Υγεία

Γρίπη και σχολείο: Πως προστατεύονται οι μαθητές της Κρήτης;

Αντιγριπικός εμβολιασμός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Σε μία από τις πλέον γνωστές ρήσεις του, ο Ιπποκράτης έλεγε «κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν», δηλαδή, αυτό που υποστήριζε ο «πατέρας» της ιατρικής είναι πως η πρόληψη μπορεί να αποδειχτεί πιο σημαντική ακόμη και από τη θεραπεία.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι η τρέχουσα περίοδος είναι η καταλληλότερη για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, ο οποίος «θωρακίζει» τους ανθρώπους έναντι ενός ιού, που, ενώ είναι τόσο εύκολο να μεταδοθεί, μπορεί να αποβεί μοιραίος.

Πως μπορούμε να προστατευθούμε από τον ιό της γρίπης;

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο ιός της γρίπης μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω των σταγονιδίων του αναπνευστικού (βήχας, φτέρνισμα κ.λπ.), ή με την άμεση επαφή με μολυσμένα άτομα ή επιφάνειες.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Υγείας, σε επιστολή αναφορικά με την εποχική γρίπη για την περίοδο 2018 - 2019, την οποία υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Ιωάννης Μπασκόζος, «η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού προκαλούμενη από τον ιό της γρίπης. Μπορεί να προκαλέσει ήπια ως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο».

«Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή των μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών), η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους», σημειώνει το Υπουργείο. Πάντως, «ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο», αναφέρεται σε άλλο σημείο της επιστολής.

Εμβολιασμένο μόνο το 13% των ασθενών

Σε επίπεδο Ελλάδας και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά την περσυνή χειμερινή περίοδο και ειδικότερα από τον Οκτώβριο του 2017 έως το Μάιο του 2018, σημειώθηκαν 111 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 107 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείων της χώρας. Πρόκειται για 68 άνδρες και 39 γυναίκες, με μέση ηλικία - περίπου - τα 57 έτη.

Το στοιχείο, όμως εκείνο, το οποίο έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι ότι, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, από τους 107 πολίτες, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ με επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης, μόλις οι 14 (ποσοστό 13%) είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.

Κατά την ίδια χρονική περίοδο (Οκτώβριος 2017 - Μάιος 2018), καταγράφηκαν 42 θάνατοι από κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, με μέση ηλικία - περίπου - τα 62 έτη.

Πάντως, και στην περίπτωση των νεκρών εξαιτίας κρουσμάτων εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, από τα 42 άτομα, μόνο οι 6 (ποσοστό 13%) είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.

Επομένως και σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αντιγριπικός εμβολιασμός, αποδεικνύεται αναγκαίος.

Ποιοι δεν πρέπει να αμελούν τον αντιγριπικό εμβολιασμό;

Σύμφωνα με το Γιατρό και Προϊστάμενο Τμήματος Πρόληψης & Προαγωγής Της Υγείας - Δημόσιας Υγιεινής, της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Εμμανουήλ Λουμπούνη, η καταλληλότερη περίοδος για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, είναι η χρονική περίοδος η οποία διανύουμε. Όπως ανέφερε, ο αντιγριπικός εμβολιασμός προτείνεται να πραγματοποιείται από τις 15 Οκτωβρίου κάθε χρόνου και έπειτα.

Όπως σύστησε ο κ. Λουμπούνης, μιλώντας στο neakriti.gr, οι άνθρωποι οι οποίοι είναι αναγκαίο να εμβολιάζονται είναι όλοι όσοι ανήκουν στις παρακάτω ομάδες:

 1. Άνθρωποι άνω των 60 ετών
 2. Όσοι έχουν στο σπίτι τους βρέφη κάτω των 6 μηνών
 3. Ιατρικό προσωπικό (ιδιώτες γιατροί, καθώς και το υγειονομικό προσωπικό - γιατροί και νοσοκόμοι - νοσοκομείων)
 4.  Άνθρωποι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου
  i. Άτομα με αναπνευστικά προβλήματα
  ii. Άτομα με καρδιακά προβλήματα
  iii. Άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη
  iv. Μεταμοσχευμένα άτομα
  v. Άτομα με αναιμία
  vi. Άτομα που πάσχουν από ανοσοκαταστολή

Επίσης, σημαντικό κρίνει ο κ. Λουμπούνης τον εμβολιασμό και για τους δασκάλους και καθηγητές.

Τα εμβόλια τα οποία συστήνει το ΚΕΛΛΠΝΟ είναι τα τετραδύναμα εμβόλια τύπων Influvac, Fluarix και Vaxigrip, κόστους, από - περίπου - 11 έως 14 ευρώ, τα οποία παρέχονται δωρεάν στους πολίτες άνω των 60 ετών, καθώς και στα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Γρίπη και σχολείο

Αναφορικά με τα σχολεία που ανήκουν στην Περιφέρεια Κρήτης, όπως ανέφερε ο κ. Λουμπούνης, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, έχει δώσει - και φέτος - σαφείς οδηγίες στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης.

Όπως είπε ο κ. Λουμπούνης στο neakriti.gr, μία εξ’ αυτών των οδηγιών είναι η γενική καθαριότητα των δαπέδων και όλων των κοινόχρηστων επιφανειών των σχολείων (πόρτες, νιπτήρες, γραφεία κ.λπ.) με ειδικό διάλυμα, το οποίο περιέχει 10% χλωρίνη.

Αναφορικά με τους μαθητές, ο κ. Λουμπούνης κρίνει απαραίτητη τη συχνή πλύση των χεριών των παιδιών. Ενώ, εάν κάποιος μαθητής νοσήσει, συστήνεται να παραμείνει στο σπίτι και να μην πηγαίνει στο σχολείο έως ότου επιβεβαιώσει ο παιδίατρος ότι είναι υγιής.

Μην ξεχνάτε:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια