Πώς να προστατευτείτε από τον Η1Ν1

Υγεία
Πώς να προστατευτείτε από τον Η1Ν1

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μία απαραίτητη κίνηση για να προστατευτείτε από τη γρίπη Η1Ν1

Ο ιός της γρίπης φέτος φάνηκε αρκετά ισχυρός και τα κρούσματα όλο και αυξάνονται. Και παρότι, δεν υπάρχει λόγος πανικού και υπερβολικής ανησυχίας, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε μικροί και μεγάλοι τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να μη νοσήσουμε.

Προστασία από τη γρίπη Η1Ν1

Ο καλύτερος τρόπος προστασίας από τη γρίπη είναι να ακολουθούμε τις  βασικές οδηγίες που έχει εκδώσει το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) και που στην πραγματικότητα δεν αφορούν μόνο το στέλεχος Η1Ν1 αλλά και κάθε ιό. Εάν υιοθετήσετε αυτές τις οδηγίες καθ’ όλη την περίοδο έξαρσης των ιώσεων αυξάνετε σημαντικά τις πιθανότητες να μη νοσήσετε αλλά και να προστατέψετε τα πιθανώς πιο ευαίσθητα μέλη της οικογένειάς σας.

  • Αποφύγετε στενή επαφή με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης ή άλλης ίωσης.
  • Όταν κυκλοφορείτε έξω, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στη δουλειά σας, στο σούπερ μάρκετ, μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας, αφού αυτές είναι πύλες εισόδου του ιού στον οργανισμό.
  • Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με χαρτομάντιλο όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Πετάξτε το χαρτομάντιλο μετά τη χρήση του και μην το χρησιμοποιείτε ξανά.
  • Πλένετε τακτικά μέσα στη μέρα τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή χρησιμοποιήστε αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα εάν δεν έχετε πρόσβαση σε βρύση.
  • Εάν έχετε συμπτώματα γρίπης, παραμείνετε στο σπίτι για τουλάχιστον 24 ώρες μετά από την υποχώρηση του πυρετού. Όσο διαρκούν τα συμπτώματα σας, περιορίστε τις επαφές σας με άλλα άτομα ώστε να μη μεταδώσετε τη γρίπη.
  • Εάν το παιδί έχει συμπτώματα γρίπης ή άλλης ίωσης είναι σημαντικό να παραμείνει στο σπίτι. Έτσι όχι μόνο δεν θα μεταδώσει τον ιό στα άλλα παιδιά της τάξης του, αλλά και το ίδιο θα προστατευτεί από άλλους ιούς και μικρόβια που μπορεί να πλήξουν πιο εύκολα το επιβαρυμένο ανοσοποιητικό του σύστημα.
  • Το ίδιο ακριβώς ισχύει για τους ενήλικες και το χώρο εργασίας.

Το σωστό πλύσιμο των χεριών και το… happy birthday

Η ένωση φαρμακοποιών της Μεγάλης Βρετανίας Royal Pharmaceutical Society (RPS) αναφέρει ότι αρκεί να πλύνουμε τα χέρια μας για περίπου 20 ολόκληρα δευτερόλεπτα για να απομακρυνθούν μικρόβια και ιοί. Μάθετε στο παιδί σας να τραγουδάει νοερά το γνωστό «Ηappy Βirthday» δύο φορές ή το δικό μας τραγουδάκι γενεθλίων όση ώρα πλένει τα χέρια του για να είστε σίγουροι ότι τα έχει πλύνει αποτελεσματικά.

Το παρακάτω βίντεο, με την επιμέλεια του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων (CLEO) – Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας karkinaki (www.karkinaki.gr) μας δείχνει το σωστό τρόπο για να πλένουμε αποτελεσματικά τα  χέρια μας.

Ενημερωθείτε στα εργαστήριά μας:

  1. Μάχης Κρήτης 10 (Μέγαρο Χάνδαξ), 71303 Ηράκλειο, Κρήτη

       τηλ. 2810528000, 2810528300, fax: 2810528001

  1. Πλατεία Κορνάρου 46, 71202, Ηράκλειο, Κρήτη

        τηλ. 2810224422

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News