Υγεία

Με καλή διατροφή & σωστές συνθήκες εργασίας μπορούμε να προλάβουμε το 60% των θανάτων

Απογοητευτικά τα στοιχεία για την Ελλάδα - Αναγκαία η βελτίωση των συνθηκών ζωής

Ο τρόπος ζωής και οι συνθήκες εργασίας παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον ανθρώπινο οργανισμό, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) εκφράζει την ανησυχία της για την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου.

Επισημαίνει την ανάγκη ο πληθυσμός να υιοθετήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και να θέσει στόχους ώστε να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής και εργασίας.

Ο Φεβρουάριος είναι μήνας διεθνώς αφιερωμένος στην πρόληψη του καρκίνου. Δυστυχώς σήμερα περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πεθαίνουν από καρκίνο κάθε χρόνο (από τους οποίους τα 4 εκατομμύρια είναι πρόωροι θάνατοι ηλικίας 30 έως 69 ετών), ενώ τα επόμενα δέκα χρόνια οι θάνατοι από καρκίνο προβλέπεται να αυξηθούν σε πάνω από 14 εκατομμύρια ετησίως.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, ογκολόγος-παθολόγος Γιάννης Μπουκοβίνας, «οι επιστήμονες πλέον γνωρίζουν ότι οι συνθήκες ζωής και εργασίας στις οποίες ζούμε όλοι έχουν πάνω από τη διπλάσια απήχηση στην υγεία μας από όσο έχει ο γενετικός μας κώδικας.

Οι συνθήκες ζωής και εργασίας, οι δομές του περιβάλλοντός μας, ο τρόπος που υφαίνεται ο κοινωνικός μας ιστός, και η επίδραση αυτών στη συμπεριφορά μας, όλα μαζί έχουν πάνω από πέντε φορές μεγαλύτερη επίπτωση στην υγεία από τα χάπια και τις φαρμακευτικές αγωγές που παρέχουν γιατροί και νοσοκομεία μαζί.

Συνολικά οι συνθήκες ζωής και εργασίας αποτελούν αιτία του 60% των θανάτων που θα μπορούσαμε να προλάβουμε».

Έκρηξη αστικής ανάπτυξης τις επόμενες δεκαετίες

Πάνω από τον μισό πληθυσμό παγκόσμια ζει σε πόλεις, με πιθανότητα >95% να συμβεί έκρηξη αστικής ανάπτυξης τις επόμενες δεκαετίες στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Έως το 2030 πιθανολογείται ότι θα υπάρχουν 662 πόλεις που θα έχουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο κατοίκους σε σύγκριση με 512 το 2016. «Η χωρίς σχεδιασμό ανάπτυξη τους θα δημιουργήσει σημαντικές συνέπειες για την υγεία των κατοίκων και θα αυξήσει τα κρούσματα του καρκίνου. Σαφώς και η ρύπανση του περιβάλλοντος (μέσω και της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων) μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων καρκίνου και στην ύπαιθρο», τονίζει ο κ. Μπουκοβίνας.

«Αυτή τη στιγμή, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον μισό πλανήτη για διαβίωση, για καλλιέργεια, για ξυλεία, για βοσκοτόπια των κοπαδιών. Φτιάχνουμε δρόμους μέσα στο δάσος. Βάζουμε μικρά κομμάτια πλαστικού στην άμμο της παραλίας. Έχουμε αλλάξει την χημεία του εδάφους με τα τεχνητά λιπάσματα. Και φυσικά, έχουμε αλλάξει και την χημική σύσταση του αέρα. Έτσι, με την επόμενη εισπνοή μας προσλαμβάνουμε 42% περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με το 1750.».

Διατροφή και ρύπανση

Σε πρόσφατη αναφορά στο EAT-LANCET commission report 2019 οι διατροφικές αλλαγές προς υγιεινότερες επιλογές θα βοηθήσουν να αποφευχθούν 11.000.000 θάνατοι παγκόσμια, μείωση θνησιμότητας από 19-23%.

Οι ασθένειες που προκαλούνται από τη ρύπανση είναι υπεύθυνες για 9.000.000 πρόωρους θανάτους το 2015-16 παγκόσμια, τρεις φορές περισσότεροι από το AIDS, φυματίωση και ελονοσία μαζί και 15 φορές περισσότεροι από τον αριθμό των θυμάτων πολέμου και άλλου τύπου βίας (Lance Commission on pollution and health 2017). Περισσότερα από το 70% των συνεπειών της ρύπανσης του περιβάλλοντος αφορούν μη μεταδιδόμενα νοσήματα (καρκίνος, καρδιαγγιακά, ΧΑΠ και σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ). Η απώλεια σε οικονομικούς όρους της ευημερίας υπολογίζεται σε4,6 τρισεκατομμύρια USA$ /έτος, ήτοι το 6,2% του παγκόσμιου οικονομικού πλούτου.(δείτε επισυναπτόμενο έγγραφο).

