Πώς μπορείς να καταλάβεις ότι τα αυγά είναι φρέσκα;

Υγεία
Πώς μπορείς να καταλάβεις ότι τα αυγά είναι φρέσκα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απλοί τρόποι για να διακρίνεις τα φρέσκα αυγά

Μαγειρική, ζαχαροπλαστική ή και σκέτα, τα αυγά είναι πολύτιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και τα χρησιμοποιούμε παντού.

Σημαντικό όμως είναι τα αυγά να είναι φρέσκα. Φυσικά, εδώ τίθεται το ζήτημα πώς μπορούμε να βεβαιωθούμε γι’ αυτό;

Σύμφωνα με το olivemagazine.gr, υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να καταλάβουμε ότι τα αυγά που επιλέγουμε είναι όντως φρέσκα.

  • Αν τα αβγά είναι συσκευασμένα, ελέγχετε τα στοιχεία της συσκευασίας για την κατηγορία ποιότητας (Α,Β,Γ), βάρος, ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης, ημερομηνία γέννησης και λήξης του αβγού. Αν τα αγοράσετε χύμα σε καρτέλες, από λαϊκή, μίνι μάρκετ κ.λπ. φροντίστε να ενημερωθείτε από τους ανθρώπους που θα τα προμηθευτείτε.
  • Αγοράζετε πάντα αβγά που δεν είναι ραγισμένα και το κέλυφός τους δεν έχει ίχνη αίματος ή ακαθαρσιών:

Πόσο φρέσκο είναι τελικά;

  • Ο «κανόνας» λέει ότι όσο λιγότερο φρέσκο το αβγό, τόσο πιο ελαφρύ. Αν κάνετε το τεστ με το αβγό με το νερό, το φρέσκο αβγό (5 ημερών το πολύ) πάει στον πάτο και παραμένει σε οριζόντια θέση, το λιγότερο φρέσκο (1 εβδομάδας περίπου) αιωρείται σε κάθετη θέση, το μπαγιάτικο (3 εβδομάδων) επιπλέει, άρα είναι και ακατάλληλο για κατανάλωση.
  • Δοκιμάστε και με τον «ηχητικό έλεγχο». Απλά βάζετε το αβγό δίπλα από το αφτί σας και το κουνάτε ελαφρά. Ο κρόκος δεν πρέπει να χτυπάει στα τοιχώματα.
  • Το φρέσκο βρασμένο αβγό αφήνει αρκετό από το ασπράδι του πάνω στο τσόφλι καθώς το καθαρίζετε.
  • Όταν σπάσετε σε πιατάκι ένα ωμό αβγό, ο κρόκος και το ασπράδι είναι ενωμένα. Το λιγότερο φρέσκο αβγό έχει πιο νερουλό ασπράδι και ο κρόκος τείνει να γίνει επίπεδος.
  • Η μυρωδιά ενός φρέσκου αβγού δεν είναι έντονη και δυσάρεστη, το ασπράδι είναι λευκό και ομοιογενές και ο κρόκος βρίσκεται στο κέντρο. Όταν σπάσετε ένα μπαγιάτικο αβγό η μυρωδιά είναι το πρώτο χαρακτηριστικό που σας «προειδοποιεί» ότι είναι ακατάλληλο για κατανάλωση.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News