Υγεία

Όσο περισσότερες ώρες βλέπεις τηλεόραση, τόσο «φλερτάρεις» με την άνοια

Στους ανθρώπους άνω των 50 ετών, η τηλεόραση προκαλεί μείωση στις ικανότητες της μνήμης

Η τηλεόραση και το κινητό αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες συνήθειες του ανθρώπου, καθώς η πλειοψηφία συνηθίζει να κάθεται με τις ώρες και να παρακολουθεί σειρές ή ταινίες.

Και ποιος δε θα ήθελε φυσικά να κάτσει στον καναπέ, να πάρει ένα μπολ με chips και να παρακολουθήσει την αγαπημένη του στο Netflix, για παράδειγμα; Ωστόσο, νέα έρευνα δείχνει πως οι πολλές ώρες μπροστά από μία οθόνη μπορεί να προκαλέσει μείωση στις ικανότητες της μνήμης.

Παρά το γεγονός ότι οι έρευνες πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, επικεντρώνονται στα παιδιά, αυτή τη φορά βάζουν στο στόχαστρο τους ανθρώπους από 50 ετών και πάνω. Σύμφωνα με τη νέα βρετανική έρευνα, λοιπόν, και όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, όταν τα άτομα παρακολουθούν περισσότερες από 3,5 ώρες τηλεόραση, έχουν ταχύτερη απώλεια μνήμης. 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τη δρα Ντέιζι Φάνκορτ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Scientific Reports", μελέτησαν 3.662 άτομα άνω των 50 ετών (με μέση ηλικία 67 ετών). Διαπιστώθηκε ότι όσοι έβλεπαν καθημερινά κατά μέσο όρο πάνω από 3,5 ώρες τηλεόραση, εμφάνιζαν μετά από μια εξαετία χειρότερες μνημονικές επιδόσεις στα σχετικά τεστ.

Έτσι, όσοι έβλεπαν λιγότερες από τρεισήμισι ώρες τη μέρα, είχαν κατά μέσο όρο 4% έως 5% χειρότερη μνήμη μετά από έξι χρόνια, ενώ η μείωση έφθανε το 8% έως 10% για όσους έβλεπαν πάνω από τρεισήμισι ώρες.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η παρακολούθηση της τηλεόρασης μειώνει τον πολύτιμο χρόνο που οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αφιερώνουν σε άλλες δραστηριότητες, όπως το διάβασμα, που βοηθά στη διατήρηση της μνήμης. Λιγότερο παθητικές και πιο διαδραστικές δραστηριότητες μπροστά από μία οθόνη, όπως η χρήση του διαδικτύου και το παίξιμο βιντεοπαιγνιδιών, μπορούν να αποφέρουν περισσότερα γνωσιακά οφέλη (π.χ. βελτιωμένη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων) από ό,τι το να κάθονται απλώς και να βλέπουν μια τηλεοπτική εκπομπή.

«Παρόλο που η τηλεόραση μπορεί να προσφέρει επίσης οφέλη όπως εκπαιδευτικά από την παρακολούθηση ντοκιμαντέρ ή να αποτελεί ένα τρόπο χαλάρωσης από το στρες, τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι οι ενήλικες άνω των 50 ετών καλά θα κάνουν να προσπαθούν να εξισορροπούν την παρακολούθηση τηλεόρασης, με άλλες πιο ενεργητικές δραστηριότητες», δήλωσε η δρ Φάνκορτ, σύμφωνα με τη βρετανική «Telegraph».

Δείτε ΕΔΩ την επιστημονική δημοσίευση.

Σχόλια