Υγεία

8 τροφές που δεν πρέπει να τρώγονται ωμές - Μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση

Τι λέει ειδικός στις τροφικές δηλητηριάσεις;

Το να τρώμε χωρίς να προσέχουμε, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς της ζωής.

Ένας από αυτούς είναι ο τομέας των δηλητηριάσεων, καθώς, υπάρχουν 8 τροφές, οι οποίες είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.

Ειδικός στις τροφικές δηλητηριάσεις, αποκάλυψε τις τροφές που… αρνείται να καταναλώσει.

Ο συγκεκριμένος άνδρας, δικηγόρος στο επάγγελμα, έχει κερδίσει χιλιάδες ευρώ σε αποζημιώσεις για πελάτες του που είχαν την ατυχία να πέσουν θύματα τροφικής δηλητηρίασης.

Ποιες είναι αυτές οι τροφές;

Ωμά αυγά: Μια τροφή που παλαιότερα καταναλωνόταν σε ωμή κατάσταση με μεγαλύτερη συχνότητα. Με το πέρασμα του χρόνου, ο κίνδυνος δηλητηρίασης από ωμά αυγά είναι μεν μικρότερος -απ' όσο ήταν δύο δεκαετίες πριν-, ωστόσο, είναι καλό να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους σε αυτή την κατάσταση.

Μη φιλτραρισμένο νερό: Το νερό που καταναλώνουμε -και δεν έχει υποστεί φιλτράρισμα και επεξεργασία- μπορεί να είναι υπεύθυνο για την μετάδοση σοβαρών ασθενειών.

Ωμό αλεύρι: Μια τροφή που αποτελεί την βάση για αμέτρητες συνταγές στις κουζίνες του κόσμου. Σε ωμή κατάσταση, το αλεύρι μπορεί να είναι υπεύθυνο για την εξάπλωση βακτηρίων. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ωμό αλεύρι υπήρξε η αιτία που προκάλεσε λοίμωξη από E.Coli σε 63 άτομα, σε 24 χώρες (από τα τέλη του 2015 έως το 2016).

Στρείδια (ωμά): Στο άρθρο αναφέρεται ότι τα τελευταία χρόνια, τα οστρακοειδή έχουν συνδεθεί -υπό συγκεκριμένες, βέβαια, συνθήκες- με ασθένειες. Ο λόγος; Τα ζεστά νερά. Η ανάπτυξη μικροβίων στις θάλασσες (λόγω της θέρμανσης των νερών) έχει ως επακόλουθο την μεταφορά τους και στους οργανισμούς που την κατοικούν.

Τεμαχισμένα φρούτα και λαχανικά: Φαινομενικά, μπορεί να προσφέρουν «ευκολία». Ωστόσο, όπως διαβάζουμε στο άρθρο, όσο μεγαλύτερη είναι η «επεξεργασία» που υφίστανται τα τρόφιμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να μολυνθούν.

Ωμοί βλαστοί (χόρτα): Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, τα περιστατικά δηλητηρίασης από ωμούς βλαστούς είναι πολύ συχνά, με περισσότερες από 30 εστίες βακτηρίων (σαλμονέλας και E.Coli).

Ωμό κρέας: Το κρέας πρέπει να μαγειρευτεί, τουλάχιστον, στους 160 βαθμούς ώστε να εξαλειφθούν βακτήρια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σαλμονέλα ή E.Coli.

Γάλα-χυμοί μη παστεριωμένοι: Η παστερίωση είναι μια δίοδος προστασίας των τροφίμων ενάντια στα βακτήρια, τα παράσιτα και τους ιούς. Όταν δεν συμβαίνει, ο κίνδυνος να μολυνθούν από αυτά αυξάνεται.

Πηγή: bovary.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια