Υγεία

Υγιεινή διατροφή και εργασία… «πάνε» μαζί;

Νέα έρευνα του Food barometer για την υγιεινή διατροφή στην εργασία

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που προσπαθούν να διατηρούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένων και των διατροφικών τους συνηθειών, χωρίς όμως αυτό να είναι πάντα εφικτό για όσους εργάζονται.

Και αυτό γιατί, η καθιστική εργασία και οι γρήγοροι ρυθμοί που απαιτούνται στα περισσότερα επαγγέλματα, πολλές φορές «στερούν» από τους εργαζομένους το χρόνο για υγιεινή διατροφή στο χώρο της εργασίας.

Βέβαια, οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με έρευνα του Food barometer, δίνουν όλο και μεγαλύτερη σημασία στην κατανάλωση ενός υγιεινού και ισορροπημένου γεύματος κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου το 75% των Ευρωπαίων έχει χρόνο για ένα μεσημεριανό διάλειμμα, ενώ το 27% συχνά τρώνε στα γραφεία τους.

Έξω από το γραφείο τρώνε οι Γάλλοι, Ιταλοί και Σλοβάκοι

Το 94% των Βέλγων τρώνε τακτικά στον χώρο εργασίας, ενώ στη Γαλλία το μεσημεριανό διάλειμμα είναι απαραβίαστο. Ποσοστό 26% των Γάλλων εργαζομένων βγαίνουν τακτικά έξω για το μεσημεριανό τους γεύμα, με την απόσταση και την τιμή να παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο, όπως συμβαίνει και με το 39% των Ιταλών και το 34% των Σλοβάκων εργαζομένων, οι οποίοι τρώνε σε εστιατόρια για να επωφεληθούν από το υγιεινό, φρεσκομαγειρεμένο φαγητό.

Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που έχει παρατηρηθεί μετά την έναρξη της έρευνας «βαρομέτρου», είναι η μεγαλύτερη επίγνωση σχετικά με τη σημασία της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, ακόμη και κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας. Το 2013, μόνο το 28% των Ευρωπαίων επέλεγε ένα εστιατόριο με υγιεινά μενού. Σήμερα το 43% δίνει σημασία στην υγιεινή διατροφή. Αυτό αποτελεί ακόμη πιο σημαντικό κριτήριο στην Αυστρία, όπου το 49% όσων συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν πως τα υγιεινά γεύματα είναι πολύ σημαντικά όταν επιλέγουν ένα εστιατόριο.

Νέες τεχνολογίες, εστιατόρια και υγιεινή διατροφή

Αναφορικά με την επίδραση των νέων τεχνολογιών, το 51% των Ευρωπαίων εργαζομένων είναι πεπεισμένοι ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να τους βοηθήσουν να επιτύχουν μια πιο ισορροπημένη διατροφή. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν διαφορές μεταξύ των χωρών, καθώς μόνο το 41% των Γάλλων εργαζομένων δηλώνουν ότι η χρήση εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο θα τους βοηθήσει να βελτιώσουν την ποιότητα της διατροφής τους, ενώ το ποσοστό αυτό φθάνει το 62% στην Ισπανία.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι ο εργοδότης τους πρέπει να συμβάλει στην ευημερία τους. Σήμερα, το 72% των Ευρωπαίων εργαζόμενων νιώθουν ότι μία εταιρεία οφείλει να βοηθά τους εργαζομένους της να τρέφονται υγιεινά και να βελτιώνουν την ευημερία τους στη δουλειά, μέσω ποικίλων καινοτομιών, προσφέροντας για παράδειγμα καλάθια με φρούτα. Το 33% των εργαζομένων θα ήθελε να έχει πρόσβαση σε ένα δίκτυο εστιατορίων που προσφέρει ισορροπημένα γεύματα. Το 60% των Ευρωπαίων εργαζομένων νιώθουν επίσης ότι η εταιρεία μπορεί να συμβάλει στην ευημερία τους παρέχοντας πρόσβαση σε αθλητικά κέντρα για το προσωπικό, με το ποσοστό αυτό να φτάνει το 72% στη Γαλλία.

Στην Ισπανία, το 69% των ιδιοκτητών εστιατορίων έχουν παρατηρήσει μεγαλύτερη ζήτηση για ισορροπημένα πιάτα συγκριτικά με το 2017. Για να συμβαδίσουν με αυτή τη νέα ζήτηση, οι ιδιοκτήτες εστιατορίων παρέχουν περισσότερες πληροφορίες και εκπαίδευση, και προσαρμόζουν τα μενού τους. Σήμερα, το 55% των ιδιοκτητών εστιατορίων στη Γαλλία δηλώνουν ότι μπορούν να μάθουν περισσότερα σχετικά με την ισορροπημένη διατροφή. Αντιμέτωποι με την εμφάνιση νέων τεχνολογιών, το 41% των Ευρωπαίων εστιατορίων πιστεύουν ότι οι νέες τεχνολογίες θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν στην προετοιμασία νέων υγιεινών πιάτων, σε σύγκριση με το 39% πέρυσι. Ωστόσο, η έρευνα του «βαρομέτρου» αποκάλυψε διαφορές μεταξύ των χωρών. Στην Τσεχία, μόνο το 27% των ιδιοκτητών εστιατορίων πιστεύουν ότι οι νέες τεχνολογίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση των μαγειρικών τους συνηθειών, ενώ το 66% αυτών είναι της ίδιας γνώμης στην Πορτογαλία.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια