Τι προκαλεί την πρόωρη εφηβεία στα κορίτσια;

Υγεία
Τι προκαλεί την πρόωρη εφηβεία στα κορίτσια;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολοένα και νωρίτερα στην εφηβεία φτάνουν τα κορίτσια

Τα κορίτσια που, όσο ακόμη βρίσκονταν στην κοιλιά της εγκύου μητέρας τους, είχαν εκτεθεί σε αυξημένα επίπεδα χημικών ουσιών, οι οποίες υπάρχουν σε σαπούνια, οδοντόπαστες, μέικ-απ και άλλα καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας και οικιακής καθαριότητας, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν πρόωρα την εφηβεία τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Μπέρκλεϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Human Reproduction της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, παρακολούθησαν 338 παιδιά από το στάδιο του εμβρύου έως την εφηβεία τους.

Διάφορες μελέτες κατά την τελευταία εικοσαετία έχουν δείξει ότι κυρίως τα κορίτσια –και λιγότερο τα αγόρια– φθάνουν ολοένα και νωρίτερα στην εφηβεία από ό,τι στο παρελθόν, χωρίς να είναι σαφείς οι αιτίες γι’ αυτό. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται αρνητική, επειδή η πρόωρη εφηβεία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ψυχικών παθήσεων, καθώς επίσης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, αλλά και των όρχεων.

Η νέα μελέτη με την ονομασία CHAMACOS δείχνει ότι όσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα ορισμένων χημικών ουσιών (η αντιμικροβιακή ουσία τρικλοζάνη, τα παραμπέν και ορισμένες φθαλικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται σε σαπούνια, σαμπουάν, καλλυντικά, αρώματα κ.ά.) που ανιχνεύθηκαν στα ούρα των μητέρων κατά την εγκυμοσύνη τόσο πιθανότερο ήταν η κόρη τους να φθάσει έπειτα από χρόνια πρόωρα στην εφηβεία. Δεν παρατηρήθηκε, όμως, κάτι ανάλογο για τα αγόρια.

Αν π.χ. μία έγκυος είχε διπλάσιες συγκεντρώσεις φθαλικών ενώσεων, παραμπέν και τρικλοζάνης στα ούρα της από ό,τι μία άλλη, τότε η έναρξη εφηβείας της κόρης της (ανάπτυξη στήθους, τριχοφυΐα, πρώτη περίοδος) γινόταν περίπου ένα μήνα νωρίτερα κατά μέσον όρο.

Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι ορισμένα χημικά που υπάρχουν στα διάφορα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και καθαριότητας, μπορούν να διαταράξουν την ορμονική λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, ιδίως των οιστρογόνων, γι’ αυτό πιθανώς το πρόβλημα δεν εκδηλώνεται στα αγόρια, αλλά μόνο στα κορίτσια. Οι περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται σε φθαλικές ενώσεις, παραμπέν και άλλα χημικά.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News