Υγεία

Η παχυσαρκία αυξάνει την υπογονιμότητα και τον κίνδυνο αποβολών

Πώς λειτουργεί ο μηχανισμός που εμποδίζει τη σύλληψη;

Μία από τις βασικές ορμονικές διαταραχές που προκαλεί η παχυσαρκία είναι η υπογονιμότητα τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες.

Αυτό αναφέρει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» η ενδοκρινολόγος διαβητολόγος Παρασκευή Μετζελοπούλου.

Στους άνδρες παρατηρείται πτώση της τεστοστερόνης σε ποσοστό 13-20%, κάτι που μειώνει την ποσότητα και την ποιότητα του σπέρματος, αναφέρει η κ. Μετζελοπούλου. «Οι γυναίκες από την πλευρά τους έχουν μία αναλογική αύξηση της υπογονιμότητας ανάλογα με το δείκτη μάζας σώματος. Για κάθε βαθμό αύξησης του ΔΜΣ πάνω από 32 υπάρχει μείωση κατά 5% στην αυτόματη σύλληψη. Επίσης υπάρχει μείωση και στην ανταπόκριση στην εξωσωματική γονιμοποίηση, καθώς και αυξημένος κίνδυνος τόσο για αποβολές, όσο και για επιπλοκές της κύησης».

Τα ζευγάρια που επιθυμούν εγκυμοσύνη και έχουν κιλά πάνω από το φυσιολογικό θα πρέπει να ελέγχουν το θέμα της γονιμότητας (δηλαδή το σπέρμα τους οι άντρες και την ποιότητα της ωορρηξίας οι γυναίκες). «Ειδικά οι γυναίκες που πάσχουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, που είναι πολύ συχνό, σε ποσοστό άνω του 10% του πληθυσμού, πρέπει να προσπαθούν να διατηρούν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα, γιατί αυτές έχουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν υπογονιμότητα όταν παίρνουν κιλά».

Μέχρι και 30% αυξάνεται η πιθανότητα κύησης όταν το μειωμένο βάρος διατηρείται για ένα χρόνο

Κάτι χρήσιμο που επισημαίνει η ενδοκρινολόγος είναι ότι οι γιατροί που ασχολούνται με αυτά τα ζευγάρια, θα πρέπει να τα συμβουλεύουν να χάνουν βάρος πριν μπουν στη διαδικασία της εξωσωματικής. «Ακόμα και μία μείωση της τάξης του 5-10% του βάρους, αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα κύησης. Αν διατηρηθεί αυτή η μείωση του βάρους για έναν χρόνο αυξάνεται η πιθανότητα της κύησης μέχρι και 30%. Οπότε είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε κίνητρα στα άτομα αναπαραγωγικής ηλικίας να έχουν έναν καλό τρόπο ζωής, να προσέχουν τη διατροφή τους, να ασκούνται συστηματικά, έτσι ώστε να διατηρούν το βάρος τους όσο το δυνατόν πιο κοντά στο φυσιολογικό.».

Πώς λειτουργεί ο μηχανισμός που εμποδίζει τη σύλληψη

Ποιος είναι όμως ο ακριβής μηχανισμός που δυσκολεύει μία γυναίκα να μείνει έγκυος; Η μία ομάδα που επηρεάζεται από το βάρος είναι οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, όπου εκεί υπάρχει ήδη πρόβλημα στην ωοθηλακιορηξία, και με το παραπάνω βάρος αυτό γίνεται ακόμα χειρότερο. Αλλά ακόμα και σε γυναίκες που δεν έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και όταν ήταν αδύνατες έκαναν κανονικά ωορρηξία, φαίνεται πως το παραπάνω βάρος επηρεάζει τόσο την ποιότητα του ωαρίου, όσο και τη δεκτικότητα του ενδομητρίου, μέσα από ορμόνες όπως η ινσουλίνη, η λεπτίνη και οι αντιποκίνες, που παράγονται από το παραπάνω βάρος, αναφέρει η κα Μετζελοπούλου. «Στον άνδρα αντίστοιχα η πτώση της τεστοστερόνης προκαλείται από το αυξημένο βάρος, το λίπος προκαλεί αυξημένα οιστρογόνα, τα οποία ουσιαστικά ρίχνουν τα επίπεδα των ορμονών, που βοηθούν την ποιότητα του σπέρματος, κι έτσι έχουμε κακή ποιότητα σπέρματος και χαμηλή κινητικότητα. Επίσης φαίνεται ότι υπάρχει αρνητική αντίδραση στο DNA, έτσι ώστε να παρατηρείται και αυξημένος κίνδυνος αποβολών».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια