Οι ασφαλισμένοι θα… καλύψουν τα κενά της κρατικής χρηματοδότησης

Υγεία
Οι ασφαλισμένοι θα… καλύψουν τα κενά της κρατικής χρηματοδότησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα κενά της κρατικής χρηματοδότησης θα επιδιωχθεί να καλυφθούν για ακόμα μια φορά από την κοινωνική ασφάλιση, με τις πληρωμές των ασφαλισμένων

Ως «προϋπολογισμό λιτότητας», καταψηφίζοντάς τον εκ μέρους των εργαζομένων, κατήγγειλε τον προϋπολογισμό που ψήφισε η διοίκηση του Πανεπιστημιακού και του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, για το 2019, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης.

Όπως χαρακτηριστικά κατήγγειλε, στην πραγματικότητα οι μεταβιβάσεις στα νοσοκομεία από τον τακτικό προϋπολογισμό είναι μειωμένες κατά 65 εκατ. ευρώ (-5,3%) και ο αρχικός προϋπολογισμός του 2019 για τα νοσοκομεία του Ηρακλείου είναι μειωμένος σε σχέση με τον τελικό του 2018 κατά 2,49%!

Αναλυτικότερα, από 1,219 δισ. ευρώ το 2018, προβλέπεται 1,154 δισ. ευρώ για το 2019 σε ό,τι αφορά τις μεταβιβάσεις στα νοσοκομεία. Και αναφερόμενος στον αρχικό προϋπολογισμό του 2019 για τα νοσοκομεία του Ηρακλείου, ο Δημήτρης Βρύσαλης τόνισε ότι, με βάση τις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν για τη λειτουργία του νοσοκομείου, οι συνολικές πιστώσεις αναμένεται να μη φτάσουν έως του τέλος του 2019. «Πρόκειται για διαχρονική πορεία μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης και παράλληλης αύξησης των εσόδων των νοσοκομείων από τους ίδιους τους ασφαλισμένους.

Μειωμένες κατά 65 εκατ. οι μεταβιβάσεις στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τον Δημήτρη Βρύσαλη

Τα κενά της κρατικής χρηματοδότησης θα επιδιωχθεί να καλυφθούν για ακόμα μια φορά από την κοινωνική ασφάλιση, στην ουσία δηλαδή με τις πληρωμές των ασφαλισμένων. Προβλέπονται εκτιμώμενα έσοδα από ΕΟΠΥΥ αυξημένα κατά 9 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για υλοποίηση των κατευθύνσεων της Ε.Ε. για δραστική μείωση του κρατικού προϋπολογισμού στις δαπάνες Υγείας και τη μετακύλισή τους στους ασφαλισμένους, αλλά και άμεσα από τις τσέπες των ασθενών, οι οποίοι θα πληρώνουν στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία. Μάλιστα, η αύξηση των εσόδων προβλέπεται κατά 1,5 εκατ. περισσότερο από το 2018...».

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ τόνισε, εξάλλου, ότι οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για Υγεία-Πρόνοια το 2019 «κινούνται στη γνωστή πεπατημένη των “συμπληγάδων” των πρωτογενών πλεονασμάτων και της δημοσιονομικής προσαρμογής. Αυτό δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικό και στο ΠΑΓΝΗ-Βενιζέλειο».

Όπως άλλωστε επισημαίνεται στην εισήγηση για τη σύνταξη του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2019, ελήφθησαν υπόψη τα δημοσιονομικά μέτρα που θεσπίστηκαν για την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016-2019.

Σε μια σειρά θεμάτων

Σύμφωνα, εξάλλου, με τη σχετική ανακοίνωση:

* Σχετικά με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για την αρπαγή του συνόλου της διαθέσιμης ρευστότητας δημόσιων φορέων και οργανισμών - όπως ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα - με στόχο τον «αποτελεσματικό έλεγχο» και την κατακρεούργηση των δαπανών, η διοίκηση δε διέψευσε την απόφαση αυτή της κυβέρνησης. Χαρακτήρισε το ζήτημα τυπικό και δήλωσε πρόθυμη να το υλοποιήσει. Ο κ. Βρύσαλης δήλωσε την ανάγκη η διοίκηση να μη δεχτεί να παραδοθεί η οποιαδήποτε επιχορήγηση του νοσοκομείου και να μη μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα από τον λογαριασμό του νοσοκομείου στον «ενιαίο λογαριασμό» της Τράπεζας της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στον αρχικό προϋπολογισμό του 2019 για τα νοσοκομεία του Ηρακλείου, ο Δημήτρης Βρύσαλης τόνισε ότι, με βάση τις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν για τη λειτουργία του νοσοκομείου, οι συνολικές πιστώσεις αναμένεται να μη φτάσουν έως το τέλος του 2019

