Υγεία

Οι ψηλοί κινδυνεύουν να προσβληθούν από καρκίνο

Οι ψηλοί άνθρωποι έχουν περισσότερα κύτταρα που μπορούν να μεταλλαχτούν σε καρκινικά

Ποιος θα περίμενε ότι το ύψος ενός ανθρώπου έχει σχέση με τις πιθανότητες να προσβληθεί αυτό το άτομο από καρκίνο;

Κι όμως, μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη έρχεται να αναδείξει ακριβώς αυτό: οι ψηλοί έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου σε σχέση με τους πιο κοντούς για τον απλούστατο λόγο ότι έχουν περισσότερα κύτταρα στο σώμα του τα οποία θα μπορούσαν να μεταλλαχτούν σε καρκινικά.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, για κάθε δέκα παραπάνω εκατοστά ο ύψους, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις, ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνεται κατά 9% περίπου στους άνδρες και κατά 12% στις γυναίκες. Κάτι ανάλογο φαίνεται να συμβαίνει και στα σκυλιά, καθώς τα μεγαλόσωμα κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο σε σχέση με τα μικροκαμωμένα. Για τις αιτίες ανάμεσα στη σχέση ύψους-καρκίνου έχουν προταθεί διάφορες εξηγήσεις, χωρίς να υπάρχει οριστική απάντηση μέχρι σήμερα.

Η νέα μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας Λέοναρντ Νάνι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ριβερσάιντ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό βιολογίας «Proceedings of Royal Society B» της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με τη «Guardian», συμπεραίνει ότι ο αυξημένος κίνδυνος δεν έχει να κάνει τόσο με τις ορμόνες της ανάπτυξης ή με περιβαλλοντικούς ή διατροφικούς παράγοντες, αλλά με το ότι σε ένα μεγαλύτερο σώμα, όπου συμβαίνουν περισσότερες κυτταρικές διαιρέσεις, είναι πιθανότερο κάτι να πάει στραβά, δηλαδή να συμβούν καρκινικές μεταλλάξεις.

Η νέα μελέτη, που βασίσθηκε σε υπολογισμούς για τον αριθμό των κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι αναμενόμενο να κινδυνεύουν περισσότερο οι ψηλοί, εξαιτίας των περισσότερων κυττάρων τους και μόνο!

(φωτογραφία αρχείου)

 

Σχόλια