Υγεία

Οι στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος ακόμα και στους ηλικιωμένους

Τα οφέλη των στατινών είναι σημαντικά και για τους νέους και για τους άνω των 75 ετών

Ένα σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο, όπως είναι το έμφραγμα ή το εγκεφαλικό, μπορούν να προλάβουν οι στατίνες. Πρόκειται για τη συχνότερη συνταγογραφούμενη διεθνώς κατηγορία φαρμάκων για τη μείωση της χοληστερίνης οι οποίες μειώνουν τον κίνδυνο ακόμα και σε ανθρώπους άνω των 75 ετών.

Σ’ αυτά τα συμπεράσματα προχωρά νέα επιστημονική μελέτη που μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Έως τώρα υπήρχαν σαφέστερα στοιχεία για τα οφέλη των στατινών στους νεότερους από ό,τι στους ηλικιωμένους. Η νέα μελέτη (μετα-ανάλυση) επίσης δεν βρήκε παρενέργειες από τη θεραπεία με στατίνες, που να αυξάνουν τον κίνδυνο μη καρδιαγγειακής θνησιμότητας ή καρκίνου σε οποιαδήποτε ηλικία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή καρδιολογίας Άντονι Κιτς του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", αξιολόγησαν τα ευρήματα 28 τυχαιοποιημένων και ελεγχόμενων με εικονικό φάρμακο (πλασίμπο) κλινικών δοκιμών, οι οποίες συνολικά αφορούσαν 186.854 ασθενείς με μέση ηλικία 63 ετών, από τους οποίους οι 14.483 ήσαν άνω των 75 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι, ασχέτως ηλικίας, οι στατίνες -ρίχνοντας την «κακή» χοληστερίνη (LDL)- μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρού καρδιαγγειακού συμβάντος. Η μείωση του κινδύνου είναι ελαφρώς μικρότερη όσο πιο μεγάλη είναι η ηλικία κάποιου και κυμαίνεται από περίπου 30% για τα άτομα κάτω των 55 ετών μέχρι περίπου 20% για τους άνω των 75 ετών.

«Ο κίνδυνος εμφραγμάτων και εγκεφαλικών αυξάνει αισθητά με την ηλικία, παρόλα αυτά οι στατίνες δεν χρησιμοποιούνται εξίσου ευρέως στους ηλικιωμένους, όσο θα έπρεπε», δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Κόλιν Μπέιτζεντ.

Διαβάστε ΕΔΩ την επιστημονική δημοσίευση.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια