Πόσο επηρεάζει παιδιά και ενήλικες η σκόνη της ερήμου;

Υγεία
Πόσο επηρεάζει παιδιά και ενήλικες η σκόνη της ερήμου;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημαντική ημερίδα για τις επιπτώσεις της σκόνης στην υγεία μας

Ημερίδα στην Ιατρική Σχολή για τη σκόνη της ερήμου και την επίδραση στην υγεία παιδιών και ενηλίκων θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, από τις 3 έως τις 6 το απόγευμα και θα είναι ανοικτή για το κοινό.

Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο μεγάλου ευρωπαϊκού προγράμματος Life+MEDEA (Mitigating the Effects of Desert dust storms using Exposure - reduction Approaches), στο οποίο συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Κρήτης (η Ιατρική Σχολή και, πιο συγκεκριμένα, η Παιδιατρική και Καρδιολογική Κλινική και το Τμήμα Χημείας) εκπροσωπώντας την Ελλάδα, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ερευνητικό Κέντρο Soroka από το Ισραήλ. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που μελετά την επιδράσεις των καταιγίδων σκόνης της ερήμου στην υγεία των παιδιών με άσθμα και των ενηλίκων με αρρυθμίες.

Τα αποτελέσματα της σημαντικής αυτής μελέτης, που ξεκίνησε πέρυσι και θα ολοκληρωθεί σε τέσσερα χρόνια, αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον και πρόκειται να αξιοποιηθούν διεθνώς.

Στην ημερίδα, που εντάσσεται στο πλαίσιο της δεύτερης ετήσιας συνάντησης των ερευνητών του ευρωπαϊκού προγράμματος Life+MEDEA, θα μιλήσουν διακεκριμένοι ερευνητές από την Κρήτη, την Κύπρο και το Ισραήλ, και η θεματολογία των διαλέξεων αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία, την επίδραση της αφρικανικής σκόνης στην υγεία των παιδιών με αναπνευστικά προβλήματα και των ενηλίκων με καρδιολογικά νοσήματα, καθώς και την εμπειρία από τη μελέτη του φαινομένου των καταιγίδων σκόνης της ερήμου στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία 20 χρόνια.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και το απόγευμα (3 έως 6 μ.μ.) είναι ανοιχτή για το κοινό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News