Πώς η μεσογειακή κουζίνα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Υγεία
Πώς η μεσογειακή κουζίνα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτοάνοσα και διατροφή

«Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να συμβάλει στην ευνοϊκή εξέλιξη της νόσου της σκλήρυνσης κατά πλάκας και ειδικότερα στην προϊούσα γνωστική έκπτωση που συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου στη νόσο» είναι ένα από τα σημαντικά πορίσματα που έχουν αποκαλύψει οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες και έρευνες, πράγμα που αναμένεται να γίνει σαφές και στην κοινωνία του Ηρακλείου σήμερα και αύριο, στο 4ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ.

Συγκεκριμένα, ο Παγκρήτιος Λαογραφικός Σύλλογος με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης και την Ελληνική Εταιρεία Σκλήρυνση Κατά Πλάκας συνδιοργανώνουν με την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, τον “Στόχο-Πρόληψη”, την Εταιρεία Αλτσχάιμερ Ηρακλείου Κρήτης “Αλληλεγγύη” και την “Κρήτη και Υγεία” του Παγκρήτιου Λαογραφικού Συλλόγου ένα διήμερο, σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, που αφορά τα αυτοάνοσα νοσήματα και τη διατροφή.

Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον κ. Γιώργο Δαμιανάκη, πρόεδρο του Παγκρήτιου Λαογραφικού Συλλόγου και συνδιοργανωτή της εκδήλωσης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη ενημέρωσης και εκπαίδευσης του κόσμου.

«Μέσα από αυτήν την ημερίδα θα προσπαθήσουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο γύρω από τα αυτοάνοσα νοσήματα και τη διατροφή. Και αυτό είναι ένα βασικό κομμάτι, γιατί ο περισσότερος κόσμος δε γνωρίζει τι είναι. Μπορεί να έχει αυτοάνοσο, αλλά να μη γνωρίζει. Μέσα από αυτήν την ημερίδα επενδύουμε στην ενημέρωση, στη θεραπεία και στην αντιμετώπιση αυτοάνοσων νοσημάτων του κάθε φορέα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε ο κ. Δαμιανάκης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν πλήθος ομιλιών που αφορούν τα αυτοάνοσα νοσήματα και τη διατροφή, από καταξιωμένους ομιλητές, να εξεταστούν δωρεάν στο υπέρηχο μαστού και να έχουν κλινική εξέταση, να γευτούν κρητικές γεύσεις που θα έχει ετοιμάσει η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης και να τύχουν παραδοσιακών μουσικών ακουσμάτων.

Σήμερα η συζήτηση θα επικεντρωθεί γύρω από ιατρικά ζητήματα, ενώ αύριο Κυριακή η συζήτηση θα επικεντρωθεί στη διατροφή.

Ο ίδιος έστειλε μέσω της “Ν.Κ.” το μήνυμα προς τους Κρητικούς με σκοπό να προσέλθουν και να ενημερωθούν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ενημερωθεί ο κόσμος το διήμερο 1-2 Δεκεμβρίου. Αξίζει να αφιερώσει λίγο χρόνο ο κρητικός κόσμος για να μάθει κάποια πράγματα. Οι συμμετέχοντες θα διδαχτούν μια γυμναστική που είναι σημαντική για τα αυτοάνοσα νοσήματα. Παράλληλα, κρητική μουσική, εδέσματα και καφές στη χόβολη θα περιμένουν τους ανθρώπους που θα έρθουν να παρακολουθήσουν. Για εμάς, το σημαντικότερο είναι οι παρευρισκόμενοι να μάθουν κάποια πράγματα γύρω από τα αυτοάνοσα νοσήματα και τη διατροφή μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και ο Ματθαίος Δασκαλάκης, συνδιοργανωτής και πρόεδρος του Συλλόγου Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας στο Παράρτημα Ηρακλείου, ο οποίος επισήμανε πως η ημερίδα αυτή έρχεται να βάλει τέλος στην όποια παραπληροφόρηση που υπάρχει στο διαδίκτυο, καθώς βασίζεται στην ενημέρωση η οποία θα παρέχεται από έγκριτους επιστήμονες και ειδικούς.

«Μέσα από τη συγκεκριμένη εκδήλωση αναμένουμε να έρθουν πολλοί άνθρωποι να την παρακολουθήσουν. Εξαιτίας της παραπληροφόρησης η οποία συντηρείται σε μεγάλο βαθμό από το διαδίκτυο, θεωρώ πως μια τέτοια ημερίδα αποσκοπεί στην ενημέρωση και στην εκπαίδευση. Επίσης, είναι μια ημερίδα που αντανακλά στην πραγματικότητα, καθώς στα περισσότερα σπίτια υπάρχει ασθενής με αυτοάνοσο νόσημα. Άλλοι έχουν σκλήρυνση κατά πλάκας, άλλοι ψωρίαση κ.λπ.», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εξέφρασε την ανυπομονησία του να ακούσει τι συμβαίνει με το συγκεκριμένο νόσημα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Προσωπικά, ευελπιστώ να ακούσω από τους επιστήμονες και τους ομιλητές τις νέες έρευνες που διεξάγονται πάνω στη σκλήρυνση κατά πλάκας. Σίγουρα είναι θετική είδηση το γεγονός πως η πορεία του συγκεκριμένου νοσήματος πάει από το καλό στο καλύτερο. Αναμένω να ακούσω τι νεότερο έχει συμβεί».

Τέλος, η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με έναν από τους ομιλητές της εκδήλωσης και συγκεκριμένα τον κ. Γιώργο Σπανάκη, γιατρό νευρολόγο-MSc Νευροεπιστήμες, ο οποίος θα αναδείξει τη σημασία της μεσογειακής διατροφής για την ευνοϊκή εξέλιξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Το θέμα της εισήγησής του έχει τίτλο “Διατροφικές προοπτικές στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας”.

«H κρητική διατροφή είναι μια παραλλαγή της μεσογειακής διατροφής. Στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρεται ως μεσογειακή διατροφή. Η μεσογειακή διατροφή έχει δείξει ήδη τις ευεργετικές της δράσεις στην καρδιαγγειακή υγεία αλλά και στη γνωστική έκπτωση. Εδώ μιλάμε όμως για άλλα νοσήματα, τα οποία είναι αυτοάνοσα, όπως είναι η σκλήρυνση κατά πλάκα, που είναι μια χρόνια ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, με φλεγμονώδη και νευροεκφυλιστικά στοιχεία. Συγκεκριμένα, έχουμε ενδείξεις ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να συμβάλει και στην ευνοϊκή εξέλιξη της νόσου σκλήρυνσης κατά πλάκας και ειδικότερα στην προϊούσα γνωστική έκπτωση που συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου στη νόσο.

Στη σκλήρυνση κατά πλάκας έχουμε προβλήματα γνωσιακά, νευρολογικής φύσεως, κατάθλιψη, δυσκολία συγκέντρωσης και προσοχής, δυσκολία μνήμης, γενικευμένη κόπωση. Και στην εξέλιξη της νόσου. Η μεσογειακή λοιπόν διατροφή βοηθάει στις νοητικές εφεδρείες της νόσου, αλλά και στην εξέλιξή της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σπανάκης.

Ο ίδιος, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε: «Η ομιλία μου έχει ως στόχο να εξετάσει τις πιο πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις σχετικά με τον ρόλο της δίαιτας στη σκλήρυνση κατά πλάκας. Συμπερασματικά, θα δούμε ότι αρκετοί μεμονωμένοι διατροφικοί παράγοντες και διατροφικά σχήματα εμφανίζουν δυναμική για σημαντική αποτελεσματικότητα στη νόσο. Τελεσίδικες απαντήσεις σχετικά με τη δυνατότητα της διατροφής να δράσει ως τροποποιητική θεραπεία της νόσου στη σκλήρυνση κατά πλάκας θα απαιτήσουν εντέλει εκτεταμένης κλίμακας κλινικές μελέτες. Συνεχιζόμενες προοπτικές μελέτες και κλινικές δοκιμές, για να προωθήσουν αυτόν τον τομέα της έρευνας, θεωρούνται επιβεβλημένες».

 Σήμερα και αύριο η εκδήλωση

 Τέλος, ο κ. Γιώργος Σπανάκης έστειλε και το δικό του μήνυμα ώστε να προσέλθει όσο γίνεται περισσότερος κόσμος.

«Όλοι έπρεπε να βρίσκονται εκεί. Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται ομιλίες και εκδηλώσεις τέτοιες, γιατί και οι επαγγελματίες Υγείας και το κοινό χρειάζεται να αντιληφθούν τους τρόπους με τους οποίους η διατροφή μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση κάποιου νοσήματος ή ακόμη και στην πρόληψη κάποιου νοσήματος».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο 4ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου σήμερα μέχρι τις 8 αλλά και αύριο.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του διημέρου θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου “Αυτοάνοσα νοσήματα και διατροφή”, καθώς και εκμάθηση ασκήσεων τάι-τσι και τσι κουνγκ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News