Υγεία

Έρχεται στο Ηράκλειο για τις ΤΟΜΥ ο Ανδρέας Ξανθός

Μετά από πρόσκληση των Ιατρικών Συλλόγων της Κρήτης

Σε σύσκεψη όλων των Ιατρικών Συλλόγων της Κρήτης τον προσεχή Ιανουάριο στο Ηράκλειο θα λάβει μέρος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, για να συζητήσει με τους εμπλεκόμενους φορείς όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει λόγω του νέου θεσμού του Οικογενειακού Ιατρού, όπως υποσχέθηκε ο ίδιος χθες στην Αθήνα στην ηγεσία του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου. Μάλιστα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, ο υπουργός παραδέχτηκε πολλά από τα προβλήματα που του τέθηκαν για τον χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και συγκεκριμένα των ΤΟΜΥ και, για τον λόγο αυτό, αποδέχτηκε την πρόσκληση του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου να έρθει με την έναρξη του νέου έτους στο Ηράκλειο και να τα συζητήσει με στόχο να βρεθούν λύσεις.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας επισκέφτηκε χθες αντιπροσωπία του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου. Ήταν μια προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό. Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο πρόεδρος του ΙΣΗ Χάρης Βαβουρανάκης, ο αντιπρόεδρος του ΙΣΗ Νικόλαος Παπανικολάου, ο Ταμίας του ΙΣΗ Δημήτριος Ξυδάκης και το μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Νικόλαος Λαθουράκης.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. «Αρχικά θέσαμε το θέμα της ανεπάρκειας του συστήματος της ΠΦΥ και καταθέσαμε για άλλη μια φορά τις προτάσεις μας. Ο υπουργός αναγνώρισε το πρόβλημα της ελλιπούς ενημέρωσης των πολιτών όσον αφορά την εγγραφή τους στον Οικογενειακό Ιατρό. Μας διευκρίνισε ότι δε θα αλλάξει τίποτα σχετικά με την πρόσβαση των πολιτών στον ιατρό της επιλογής τους. Όλοι (κρατικοί, συμβεβλημένοι, πιστοποιημένοι) οι ιατροί διατηρούν το δικαίωμα της συνταγογράφησης και παραπομπής, για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες. Δεσμεύτηκε ότι πρόσβαση στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας θα έχουν όλοι (κρατικοί, συμβεβλημένοι, πιστοποιημένοι) οι ιατροί όλων των ειδικοτήτων, με ευθύνη για τη συμπλήρωσή του. Η αρχική συγκρότηση-ενεργοποίηση του ΑΗΦΥ αποτελεί υποχρέωση όλων (κρατικών, συμβεβλημένων, πιστοποιημένων) των παθολόγων-γενικών ιατρών-παιδιάτρων», αναφέρει η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Ο υπουργός παραδέχτηκε πολλά από τα προβλήματα που του τέθηκαν για τον χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και συγκεκριμένα των ΤΟΜΥ και, για τον λόγο αυτό, αποδέχτηκε την πρόσκληση να έρθει με την έναρξη του νέου έτους στο Ηράκλειο

 

Συνταγογράφηση

«Για το θέμα της συνταγογράφησης ο υπουργός αναγνώρισε το λειτουργικό πρόβλημα της διαφορετικής χρονικής ισχύος των παραπεμπτικών ανάλογα με το πού εκτελούνται και δεσμεύτηκε για την άμεση διόρθωσή του. Δεσμεύτηκε, επίσης, ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να γίνει εφικτή η συνταγογράφηση (εξετάσεων-φαρμάκων) για τους ανασφάλιστους πολίτες απ’ όλους (κρατικούς, συμβεβλημένους, πιστοποιημένους) τους ιατρούς.

Για το Clawback και το Rebate ο υπουργός συμμερίστηκε τους προβληματισμούς και την αγωνία των εργαστηριακών, χωρίς να δεσμευτεί στα δίκαια αιτήματά μας.

Για το θέμα των αναδρομικών των ιατρών του ΕΣΥ δεσμεύτηκε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια επίσπευσης της αποπληρωμής εντός της προθεσμίας που ορίζεται από την ΚΥΑ (27/1/2019).

Θέσαμε, για άλλη μια φορά, το θέμα της φορολόγησης και της καταβολής ΕΦΚΑ από τους ιατρούς που εκτελούν απογευματινά ιατρεία. Αναγνώρισε το πρόβλημα και δεσμεύτηκε να συντονίσει συνάντησή μας με τα εμπλεκόμενα υπουργεία (Εργασίας, Οικονομικών) τον προσεχή Ιανουάριο.

Για τους επικουρικούς ιατρούς υιοθέτησε την πρότασή μας να γίνεται άμεση σύσταση οργανικής θέσης και προκήρυξη αυτής στα τμήματα όπου υπάρχει πάγια και διαρκής ανάγκη.

Για το θέμα των εξειδικεύσεων μας ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια εξασφάλισης έμμισθων θέσεων για τη λήψη της εξειδίκευσης.

Ο υπουργός αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας να συμμετάσχει σε σύσκεψη όλων των Ιατρικών Συλλόγων της Κρήτης στην πόλη μας τον προσεχή Ιανουάριο», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια