Ιδιαίτερα σημαντική αποδεικνύεται η φερριτίνη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο εσωτερικό των κυττάρων. Ο ρόλος της είναι να αποθηκεύει τον σίδηρο ώστε ο οργανισμός μας να μπορεί να τον αξιοποιήσει μακροπρόθεσμα.
Εάν τα επίπεδα φερριτίνης είναι χαμηλά μπορεί να προκύψουν προβλήματα. Οι χαμηλές τιμές της φερριτίνης μπορεί να οφείλονται σε: εντερικές διαταραχές που δεν επιτρέπουν την απορρόφηση του σιδήρου, αναιμία, αιμορραγίες του πεπτικού.
Πως μπορείτε λοιπόν να αυξήσετε τεα επίπεδα φερριτίνης;
Τροφές πλούσιες σε σίδηρο
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στις ΗΠΑ συνιστούν να τρώτε μια ποικιλία τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων για να αποφευχθεί η ανεπάρκεια σιδήρου ή η χαμηλή φερριτίνη στο σώμα. Τροφές με φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο είναι τα μύδια, τα στρείδια, η σόγια, οι φακές, το σπανάκι, το βόειο κρέας και τα όσπρια. Μπορείτε επίσης να βρείτε σύμφωνα με το iatropedia.gr τροφές εμπλουτισμένες με σίδηρο, όπως τα δημητριακά για το πρωινό.