανέτοιμοι να συνταγογραφήσουμε φάρμακα, όχι όμως τόσο έτοιμοι όταν πρόκειται να τα κόψουμε, ακόμη και όταν δεν είναι πλέον χρήσιμα», εξήγησε ο γηρίατρος στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο Τάλερ έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση μιας ασθενούς που παραπονιόταν για πρήξιμο στους αστραγάλους. Αντί να της γράψει ένα διουρητικό για καθημερινή χρήση –που όμως υπήρχε κίνδυνος να της προκαλέσει αφυδάτωση– της είπε να το παίρνει μόνο όταν ήταν απολύτως αναγκαίο.

Μια άλλη λύση, είναι η άσκηση, την αποτελεσματικότητα της οποίας αποδεικνύει μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια