Πώς αντιμετωπίζεται η βασανιστική και αθόρυβη ημικρανία

Υγεία
Πώς αντιμετωπίζεται η βασανιστική και αθόρυβη ημικρανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ημικρανία: Πρόκειται για μία βασανιστική κατάσταση, στην οποία πολλοί άνθρωποι καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι - Ποια τα συμπτώμτα και πώς αντιμετωπίζεται;

Η ημικρανία είναι μια συνηθισμένη κατάσταση για πολλούς ανθρώπους, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο συνήθως στη μια πλευρά του κεφαλιού. Ο πόνος αυτός μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως η ναυτία και η αίσθηση πίεσης στο κεφάλι.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζατε μέχρι σήμερα για τις ημικρανίες είναι πως υπάρχει και η πιθανότητα της λεγόμενης «αθόρυβης» ημικρανίας, η οποία δεν προκαλεί πόνο αλλά μια σειρά από άλλες ενοχλήσεις.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα;

Πρόκειται για μια "αθόρυβη" ημικρανία, τα συμπτώματα της οποίας μπορεί να διαφέρουν σε καθεμιά από τις φάσεις του επεισοδίου. Αυτό σημαίνει πως ο πάσχων μπορει να εκδηλώσει μια πρόδρομη φάση, πριν από την κύρια ημικρανία. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που μαρτυρούν μια τέτοια κατάσταση είναι:

Καταθλιπτική διάθεση

Έλλειψη συγκέντρωσης και νευρικότητα

Διαταραχή της ομιλίας και της ικανότητας ανάγνωσης

Κόπωση και επαναλαμβανόμενο χασμουρητό

Μυϊκή δυσκαμψία

Διαταραχές στον ύπνο

Επιτακτική ούρηση

Ευαισθησία στους ήχους και στο δυνατό φως

Οι ειδικοί αναφέρουν επίσης πως ένα ποσοστό της τάξης του 20-25% των ανθρώπων που ταλαιπωρούνται από ημικρανίες, εκδηλώνουν επίσης αύρα μεταξύ της πρώτης φάσης και της κύριας φάσης της ημικρανίας. Η αύρα χαρακτηρίζεται από κάποια  νευρολογικά συμπτώματα που συνήθως προηγούνται του πόνου. Τα πιο συνηθισμένα από αυτά είναι οι  φωτεινές γραμμές στο οπτικό πεδίο ή τα θαμπά τμήματα. Η αύρα μπορεί να εκδηλωθεί σταδιακά και να διαρκέσει ακόμα και μια ώρα, πριν να ξεκινήσει η κύρια φάση της ημικρανίας.

Γενικά η αύρα που εκδηλώνεται στην περίπτωση της «αθόρυβης» ημικρανίας παρουσιάζεται με μούδιασμα και μυρμήγκιασμα σε διάφορα μέρη του σώματος και διαταραχές της όρασης (π.χ. «μυγάκια», φωταψίες).Καλό είναι να γνωρίζετε πως η κλασική ημικρανία μπορεί να διαρκέσει λίγες ώρες έως και 72 ώρες. Στην «αθόρυβη» ημικρανία, ο πόνος δίνει τη θέση του σε ένα σύνολο άλλων συμπτωμάτων και ενοχλήσεων, που τυπικά περιλαμβάνει:

Κρίση άγχους ή καταθλιπτική διάθεση

Ζαλάδα και αίσθηση ναυτίας

Δυσκολίες στον ύπνο

Ρινική συμφόρηση

Πόνο και δυσκαμψία στον αυχένα

Ευαισθησία στο φως, στις μυρωδιές και στους ήχους

Τάση για εμετό

Αμέσως μετά την κύρια φάση της ημικρανίας, υπάρχει περίπτωση να εκδηλωθεί και τη τελική φάση, δηλ. η φάση της αποδρομής που διαρκεί 24 έως 48 ώρες. Η φάση αυτή αναγνωρίζεται από πόνους στο σώμα, δυσκολία στην συγκέντρωση, κακή διάθεση και κόπωση.

Πώς αντιμετωπίζεται η κατάσταση;

Οι ειδικοί συστήνουν σε όσους πάσχουν να λάβουν μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως ο επαρκής ύπνος, οι τεχνικές χαλάρωσης (π.χ. γιόγκα), η  σωματική άσκηση και η υγιεινή διατροφή. Η λήψη αναλγητικών θα πρέπει να γίνεται με μέτρο ενώ μια επίσκεψη στον γιατρό για ένα εξατομικευμένο πλάνο πρόληψης και αντιμετώπισης της ημικρανίας σίγουρα είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση.

Πηγή: therapies.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News