* Όσον αφορά στην επέκταση της χορήγησης της ειδικής άδειας σε όλους όσους εργάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες ή κάνουν εφημερίες σε τμήματα που προβλέπεται χορήγησή της (όπως Κυτταρολογικό, Παθολογοανατομικό, μαίες, μεταφορείς, ακτινολόγους, καθαρίστριες κ.ά.), η διοίκηση αρνήθηκε το αίτημα αυτό και ανέφερε ότι θα εφαρμοστεί ό,τι προβλέπει η σχετική εγκύκλιος.

* Απαίτησε ο Δημήτρης Βρύσαλης να δεσμευτεί η διοίκηση ότι το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας θα συνεχιστεί να χορηγείται ανεξάρτητα του νόμου (Ν. 4512/18), που ορίζει ότι από 1/3/2019 καταργούνται όλες οι διατάξεις που ρυθμίζουν τον τρόπο χορήγησης του επιδόματος. H απάντηση της διοίκησης ήταν ότι είναι τυπικό το θέμα.

* Έθεσε το θέμα των 28 παρατασιούχων εργαζομένων (ΠΑΓΝΗ-Βενιζέλειο) και των οποίων οι συμβάσεις λήγουν σύντομα, αλλά και των 7 απολυμένων εργαζομένων από τα πλυντήρια και την Τεχνική Υπηρεσία, έχοντας σαν αίτημα τη μετατροπή των συμβάσεων αυτών αλλά και όλων όσων εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας και την επαναπροσληψη των απολυμένων. Η απάντηση της διοίκησης ήταν ότι το απαγορεύει το Σύνταγμα.

«Ο διοικητής, φανερά ενοχλημένος, με τις παρεμβάσεις αυτές ανέφερε ότι τα θέματα της ημερήσιας διάταξης τα βάζει εκείνος και κανείς άλλος. Τόσο δημοκρατικά», σύμφωνα με τη σχετική καταγγελία.

«Υπογραμμίσαμε το πάγιο αίτημα των υγειονομικών για αύξηση των δαπανών για υγεία-πρόνοια σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες».

Εξάλλου, έγινε ενημέρωση από τη διοίκηση ότι η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για γιατρό εργασίας ήταν άγονη (δεν προσήλθε κανείς). Ο κ. Βρύσαλης ανέφερε ότι είναι η φυσιολογική εξέλιξη, όταν - με ευθύνη της Πολιτείας - υποτιμάται μια τόση σημαντική ειδικότητα που έχει να κάνει με την υγεία και ασφάλεια των υγειονομικών και όταν ένας γιατρός καλείται να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες 3.000 εργαζομένων (ΠΑΓΝΗ-Βενιζελείου). Παράλληλα τόνισε την ανάγκη να προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις ιατρών Εργασίας και να δημιουργηθεί αντίστοιχο τμήμα στον οργανισμό των νοσοκομείων. Η απάντηση της διοίκησης ήταν ότι θα μπορούσε να οριστεί και κάποια άλλη ειδικότητα γιατρού, αποδεικνύοντας πόσο το υπουργείο και η διοίκηση υπολογίζουν την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων.

«Συνάδελφοι, η ανατροπή των αντιλαϊκών αποφάσεων της διοίκησης μπορεί να γίνει μόνο με όρους κινήματος, με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων και μαζικές κινητοποιήσεις. Είμαστε η πραγματική αγωνιστική φωνή όλων των εργαζομένων και των δύο νοσοκομείων, των ασθενών και των λαϊκών οικογενειών και μέσα στο όργανο αυτό.

Συνεχίζουμε όλοι μαζί πιο δυνατά, πιο μαχητικά, πιο ενωτικά, ταξικά», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News