default-image

7 super τροφές, πλούσιες σε προβιοτικά

Υγεία
7 super τροφές, πλούσιες σε προβιοτικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι τροφές με τις καλύτερες πηγές προβιοτικών

"Όπλο" για τον οργανισμό αποδεικνύονται τα προβιοτικά τα οποία βελτιώνουν την υγεία του πεπτικού συστήματος, μειώνουν την κατάθλιψη, προάγουν την υγεία της καρδιάς και είναι ευεργετικά για το δέρμα. Καλό είναι να εντάξουμε τροφές πλούσια σε προβιοτικά στη διατροφή μας.

Οι 7 τροφές που είναι super υγιεινές και οι καλύτερες πηγές προβιοτικών είναι οι εξής:

Οι ελιές σε άλμη είναι πολύ καλή πηγή προβιοτικών. Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, τα οξέα που παράγονται από τα βακτήρια γαλακτικού οξέος που απαντώνται φυσικά στην ελιά, δίνουν στους μικρούς αυτούς καρπούς τη χαρακτηριστική γεύση τους. 

Η σκούρα μαύρη σοκολάτα εκτός από λαχταριστή, είναι και υγιεινή. Περιέχει προβιοτικά και αντιοξειδωτικά που κρατούν το στομάχι μας υγιές. Συγκεκριμένα, βοηθά τα προβιοτικά να επιζήσουν τα PH του πεπτικού συστήματος και να φτάσουν στο έντερο. 

Πρόκειται κυρίως για αγγούρια ή και άλλα λαχανικά που έχουν γίνει τουρσί σε διάλειμμα νερού και αλατιού. Υπόκεινται στην διαδικασία της ζύμωσης, με την χρήση των δικών τους βακτηρίων γαλακτικού οξέος και γι’ αυτό έχουν ξινή γεύση. Βελτιώνουν την υγεία του εντέρου και είναι πηγή βιταμίνης Κ, που είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος. Ωστόσο, οι πίκλες είναι υψηλές σε νάτριο.

Το γιαούρτι είναι η καλύτερη πηγή προβιοτικών, καθώς φτιάχνεται από γάλα, που έχει ζυμωθεί από φιλικά βακτήρια, κυρίως γαλακτικό οξύ και bifidobacteria. Συνδέεται με την καλή υγεία των οστών και είναι ευεργετικό για όσους έχουν υψηλή πίεση του αίματος. Ακόμη, ανακουφίζει τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου.

Ψωμί με μαγιά

Η μαγιά περιέχει ζωντανά βακτήρια. Το ψωμί με μαγιά περιέχει προζύμι και βακτήρια που ονομάζεται γαλακτοβάκιλλος. Καθώς τα συστατικά έχουν υποστεί ζύμωση, τα επίπεδα των υγιεινών βακτηρίων ανεβαίνουν και το πεπτικό σύστημα απολαμβάνει τα οφέλη.  

Πρόκειται για προβιοτικό γάλα που έχει υποστεί ζύμωση. Έχει δημιουργηθεί από την προσθήκη σπόρων κεφίρ σε γάλα αγελάδας ή κατσίκας. Οι σπόροι καλλιεργούνται από βακτήρια γαλακτικού οξέος και προζύμι που μοιάζουν με κουνουπίδι. Βελτιώνει την υγεία των οστών, βοηθά με τα πεπτικά προβλήματα και προστατεύει από τις λοιμώξεις. Είναι καλό για όσους έχουν δυσανεξία στην λακτόζη.

Πρόκειται για ένα ρόφημα από μαύρο ή πράσινο τσάι που έχει υποστεί ζύμωση, από φιλική αποικία βακτηρίων και καταναλώνεται κυρίως στην Ασία. Ωφελεί σύμφωνα με το bovary.gr την πέψη και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News