Τι πρέπει να προσέχουμε αγοράζοντας αυγά;

Υγεία
Τι πρέπει να προσέχουμε αγοράζοντας αυγά;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε προτού αγοράσουμε αυγά

Τα αυγά αποτελούν μια μοναδική πηγή πρωτεϊνών και άλλων πολύτιμων, για την ανθρώπινη υγεία, συστατικών.

Δε λείπουν από το καθημερινό τραπέζι, ενώ αποτελούν το υλικό - κλειδί για αμέτρητες συνταγές.

Ποια είναι όμως τα... μυστικά που πρέπει να γνωρίζουμε προτού αγοράσουμε αυγά;

  1. Τι πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία;
  • Τύπος εκτροφής
  • Ημερομηνία ανάλωσης
  • Κατηγορία Α ή φρέσκα αυγά
  • Αριθμός αυγών που περιέχονται στη συσκευασία
  • Βάρος (η ένδειξη είναι γραμμένη στα Αγγλικά: Small έως 53 γρ., Μedium 53 - 63 γρ., Large 63 - 73 γρ., XLarge πάνω από 73 γρ.)
  • Αριθμός του ωοσκοπικού κέντρου που ήλεγξε τα αυγά
  • Εμπορικό σήμα, διεύθυνση και τηλέφωνο του παραγωγού
  • Ένδειξη ότι διατηρούνται στο ψυγείο
  1. Τι πρέπει να αναγράφεται πάνω στο αυγό;
  • Τρόπος εκτροφής
  • Χώρα προέλευσης
  • Μονάδα παραγωγής

Το πρώτο νούμερο που βλέπουμε αφορά στον τρόπο εκτροφής, τα γράμματα αφορούν στη χώρα προέλευσης και ο αριθμός που ακολουθεί σημαίνει τη μονάδα παραγωγής.

  • Ο τρόπος εκτροφής το 0 σημαίνει τα αυγά βιολογικής γεωργίας το 1 τα αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής το 2 τα αυγά αχυρώνα (είναι η σύγχρονη μορφή του παραδοσιακού κοτετσιού) και το 3 τα αυγά από κότες που ζουν σε κλωβοστοιχία (τα αυγά εντατικής παραγωγής)
  • Η χώρα προέλευσης, π.χ. ΕL για την Ελλάδα
  • Η μονάδα παραγωγής (κάθε μονάδα έχει ένα νούμερο ως ιδιαίτερο κωδικό)
  1. Τι είναι τα αυγά εντατικής εκτροφής;

Πρόκειται για το 80% των αυγών που κυκλοφορούν στην αγορά. Οι κότες ζουν σε κλωβούς, όπου ταΐζονται με δημητριακά και καλαμπόκι, αλλά δεν κινούνται. Οι κλωβοί είναι πλέον καλύτεροι απ’ ό,τι παλιά - σήμερα αντιστοιχούν 750 κ.εκ. για καθεμία κότα.

Ξεχωρίζουμε τα αυγά εντατικής τροφής από την ένδειξη 3 που βρίσκεται πάνω στο κέλυφος.

  1. Ποια είναι τα αυγά αχυρώνα;

Αποτελούν το 10% των αυγών που κυκλοφορούν στην αγορά. Είναι η σύγχρονη μορφή του κοτετσιού, ο χώρος είναι κλειστός, αλλά διαμορφωμένος με στρωμνές και φωλιές. Οι κότες έχουν τη δυνατότητα να κινούνται και να πετάνε. Για κάθε 9 κότες αντιστοιχεί 1 τ.μ.

Ξεχωρίζουμε τα αυγά αχυρώνα από την ένδειξη 2 πάνω στο κέλυφος.

  1. Τι σημαίνει ελευθέρας βοσκής;

Οι κότες ζουν σε αχυρώνα με προκαθορισμένα από τη νομοθεσία ανοίγματα που τους επιτρέπουν να βγαίνουν έξω. Σε κάθε κότα αντιστοιχούν 4 τ.μ., ενώ τα ζώα κινούνται άνετα και βόσκουν έξω.

Ξεχωρίζουμε τα αυγά ελευθέρας βοσκής από την ένδειξη 1 πάνω στο κέλυφος.

  1. Ποια αυγά είναι βιολογικά;

Πρόκειται για τα αυγά που προέρχονται από κότες αποκλειστικά ελευθέρας βοσκής, που τρέφονται μόνο με πιστοποιημένες βιολογικές τροφές. Είναι πιο ασφαλή για την υγεία, καθώς η τροφή τους προέρχεται από καλλιέργειες καθαρές από φυτοφάρμακα και όχι γενετικά τροποποιημένες. Επιπλέον είναι και νοστιμότερα, καθώς η νοστιμιά του αυγού εξαρτάται άμεσα από την τροφή της κότας.

Στο κέλυφος, για τα βιολογικά αυγά, η ένδειξη είναι 0.

  1. Ποια είναι η διαφορά του «ημέρας» από το «φρέσκο»;

Ο νόμος θεωρεί έξτρα φρέσκα ή ημέρας τα αυγά που βρίσκονται στο ράφι από 1 έως 4 μέρες μετά την ημέρα παραγωγής τους και φρέσκα όσα βρίσκονται στο ράφι έως και 28 μέρες μετά την παραγωγή τους.

  1. Τι είναι τα αυγά με ω-3;

Τα αυγά εμπλουτίζονται με ω-3 λιπαρά (πολυακόρεστα λιπαρά οξέα) μέσω της διατροφής της κότας: οι όρνιθες διατρέφονται με τρόφιμα πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (λινάλευρο, λινέλαιο, ιχθυέλαιο, αντράκλα κ.ά.). Τα ω-3 εξισορροπούν την επίδραση της χοληστερόλης στο αίμα. Τα εμπλουτισμένα με ω-3 αυγά πρέπει να τρώγονται μόνο βραστά, γιατί το τηγάνισμα τα καταστρέφει.

  1. Είναι ασφαλή τα αυγά της αγοράς;

Η νομοθεσία προστατεύει πλέον τον καταναλωτή επαρκώς. Για την ασφάλεια του αυγού που αγοράζουμε δεν έχουμε παρά να διαβάσουμε σωστά τις ενδείξεις που αναφέραμε ήδη. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει η συντήρηση να γίνεται σωστά από το κατάστημα πωλήσεως και από εμάς τους ίδιους.

  1. Πώς συντηρούνται σωστά τα αυγά;
  • Τα αυγά πρέπει να βρίσκονται στο ψυγείο μέχρι την ημερομηνία ανάλωσής τους.
  • Η τοποθέτησή τους στις «αυγοθήκες» της πόρτας του ψυγείου δεν ενδείκνυται, γιατί το ανοιγοκλείσιμο της πόρτας προκαλεί αυξομειώσεις της θερμοκρασίας.
  • Τα φυλάσσουμε πάντα στις ειδικές θήκες ή σε κλειστό δοχείο, γιατί το κέλυφος του αυγού έχει περίπου 17.000 πόρους και θα απορροφήσει τις οσμές των άλλων υλικών στο ψυγείο.
  • Τα βάζουμε με το μυτερό άκρο προς τα κάτω, έτσι ώστε ο αεροθάλαμος να μένει στη φυσική του θέση και ο κρόκος στο κέντρο.
  1. Αγοράζουμε αυγά χύμα;

Δεν προτείνεται η αγορά χύμα αυγών, καθώς δεν υπάρχει σήμανση και δεν μπορούμε να γνωρίζει από πού έρχονται και αν έχουν περάσει από ωοσκοπικούς ελέγχους.

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News