Υγεία

Χοληστερίνη: 8 λάθη που δεν επιτρέπουν στη χοληστερίνη να «πέσει»

Τι θα πρέπει να προσέξετε στη διατροφή σας

H μείωση της χοληστερίνης είναι κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση καθώς υπάρχουν λάθη που κάνουμε στη διατροφή μας και δυσκολεύουν την προσπάθειά μας.

Ωστόσο η υψηλή χοληστερίνη δεν πρέπει να αγνοείται καθώς όταν τα επίπεδά της ανέβουν σε υψηλά επίπεδα, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα αγγεία και προβλήματα στη καρδιά και το κυκλοφοριακό σύστημα.

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ακολουθούν σύμφωνα με το bovary.gr τις 8 διατροφικές συνήθειες που ανεβάζουν τη χοληστερίνη, όπως διαβάζουμε στο Reader's Digest:

  1. Σας αρέσουν τα τηγανητά φαγητά

Αν θέλετε να ρίξετε την χοληστερίνη σας πρέπει να αποφεύγετε τα τηγανητά φαγητά. 

  1. Η διατροφή σας δεν περιέχει φυτινές ίνες

Oι φυτικές ή διαιτητικές ίνες προέρχονται από φυτικές τροφές που δεν έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία και τις βρίσκετε στα όσπρια, στο αλεύρι πριν γίνει άσπρη φαρίνα, στα λαχανικά, στα φρούτα πριν καθαριστούν, στα πορτοκάλια πριν γίνουν χυμός, στα καρότα, στους ξηρούς καρπούς κλπ. Σύμφωνα με έρευνες, παίζουν ευεργετικό ρόλο στη μείωση της χοληστερίνης.

  1. Σας αρέσουν τα γλυκά

Όσοι από εσάς αγαπάτε τα γλυκά σταματείστε να ονειρεύεστε κέικ, πάστες, προφιτερόλ, παγωτά, καραμέλες, μαρμελάδες κι όλα τα παρόμοια. Η ζάχαρη που υπάρχει σ' αυτά μετατρέπεται εύκολα σε τριγλυκερίδια.

  1. Επιλέγετε πάντα την μπριζόλα που έχει πολύ λίπος 

 

  1. Δεν τρώτε συχνά ψάρι 

Τρόφιμα πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα (ιχθυέλαια, σκουμπρί, κολιός, ξιφίας, πέστροφα, ρέγγα, σολομός, τόνος, σαρδέλα, χέλι κτλ.) μειώνουν τα τριγλυκερίδια και τη χοληστερίνη. Μην τηγανίζετε όμως τα ψάρια.

  1. Πίνετε αρκετό αλκοόλ μέσα στην εβδομάδα

Η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία. Επίσης, το πολύ αλκοόλ ανεβάζει την αρτηριακή πίεση και τα τριγλυκερίδια και προσθέτει πολλές άσκοπες θερμίδες στον οργανισμό. 

  1. Τρώτε πολύ κόκκινο κρέας

 Αρκετά τρόφιμα ζωικής προέλευσης, έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και γι΄ αυτό πρέπει να περιορίζεται η κατανάλωσή τους. Κρέατα όπως το αρνί, το χοιρινό και το μοσχάρι, μπορούν να αντικατασταθούν με γαλοπούλα, κοτόπουλο ή κουνέλι που η περιεκτικότητα τους σε λίπος είναι πολύ μικρότερη.

  1. Η μόνη πηγή γαλακτοκομικού είναι το γάλα στον καφέ σας

Τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα και τα τυριά περιέχουν κορεσμένα λιπαρά και πρέπει να αποφεύγονται αν τα επίπεδα χοληστερίνης μας είναι ανεβασμένα. Ωστόσο, το άπαχο γάλα και το γιαούρτι με 0% λιπαρά μας προσφέρουν όλες τις πρωτεΐνες και το ασβέστιο που χρειαζόμαστε και βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης. 

 

Σχόλια