Τα καλά νέα…

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπουκοβίνας, τα καλά νέα είναι ότι μεγάλο μέρος της ρύπανσης μπορεί να αποφευχθεί και ότι η πρόληψη της μπορεί να είναι αποτελεσματική σε σύγκριση με το κόστος. Οι υψηλές και μεσαίες εισοδηματικά χώρες έχουν καθιερώσει νομοθεσίες που προστατεύουν τον καθαρό αέρα και νερό, πολιτικές προστασίας από τα χημικά και προσπαθούν να συγκρατήσουν τις πιο επικίνδυνες μορφές ρύπανσης. Η μεγάλη πρόκληση είναι να μειώσουν περαιτέρω την ρύπανση, να απομακρυνθεί η χρήση του άνθρακα από την οικονομία και καλύτερη χρήση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, που να αφήνουν το μικρότερο δυνατό ενεργειακό αποτύπωμα.

Διατήρηση του σωματικού βάρους σε υγιή επίπεδα.

Συστηματική άσκηση: Το να είναι κάποιος ενεργός τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα βοηθά το σώμα να ρυθμίσει τις ορμόνες που διαφορετικά μπορούσαν να ενισχύσουν τη διαδικασία του καρκίνου. Βοηθά επίσης στην πρόληψη της παχυσαρκίας, η οποία συσχετίζεται με την εμφάνιση πολλών τύπων καρκίνου.

Υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής: H ιδανική διατροφή που προστατεύει από τον καρκίνο περιλαμβάνει ποικιλία από φυτικά τρόφιμα όπως λαχανικά, φρούτα, δημητριακά και όσπρια, αποφυγή επεξεργασμένων κρεάτων και αλατιού και περιορισμό του κόκκινου κρέατος. Επίσης αποφυγή σακχαρούχων αναψυκτικών και τροφών που είναι πλούσιες σε θερμίδες και περιέχουν ψηλά ποσοστά ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών. Η κατανάλωση αλκοόλ που συνιστάται είναι 1 ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και 2 για τους άνδρες.

Αποφυγή του καπνίσματος.

Προστασία από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Β και του ιού HPV.

«Η αλλαγή στον τρόπο ζωής που προαναφέρθηκε, δεν έχει σαν στόχο μόνο την πρόληψη της εμφάνισης του καρκίνου, αλλά και την πρόληψη της υποτροπής του, πχ η συστηματική άσκηση έχει βρεθεί ότι μπορεί να μειώσει την πιθανότητα υποτροπής του καρκίνου του μαστού, του προστάτου και του παχέος εντέρου έως και 35%», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ.

Αιχμή του δόρατος η πρόληψη

Η πρόληψη, η οποία είναι η αιχμή του δόρατος αναφορικά με τους στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσφέρει μακροπρόθεσμα την πιο αποδοτική στρατηγική για τον έλεγχο του καρκίνου, υπογραμμίζει ο κ. Μπουκοβίνας. Σύμφωνα με στοιχεία της ASCO (American Society Clinical Oncology) για κάθε 10 δολάρια που επενδύονται στην πρόληψη, εξοικονομούνται 100 δολάρια από την θεραπεία της μεταστατικής νόσου. Δυστυχώς όμως όπως φαίνεται από τους προϋπολογισμούς των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υγεία, μόνο το 3% δίνεται για την πρόληψη, σε σύγκριση με το 80% που δίνεται για τη θεραπεία ασθενειών και αυτό προφανώς δεν είναι αρκετό (Commission diagnoses the state of health in the EU, Brussels, 23 November 2017).

Απογοητευτικά ποσοστά στην Ελλάδα

Τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 2014 αναδεικνύουν ότι σχεδόν το 80% των Ελλήνων πάνω από 15 ετών δεν ασκούνται, δηλαδή δεν κάνουν καθόλου αθλητισμό ή γυμναστική ή άσκηση για ψυχαγωγία, ενώ το 60% είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι. Σε συνδυασμό με το ψηλό ποσοστό των Ελλήνων που καπνίζουν ακόμα, η επίπτωση των παραπάνω για την δημόσια υγεία είναι καταλυτική.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια