Αυξάνονται τα περιστατικά καρκίνου του εντέρου στους νέους

Υγεία
Αυξάνονται τα περιστατικά καρκίνου του εντέρου στους νέους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι «λένε» νέες έρευνες για την αύξηση του συγκεκριμένου καρκίνου στους ανθρώπους κάτω των 50 ετών

Τα καινούρια στοιχεία για τον καρκίνο του εντέρου στους νέους ανθρώπους «μιλούν» και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πολλές αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο.

Πρόκειται για τα αποτελέσματα δύο νέων ερευνών που διεξήχθησαν σχετικά με το θέμα και δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά γαστρεντερολογίας «Gut» και «The Lancet Gastroenterology & Hepatology Journal». Αυτές οι έρευνες κατέδειξαν ότι τα ποσοστά των ατόμων κάτω των 50 ετών που προσβλήθηκαν από την ασθένεια κατά τα τελευταία 25 χρόνια, εμφανίζουν αυξητική τάση τόσο στην Ευρώπη όσο και σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος συχνότερος στον κόσμο, με 1,8 εκατομμύρια νέα διαγνωστικά περιστατικά και 881.000 θανάτους το 2018.

«Η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου εξακολουθεί να είναι πολύ μικρότερη στα άτομα κάτω των 50 ετών συγκριτικά με εκείνους άνω των 50. Ωστόσο τα ανησυχητικά ευρήματα που αφορούν την αύξηση των ποσοστών προσβολής των νεότερων γενεών, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη δράσης», δήλωσε η δρ. Μαρζί Αράγκι από τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο στη Λιόν.

Στη χρονική περίοδο μεταξύ 1990 και 2016, στην Ευρώπη διαγνώστηκαν με καρκίνο του εντέρου 187.918 άτομα, εμφανίζοντας μια ελαφρά αύξηση τα τελευταία χρόνια. Στην Ευρώπη οι καρκίνοι του εντέρου για τα άτομα 20-29 ετών αυξήθηκαν από το 1990 έως το 2016 από 0,8 σε 2,3 περιστατικά ανά 100.000 ανθρώπους και η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε από το 2004 έως το 2016 με ετήσια άνοδο 7,9%.

Στις ηλικίες 30-39 ετών παρατηρήθηκε μέση ετήσια αύξηση 4,9% την περίοδο 2005-2016. Τέλος, στις ηλικίες 40-49 ετών στην αρχή (1990-2004) παρατηρήθηκε μείωση του ποσοστού εμφάνισης της νόσου κατά 0,8%, αλλά αυτό αυξήθηκε ξανά κατά 1,6% ετησίως μεταξύ 2004-2016.

Σημαντική αύξηση του καρκίνου του εντέρου παρατηρήθηκε σε άτομα έως 50 ετών κατά τα τελευταία δέκα χρόνια σε Δανία, Νορβηγία, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Καναδά. Ιδιαίτερα στην ηλικιακή ομάδα 20-29 ετών, η εμφάνιση καρκίνου του ορθού αυξήθηκε ετησίως κατά 18,1% στη Δανία και 10,6% στη Νορβηγία την τελευταία δεκαετία.

Επιπλέον, σε συνδυασμό με αυτή την αύξηση στους νεότερους, παρατηρείται μια αντίστοιχη μείωση των ποσοστών στα άτομα άνω των 50 ετών. Για τα δύο αντικρουόμενα ευρήματα έχουν προταθεί ως εξηγήσεις ότι αφενός οι νέοι ενήλικες επιβαρύνονται όλο και περισσότερο λόγω «κακών συνηθειών» (κάπνισμα, αλκοόλ, παχυσαρκία, έλλειψη φυσικής άσκησης), αφετέρου τα άτομα άνω των 50 παίρνουν πιο συχνά μέτρα πρόληψης, καθώς κάνουν τακτικά εξετάσεις για πολύποδες.

Οι θάνατοι πάντως από τη συγκεκριμένη ασθένεια δεν αυξήθηκαν αντίστοιχα με τα ποσοστά προσβολής στις ηλικίες 20-29 ετών, ενώ παρουσίασαν μια ελαφρά μείωση στις άλλες δύο ηλικιακές ομάδες 30-39 και 40-49 ετών κατά 1,1% και 2,4% αντίστοιχα.

Ενώ μέχρι σήμερα οι προληπτικές εξετάσεις για τη συγκεκριμένη νόσο δεν είχε νόημα να γίνονται πριν τα 50, δεδομένης της αναλογίας κόστους και ασθενών, η ραγδαία αύξηση στους νεότερους προβληματίζει τους ερευνητές. Δίνεται έτσι αφορμή για μια συζήτηση σχετικά με την αναθεώρηση της ηλικίας, στην οποία πρέπει να αρχίζουν οι εξετάσεις για τον καρκίνο του εντέρου. Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου συνιστά οι διαγνωστικές εξετάσεις όπως η κολονοσκόπηση να αρχίζουν στα 45.

Δείτε τις επιστημονικές δημοσιεύσεις ΕΔΩ και ΕΔΩ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News