Υγεία

Εσείς θα διαλέγατε την εξυπνάδα του μωρού σας;

Το προγεννητικό τεστ θα μπορεί να δει το δείκτη νοημοσύνης του εμβρύου

Ακούγεται απίθανο, είναι όμως αληθινό το γεγονός ότι με ένα προγεννητικό τεστ θα επιτρέπει στους μέλλοντες γονείς που κάνουν εξωσωματική, να ελέγχουν το δείκτη νοημοσύνης.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι δημιουργοί του τεστ.

Από εκεί και πέρα, ανοίγει ο -μάλλον κατηφορικός- δρόμος της επιλογής των γονέων αν θα κρατήσουν αυτό το έμβρυο και άρα να επιλέξουν πόσο έξυπνο παιδί θέλουν. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας έξυπνων μωρών μέσω γενετικής επιλογής, αλλά αυτό ίσως αλλάξει στο μέλλον, κάτι που αποτελεί «βόμβα» στο πεδίο της βιοηθικής.

Η γενετική της νοημοσύνης είναι ήδη ένα από τα πιο επίμαχα επιστημονικά ζητήματα και θα γίνει ακόμη πιο επίμαχο με τις νέες εξελίξεις.

Η αμερικανική εταιρεία Genomic Prediction ισχυρίζεται ότι το προγεννητικό τεστ της μπορεί να αξιολογήσει τον κίνδυνο για διάφορες ασθένειες, αλλά και για χαμηλή νοημοσύνη του εμβρύου της εξωσωματικής. Το τεστ ακόμη δεν έχει χρησιμοποιηθεί εμπορικά, αλλά η εταιρεία, σύμφωνα με το «New Scientist», άρχισε συζητήσεις με αρκετές κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης στις ΗΠΑ για να το προσφέρουν στους πελάτες τους, όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Η εταιρεία καθησυχάζει ότι το τεστ της θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να απορρίπτονται έμβρυα που θεωρείται πιθανό να έχουν νοητική υστέρηση, όμως αφενός είναι δύσκολο να τεθεί ένα διαχωριστικό όριο ανάμεσα στη χαμηλή νοημοσύνη και στη νοητική υστέρηση, αφετέρου ένα παρόμοιο τεστ μπορεί να αξιοποιηθεί για να εντοπίζονται τα έμβρυα με γενετικές προδιαγραφές για υψηλό δείκτη νοημοσύνης. Κάτι που αποτελεί την επανεμφάνιση της ευγονικής με άλλα «ρούχα».

«Νομίζω ότι οι άνθρωποι πρόκειται να απαιτήσουν κάτι τέτοιο. Αν δεν το κάνουμε εμείς, θα το κάνει κάποια άλλη εταιρεία», δήλωσε ο συνιδρυτής της Genomic Prediction, Στέφεν Χσου.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο είναι ανήθικη αυτή η δυνατότητα επιλογής. Η Genomic Prediction δήλωσε ότι, για ηθικούς λόγους, δεν θα βοηθά τους γονείς να επιλέγουν τα υψηλής νοημοσύνης έμβρυα, αλλά θεωρεί πλήρως αποδεκτό να τους βοηθά να αποφύγουν ένα μωρό με πολύ χαμηλή νοημοσύνη.

Όμως, αρκετοί γενετιστές εμφανίζονται επιφυλακτικοί, καθώς π.χ. οι άνθρωποι με ευνοϊκό γενετικό υπόβαθρο για υψηλή νοημοσύνη έχουν επίσης γενετική προδιάθεση για αυτισμό ή άλλες διαταραχές. «Δεν μπορείς τελικά να ξέρεις τι επιλέγεις και τι έρχεται μαζί με αυτό που διάλεξες», δήλωσε ο γενετιστής Πίτερ Βίσνερ του αυστραλιανού Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ.

Σχόλια