Υγεία

Ποιοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα;

Ο κίνδυνος αρχίζει να αυξάνει πέντε μήνες πριν τη διάγνωση για καρκίνο και κορυφώνεται τον αμέσως προηγούμενο μήνα

Η μεγαλύτερη επιστημονική μελέτη, αυτού του είδους, πραγματοποιήθηκε στην Αμερική και αναδεικνύει τις αυξημένες πιθανότητες που έχουν οι ηλικιωμένοι να πάθουν έμφραγμα ή ισχαιμικό εγκεφαλικό λίγους μήνες πριν διαγνωστούν με καρκίνο.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι εν λόγω ηλικιωμένοι έχουν περισσότερες πιθανότητες από συνομηλίκους της που δεν είναι καρκινοπαθείς.

Ο κίνδυνος εμφράγματος ή εγκεφαλικού είναι περίπου 70% αυξημένος τους μήνες που προηγούνται της διάγνωσης για καρκίνο. Ο κίνδυνος αρχίζει να αυξάνει πέντε μήνες πριν τη διάγνωση για καρκίνο και κορυφώνεται (είναι τουλάχιστον πενταπλάσιος) τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Αφορά κυρίως τους καρκίνους των πνευμόνων και του παχέος εντέρου, καθώς επίσης γενικότερα κάθε είδους καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο (τρίτο ή τέταρτο).

Οι καρκίνοι μπορούν να πάρουν μήνες ή και χρόνια εωσότου αναπτυχθούν και διαγνωσθούν. Στο μεταξύ μπορεί να έχουν σημαντικές βιολογικές επιπτώσεις στον ασθενή, ιδίως αυξάνοντας την πιθανότητα θρομβοεμβολικού επεισοδίου στις αρτηρίες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή νευρολογίας Μπάμπακ Νάβι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Blood", ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 750.000 ιατρικά περιστατικά σε ανθρώπους άνω των 67 ετών που είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο πρόσφατα.

Διαβάστε ΕΔΩ την επιστημονική δημοσίευση.

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια