Εξάψεις και εμμηνόπαυση: Τα αίτια, τα συμπτώματα & η αντιμετώπιση

Υγεία
Εξάψεις και εμμηνόπαυση: Τα αίτια, τα συμπτώματα & η αντιμετώπιση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξάψεις στην εμμηνόπαυση: Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Οι εξάψεις είναι ίσως το πιο κοινό σύμπτωμα στις γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση. Πρόκειται για ένα αίσθημα έντονης ζέστης σε όλο το σώμα, το οποίο μπορεί να διαρκέσει από 30 δευτερόλεπτα μέχρι και μερικά λεπτά κάθε φορά.

Η έντονη θερμότητα που νιώθει η γυναίκα ενίοτε συνοδεύεται από ερυθρότητα τους δέρματος, αυξημένους καρδιακούς παλμούς, εφίδρωση, πυρετό και αϋπνία.

Εάν οι εξάψεις ακολουθούνται από ρίγη, τότε αυτό προκαλείται από τον ιδρώτα στο δέρμα. Αυτή η ξαφνική, υπερβολική ζέστη μπορεί να εμφανίζεται σε τακτική βάση για μερικές γυναίκες, ενώ σε άλλες έρχεται σε ακανόνιστες/τυχαίες χρονικές στιγμές.

Η αιτία των εξάψεων σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση είναι οι διακυμάνσεις των επιπέδων των οιστρογόνων. Αυτό κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται, μια κατάσταση η οποία προκαλεί περισσότερο αίμα από το κανονικό να κινηθεί σε όλο το σώμα.

Ως αποτέλεσμα της απροσδόκητης και απότομης αύξησης στην ποσότητα του αίματος που κυκλοφορεί στα αγγεία, έντονη θερμότητα παράγεται στο άνω ήμισυ του σώματος.

Στη συνέχεια τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος διαστέλλονται για να κρυώσουν και αυτό οδηγεί σε κοκκινίλες και ερυθρίαση στο δέρμα. Στο τέλος, το σώμα ιδρώνει στην προσπάθειά του να ρίξει την θερμοκρασία του.

Οι εξάψεις είναι πολύ διακριτές και εμφανείς καταστάσεις στο σώμα και -όπως υποδηλώνει το όνομά τους- μια γυναίκα που έχει εξάψεις στην εμμηνόπαυση έχει αίσθηση ζεστασιάς (αυξημένη θερμοκρασία) που επικεντρώνεται στο άνω μέρος του σώματος και του πρόσωπου της.

Αυτό το συναίσθημα ποικίλλει σε ένταση, αλλά για τις γυναίκες που πάσχουν από σοβαρές εξάψεις, η θερμότητα μπορεί να κάνει το σώμα να αισθάνεται σαν να "καίγεται". Αυτό ακολουθείται από μια ερυθρότητα στο πρόσωπο, το λαιμό και το στήθος, ενώ κάποιες φορές εμφανίζονται κοκκινίλες και κηλίδες. Πολύ συχνό σύμπτωμα είναι και η ταχυπαλμία. Η γυναίκα μπορεί τότε νιώσει ότι ιδρώνει υπερβολικά στο άνω μέρος του σώματός της.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης των εξάψεων στην εμμηνόπαυση είναι η ορμονοθεραπεία. Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι είναι μια μέθοδος που οδηγεί σε 75% μείωση των περιστατικών έξαψης μέσα στην ημέρα. Επίσης, αλλαγές στον τρόπο ζωής που περιλαμβάνουν σωματική άσκηση και δίαιτα μπορούν επίσης να περιορίσουν τη συχνότητα και τα συμπτώματα των εξάψεων.

Πηγή: onmed.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News