default-image

Η γρίπη «θερίζει»: 18 οι νεκροί - 12 μέσα σε μία εβδομάδα

Υγεία
Η γρίπη «θερίζει»: 18 οι νεκροί - 12 μέσα σε μία εβδομάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και στην Κρήτη ένας 38χρονος εξέπνευσε έχοντας προσβληθεί από τον Η1Ν1

Δώδεκα άτομα κατέληξαν εξαιτίας επιπλοκών του ιού της γρίπης μέσα σε μία εβδομάδα, με το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας να βρίσκονται σε συναγερμό.

Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, καταγράφηκαν 12 θάνατοι μέσα σε μία εβδομάδα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 18, μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2019. Πρόκειται για 14 άνδρες και 4 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 25 έως 90 έτη και μέση ηλικία τα 65,1 έτη.

Ένας νεκρός στην Κρήτη από την γρίπη

Σε επίπεδο Κρήτης να υπενθυμίσουμε ότι το περασμένο Σάββατο ένας 38χρονος υπέκυψε στο νοσοκομείο των Χανιων έχοντας προσβληθει και εκεινος από τον ιό της γρίπης.  Ενώ σε δύο νοσοκομεία της Κρήτης ,σε ΠΑΓΝΗ και Άγιο Νικόλαο νοσηλεύονται δύο ακόμη άτομα με Η1Ν!.

Όλα τα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και πιο συγκεκριμένα, το 92,3% στον υπότυπο Α (Η1Ν1).

Επίσης, τα θύματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Αυξήθηκαν τα κρούσματα σε παιδιά

Την τελευταία εβδομάδα, αυξήθηκαν οι επισκέψεις σε γιατρό ασθενών με συμπτώματα γρίπης, κυρίως στις ηλικιακές ομάδες 0-4 και 5-14 ετών, αναφέρει η έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Τα σοβαρά κρούσματα γρίπης που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας ανέρχονται συνολικά σε 117, εκ των οποίων τα 112 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Πρόκειται για 65 άνδρες και 47 γυναίκες, εκ των οποίων εμβολιασμένοι ήταν μόνο οι 20 (18%). Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, από την αρχή της περιόδου, δηλαδή την 1η Οκτωβρίου 2018, τρία παιδιά έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ. Στις δύο περιπτώσεις υπήρχαν και υποκείμενα νοσήματα.

 Στο… κρεβάτι αντί για το σχολείο, βρίσκονται αρκετοί μαθητές αυτό το διάστημα που έχουν πέσει «θύματα»  εποχιακών ιώσεων ή και γρίπης.

Ως είθισται αυτό το διάστημα τα παιδιά προσβάλλονται από εποχικές ιώσεις ενώ για μία μικρή «έκρηξη» περιστατικών στο ΠΑΓΝΗ, κυρίως από παιδιά που δεν έχουν  κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, έκανε λόγο ο  κ. Γαλανάκης, Καθηγητής και Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ.

 «Η παιδιατρική κλινική είναι γεμάτη από τον Δεκέμβριο μήνα. Φέτος είναι πιο έκδηλο το φαινόμενο και ως εκ τούτου είναι και περισσότερα τα παιδιά που έρχονται στο νοσοκομείο. Από βρέφη μέχρι και έφηβοι επισκέπτονται το νοσοκομείο και πραγματικά μιλάμε για μία «φορτωμένη» περίοδο».

Ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός καλώντας όμως παράλληλα τους γονείς να είναι σε συχνή επαφή με τους παιδιάτρους και να παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης των παιδιών, χωρίς να ξεχνούν ωστόσο και τον εμβολιασμό.

«Εννοείται ότι τα παιδιά όταν είναι άρρωστα κάθονται σπίτι μέχρι να αναρρώσουν, ενώ οι γονείς από την πλευρά τους δεν θα πρέπει να ξεχνούν τον εμβολιασμών των παιδιών. Αλλά όλα αυτά πάντα σε συνεννόηση με τον παιδίατρο».

Σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας

Λόγω της έξαρσης της γρίπης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, το μεσημέρι της Πέμπτης  υπό τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο, με τη συμμετοχή ομάδας επιστημόνων από το ΚΕΕΛΠΝΟ, με επικεφαλής τον πρόεδρο Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ και εμπειρογνωμόνων από αρμόδιους φορείς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί φέτος με το αντιγριπικό εμβόλιο σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Όπως τονίστηκε, το εμβόλιο καλύπτει τα κυκλοφορούντα στελέχη του ιού της γρίπης.

Η σύσκεψη κατέληξε στην ανάγκη εφαρμογής των ακόλουθων μέτρων:

Άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (χρόνια νοσήματα, ηλικία άνω των 60 ετών κ.τ.λ.) θα πρέπει να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα, παρότι η συνιστώμενη περίοδος για τον εμβολιασμό είναι το φθινόπωρο κάθε έτους. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.

Απαιτείται άμεση αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης και έγκαιρης χορήγησης αντιικών, σύμφωνα με τις συστάσεις του γιατρού, α) σε ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης και β) σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα γρίπης.

Είναι απαραίτητη η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντηλο, το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς), η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πλήρης ανάρρωση των ασθενών μέχρι την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητές τους.

Η επιδημιολογική και εργαστηριακή επιτήρηση της γρίπης συνεχίζονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ και τα εξειδικευμένα εργαστήρια της χώρας. Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας βρίσκεται σε επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση της αυξημένης νοσηρότητας και των νοσηλευτικών αναγκών.

newsbomb.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News