Γρίπη: Στους 40 οι νεκροί - Ανησυχητική αύξηση, τι λένε οι ειδικοί

Υγεία
Γρίπη: Στους 40 οι νεκροί - Ανησυχητική αύξηση, τι λένε οι ειδικοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

22 από τα θύματα καταγράφονται μόλις την τελευταία εβδομάδα

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός της αύξησης των θυμάτων από τον ιό της γρίπης, με τον αριθμό να έχει φτάσει τους 40 και σε αυτούς να προστίθενται και δύο παιδιά, ένα κοριτσάκι 5 ετών και ένα ακόμη κάτω του ενός έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε τα θύματα (οι ενήλικες) είναι από 25 έως 90 ετών, με μέσο όρο τα 68 έτη.

Σε αυτούς προστίθενται και δύο παιδιά, ένα κορίτσι 5 ετών και ένα ακόμη κάτω του ενός έτους.

Το 5χρονο κοριτσάκι, που πέθανε από την γρίπη, είχε υποκείμενο ανοσολογικό έλλειμμα. Εκτός αυτού, είχε σταφυλοκοκκική πνευμονία, μια σοβαρή επιπλοκή που οδήγησε στον θάνατο.

Το δε βρέφος έπασχε από σοβαρό γενετικό νόσημα καθώς είχε γεννηθεί με μικρογναθία, με αποτέλεσμα εξαιτίας αυτής να έχει μόνιμη τραχειοστομία. Νοσηλευόταν σε Εντατική Μονάδα σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης όπου και κατέληξε.

Την ίδια ώρα 165 άτομα νοσηλεύονται στη ΜΕΘ με γρίπη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε, η τάση  για τον ιό της γρίπης Α Η1Ν1 είναι σταθερά αυξητική σε όλες τις ηλικίες.

Το 75% όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και το 84% όσων κατέληξαν από τη γρίπη είναι άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και στην πλειοψηφία τους δεν είχαν εμβολιαστεί. Μόνο το 15% ήταν εμβολιασμένο.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται από το εξωτερικό, το αντιγριππικό εμβόλιο φέτος έχει αποτελεσματικότητα που φτάνει στο 72%.

Σε ότι αφορά τα σχολεία, το 50% όσων παιδιών παρουσιάζουν συμπτώματα δεν έχει γρίπη αλλά άλλη ίωση και όπως ειπώθηκε, σε αυτή τη στιγμή δεν συνίσταται κλείσιμο των σχολείων γιατί δεν συμβάλλει στον περιορισμό της γρίπης

Το ΚΕΕΛΠΝΟ από την πλευρά του συνιστά σε όσους έχουν αρρωστήσει να παραμένουν στο σπίτι, να μην φτερνιζόμαστε στην παλάμη αλλά στο μανίκι και στο εσωτερικό του αγκώνα και να πλένουν όλοι τα χέρια τους τακτικά και σχολαστικά. Όσοι δε, παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα και ανήκουν στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να επισκεφθούν άμεσα τον γιατρό τους.

Ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος που ήταν παρών στην παρουσίαση, από την πλευρά του τόνισε ότι η καμπάνια εμβολιασμών που έγινε φέτος απέδωσε καλά αποτελέσματα καθώς έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι.

Tο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων εκδίδει οδηγίες προκειμένου η γρίπη να μην εξαπλωθεί στα σχολεία.

Μ’ αυτό τον τρόπο, οι αρμόδιοι του Υπουργείου απαντούν σε καίρια ερωτήματα των γονιών:

1.Παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης αναμένουν, σε χώρο όπου δε θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους, οι οποίοι θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως.

2.Συστήνεται για την αποφυγή της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης να τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής, όπως:

- Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

- Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.

- Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο.

- Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση στους κάδους απορριμμάτων. Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.

- Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά να χρησιμοποιείται αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Οι παραπάνω οδηγίες πρέπει να τηρούνται και από το προσωπικό των κυλικείων.

Παρακαλούνται οι Διευθυντές σχολικών μονάδων να ενημερώσουν την εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικούς, Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News