5 ξηροί καρποί «θαυματουργοί» για την υγεία

Υγεία
5 ξηροί καρποί «θαυματουργοί» για την υγεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ξηροί καρποί "ασπίδα" για την υγεία αφού περιέχουν πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή και αμινοξέα

Μεγάλα μπορεί να είναι τα οφέλη στην υγεία από τους ξηρούς καρπούς καθώς αποτελούν τις καλύτερες πηγές φυτικών πρωτεϊνών και βοηθούν στην πρόληψη παραγόντων κινδύνου υγείας, όπως η φλεγμονή και ορισμένες χρόνιες παθήσεις.

Διαβάστε τους 5 πιο υγιεινούς ξηρούς καρπούς

1. Καρύδια

Τα καρύδια είναι από τους υψηλότερους σε θερμίδες ξηρούς καρπούς, παρά το γεγονός ότι ταυτόχρονα είναι από τους χαμηλότερους σε υδατάνθρακες. Οι πολλές θερμίδες οφείλονται στην πολύ υψηλή περιεκτικότητα που έχουν τα καρύδια σε λιπαρά.

Ωστόσο, τα λιπαρά αυτά είναι κατά κύριο λόγο πολυακόρεστα, τα οποία μπορεί να προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία. Αν και τα καρύδια φημίζονται για την περιεκτικότητά τους σε λιπαρά, αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών ουσιών.

Μαζί με τις 654 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, ο κατάλογος του USDA αναφέρει ότι τα καρύδια περιέχουν επίσης:

• πρωτεΐνες: 15,23 g

• λιπαρά: 65,21 g

• υδατάνθρακες: 13,71 g

• ίνες: 6,7 g

• ζάχαρη: 2,61 g

Τα καρύδια έχουν ελαφρώς χαμηλότερη περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία από άλλους ξηρούς καρπούς:

• ασβέστιο: 98 mg

• σίδηρος: 2,91 mg

• μαγνήσιο: 158 mg

• φωσφόρου: 346 mg

• κάλιο: 441 mg

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση British Journal of Nutrition αναφέρει ότι τα καρύδια είναι επίσης μια πλούσια πηγή φλαβονοειδών και φαινολικού οξέος.

2. Φουντούκια

Τα φουντούκια περιέχουν συγκριτικά λίγες πρωτεΐνες, αλλά παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία.Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Clinical Lipidology, τα φουντούκια μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση της χοληστερόλης.

Σύμφωνα με την βάση δεδομένων του USDA, τα 100 g φουντούκια περιέχουν 628 θερμίδες καθώς και τα ακόλουθα:

• πρωτεΐνες: 14,95 g

• λιπαρά: 60,75 g

• υδατάνθρακες: 16,70 g

• ίνες: 9,7 g

• ζάχαρη: 4.34 g

Αυτή η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λιπαρά καθιστά τα φουντούκια παρεμφερή με τα καρύδια παρά με άλλα είδη ξηρών καρπών.

Τα περισσότερα λιπαρά στα φουντούκια είναι μονοακόρεστα, αλλά επιπλέον περιλαμβάνουν μερικά πολυακόρεστα και κορεσμένα λιπαρά. Τα φουντούκια περιέχουν επίσης τα ακόλουθα:

• ασβέστιο: 114 mg

• σίδηρος: 4,70 mg

• μαγνήσιο: 163 mg

• φωσφόρου: 290 mg

• κάλιο: 680 mg

3. Φιστίκια

Η κατανάλωση φιστικιών είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αυξήσετε την ποσότητα πρωτεϊνών στην διατροφή σας. Τα φιστίκια είναι ευρέως διαθέσιμα και παρέχουν αρκετές απαραίτητες θρεπτικές ουσίες.

Αν και τα φυστίκια είναι επί της ουσίας όσπρια, που σημαίνει ότι ανήκουν σε μια ομάδα τροφίμων από μια συγκεκριμένη φυτική οικογένεια, έχει επικρατήσει να τα θεωρούμε ξηρούς καρπούς.

Τα φυστίκια περιέχουν μια σειρά από πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή και αμινοξέα. Έρευνες έχουν δείξει ότι όλα αυτά τα συστατικά είναι ωφέλιμα για την ανθρώπινη υγεία.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων για τα θρεπτικά συστατικά που δημιούργησε το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), τα 100 γραμμάρια από φιστίκια περιέχουν 567 θερμίδες και τις ακόλουθες ποσότητες άλλων θρεπτικών ουσιών:

• πρωτεΐνες: 25.80 g

• λιπαρά: 49,24 g

• υδατάνθρακες: 16,13 g

• ίνες: 8,50 g

• ζάχαρη: 4,72 g

Τα λίπη στα φιστίκια είναι κυρίως υγιή μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFAs), αν και οι συγκεκριμένοι ξηροί καρποί περιέχουν μικρότερη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών σε σχέση με άλλους.

Υπάρχουν επίσης πολλά ανόργανα συστατικά στα 100 γραμμάρια φιστικιών, όπως:

• ασβέστιο: 92 χιλιοστόγραμμα (mg)

• σίδηρος: 4,58 mg

• μαγνήσιο: 168 mg

• φωσφόρος: 376 mg

• κάλιο: 705 mg

Τα φιστίκια προσφέρουν επίσης το πλεονέκτημα ότι είναι πιο προσιτά από πολλές άλλες ποικιλίες ξηρών καρπών.

4. Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια. Μπορούν να αποτελέσουν το τέλειο σνακ για άτομα που αναζητούν μια υγιεινή, πλούσια σε πρωτεΐνες εναλλακτική λύση στα πατατάκια και τα μπισκότα.

Σύμφωνα με το USDA, κάθε 100 γραμμάρια αμυγδάλων περιέχουν 579 θερμίδες και έχουν το ακόλουθο θρεπτικό προφίλ:

• πρωτεΐνες: 21,15 g

• λιπαρά: 49,93 g

• υδατάνθρακες: 21,55 g

• ίνες: 12,50 g

• ζάχαρη: 4,35 g

Τα περισσότερα από τα λιπαρά στα αμύγδαλα είναι μονοακόρεστα. Τα αμύγδαλα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως:

• ασβέστιο: 269 mg

• σίδηρος: 3,71 mg

• μαγνήσιο: 270 mg

• φωσφόρος: 481 mg

• κάλιο: 733 mg

• βιταμίνη Ε: 25,63 mg

5. Cashews (Κάσιους)

Τα κάσιους έχουν μια κρεμώδη υφή που τα καθιστά μια εξαιρετική προσθήκη σε πολλά πιάτα και σνακ. Σύμφωνα με το USDA, τα 100 γραμμάρια κάσιους περιέχουν 553 θερμίδες και τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

• πρωτεΐνες: 18,22 g

• λιπαρά: 43,85 g

• υδατάνθρακες: 30,19 g

• ίνα: 3,30 g

• ζάχαρη: 5,91 g

Τα περισσότερα από τα λιπαρά στα κάσιους είναι μονοακόρεστα. Οι σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα στα κάσιους σύμφωνα με το iatropedia.gr περιλαμβάνουν:

• ασβέστιο: 37 mg

• σίδηρος: 6,68 mg

• μαγνήσιο: 292 mg

• φωσφόρος: 593 mg

• κάλιο: 660 mg

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News