Υγεία

Cyberchondria: Υποφέρουν 6 στους 10 Έλληνες online shoppers

Έλληνες ασθενείς αναζητούν πληροφορίες στο διαδίκτυο αναφορικά με ένα σύμπτωμα που τους ταλαιπωρεί και πανικοβάλλονται χωρίς ωστόσο να εμπιστεύονται πλήρως τα αποτελέσματα της προσωπικής τους "έρευνας"

Το σύνδρομο cyberchondria φαίνεται να ταλανίζει τους Έλληνες οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία (σε ποσοστό 60%) αναζητούν πληροφορίες για ασθένειες και συμπτώματα στο διαδίκτυο πριν επισκεφθούν τον γιατρό τους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πανικοβάλλονται και πλέον το φαινόμενο έχει ονομαστεί ως «cyberchondria».

Η έρευνα του doctoranytime και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η online αναζήτηση για θέματα υγείας και αυτοδιάγνωσης προηγείται συστηματικά της επίσκεψης στον γιατρό σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας έρευνας “E - Health & Χρήση Ιατρικών Ιστοσελίδων”.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), σε συνεργασία με το doctoranytime, την υπηρεσία που έχει βοηθήσει 5,5 εκατομμύρια ασθενείς σε Ελλάδα και Βέλγιο να βρουν έγκυρες ιατρικές πληροφορίες, να επιλέξουν τον καλύτερο γιατρό για την περίπτωσή τους και να κλείσουν άμεσα ραντεβού με γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα.

Στο πλαίσιο της έρευνας ερωτήθηκαν Έλληνες online shoppers με στόχο να διερευνηθεί η χρήση του διαδικτύου για θέματα υγείας για την Ελληνική αγορά. Η έρευνα καταγράφει ιδιαίτερα υψηλές τάσεις αξιοποίησης του διαδικτύου σε θέματα υγείας από τους Έλληνες online αγοραστές, αλλά και αμφισβήτησης της αξιοπιστίας του περιεχομένου των σχετικών ιστοσελίδων.

Τα κύρια ευρήματα είναι τα εξής:

Η online αναζήτηση προηγείται συστηματικά της επίσκεψης στον γιατρό!

Το 60% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την άποψη ότι «Όταν αντιμετωπίζω ένα απλό πρόβλημα υγείας, πριν πάω στο γιατρό, ψάχνω σε ιατρικά sites να βρω τι σημαίνουν τα συμπτώματα», ενώ το 34,5% διαβάζει σχετικά άρθρα ιατρικού περιεχομένου μετά την επίσκεψη στον εξειδικευμένο γιατρό.

«Πολλοί γιατροί μας κάνουν αναφορές για επισκέψεις πανικοβλημένων ασθενών που υπερεκτίμησαν την σοβαρότητα ή έκαναν λανθασμένες ταυτίσεις με σοβαρές ασθένειες εξαιτίας αυτοδιάγνωσης στο διαδίκτυο. Μάλιστα υπάρχει όρος γι’ αυτό και λέγεται cyberchondria. Η διάγνωση είναι αποκλειστικό αντικείμενο του εξειδικευμένου γιατρού και όχι του διαδικτύου. Στο διαδίκτυο μπορεί κάποιος να αναζητήσει από sites με έγκυρη πληροφορία, όπως είναι το doctoranytime, καθοδήγηση, ώστε με βάση το σύμπτωμα να στραφεί στον κατάλληλο και εξειδικευμένο γιατρό αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θέτει τον εαυτό του στον κίνδυνο της αυτοδιάγνωσης» αναφέρει η Ελευθερία Ζούρου, CEO του doctoranytime.

Το διαδίκτυο διευκολύνει και απλουστεύει πλέον την ζωή του ασθενούς σε θέματα που σχετίζονται με την υγεία.

Το 50% του συνόλου και τα 2/3 των αγοραστών online φαρμακείων δηλώνουν ότι το επόμενο διάστημα είναι πιθανό να ολοκληρώσουν την κράτηση του ιατρικού τους ραντεβού online. Η πρόθεση για αξιοποίηση του διαδικτύου είναι ακόμη πιο υψηλή για την αποστολή ιατρικών εξετάσεων στους γιατρούς αντί δεύτερης επίσκεψης με το 66% να δηλώνει θετική πρόθεση χρήσης σε τέτοιου τύπου υπηρεσίες.

Σοβαρό έλλειμα εμπιστοσύνης εντοπίζεται σε 8 στους 10 Έλληνες αναφορικά με τις πληροφορίες υγείας που βρίσκουν σε sites γιατρών και λοιπά ενημερωτικά sites που δίνουν ιατρική πληροφορία.

Το 39% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν πιστεύει πως όσα διαβάζει στις ελληνικές ιατρικές ιστοσελίδες είναι αξιόπιστα. Παράλληλα, οι ιατρικές ιστοσελίδες δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις σε επίπεδο επάρκειας και πληρότητας περιεχομένου για το 43,7% του δείγματος. Η παραπάνω αμφισβήτηση οδηγεί το 77% να θέλει να διαβάζει επώνυμα ενυπόγραφο υλικό από ιατρούς, με το 46% των ερωτηθέντων να προτιμά να διαβάζει υλικό από εξειδικευμένους επαγγελματίες, ενώ 1 στους 4 προτιμά να διαβάζει peer content από ανθρώπους που είχαν αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα υγείας.

Η αξιοπιστία των ιατρικών ιστοσελίδων κρίνεται από την ύπαρξη πιστοποιήσεων, αξιολογήσεων ασθενών και τη τακτική ανανέωση του περιεχομένου.

«Η αξιοπιστία των χιλιάδων ιατρικών ιστοσελίδων είναι ένα σοβαρό θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα με την σχετική πιστοποίηση από ειδικό αναγνωρισμένο εργαστήριο όπως έγινε και με τα ηλεκτρονικά καταστήματα» ανέφερε ο Διευθυντής του ELTRUN καθηγητής Γεώργιος Δουκίδης.

Η έρευνα διεξήχθη με online ερωτηματολόγιο την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2019 με την συμμετοχή 1512 online καταναλωτών. Την επιστημονική επιμέλεια είχαν ο Καθηγητής Γεώργιος Δουκίδης διευθυντής του Εργαστηρίου ELTRUN/ΟΠΑ, η Δρ. Κατερίνα Φραϊδάκη διευθύντρια ερευνών του ELTRUN/ΟΠΑ και Πρόεδρος του ΔΣ GRECA και ο Υπ. Δρ. Λέων Γαβαλάς του ELTRUN/ΟΠΑ.

Σχετικά με το doctoranytime

Το doctoranytime ιδρύθηκε το 2012 και σήμερα απασχολεί συνολικά 68 εργαζομένους στην Ελλάδα και το Βέλγιο, ενώ το 2018 προγραμματίστηκαν μέσω της υπηρεσίας πάνω 250.000 ραντεβού σε 5000 γιατρούς και 180 διαγνωστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα.

Σκοπός του είναι να βελτιώσει το χώρο της υγείας φέρνοντας διαφάνεια, αξιοπιστία, ταχύτητα και σεβασμό στις ανάγκες ασθενούς και γιατρού. Για το λόγο αυτό, προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση σε αξιόπιστες ιατρικές πληροφορίες και αξιολογήσεις πραγματικών ασθενών που διευκολύνουν την επιλογή της καταλληλότερης υπηρεσίας υγείας και την άμεση διεκπεραίωση του ραντεβού.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το doctoranytime επισκεφθείτε τη σελίδα τύπου ή το www.doctoranytime.gr.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια