Υγεία

Δεν υπάρχει προσωπικό για να λειτουργήσει ο επιταχυντής

Με ποιο προσωπικό, αλήθεια, θα λειτουργήσει το 2ος γραμμικός επιταχυντής, που αποτελεί αντικείμενο δωρεάς στο ΠΑΓΝΗ;

Το ερώτημα αυτό δημιουργείται από τις νέες καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, που αναφέρει ότι «έχει αποδειχτεί πως πολλές φορές οι δωρεές δε γίνονται βάσει αγνών προθέσεων, αλλά προσβλέπουν στην παραπέρα ανάπτυξη των νοσοκομείων, που θα εξυπηρετεί τα επιχειρηματικά σχέδια διαφόρων ιδιωτικών ιδρυμάτων και ομίλων, συμβάλλοντας στην αποτελεσματικότερη επιχειρηματική λειτουργιών των νοσοκομείων και στην προσέλκυση ασθενών-πελατών με κίνητρο το κέρδος και όχι την εξυπηρέτηση των πραγματικών λαϊκών αναγκών για Υγεία και Πρόνοια.

Έτσι, με τα δικά μας χρήματα παρουσιάζεται σήμερα το ίδρυμα “Νιάρχος” και έρχεται να αντικαταστήσει, με το αζημίωτο φυσικά, την ευθύνη του ελληνικού κράτους.

Πού είναι το προσωπικό;».

Το Σωματείο Εργαζομένων αναφέρει παρακάτω: «Για να λειτουργήσει μια τόσο σημαντική τεχνολογική υποδομή χρειάζεται μόνιμο εκπαιδευμένο προσωπικό. Συγκεκριμένα, ένας γραμμικός επιταχυντής χρειάζεται 2 τεχνολόγους (ο ένας υποχρεωτικά ΤΕ), έναν γιατρός Ακτινοθεραπείας, έναν ακτινοφυσικό και έναν νοσηλευτή. Το τμήμα Ακτινοθεραπείας, ενώ λειτουργούσε αρχικά με 8 ΤΕ τεχνολόγους, σήμερα έχουν μείνει μόνο 4 (χρειάζονται τουλάχιστον 4 ακόμη τεχνολόγοι και σχεδόν διπλάσιοι φυσικοί, εφόσον τοποθετήθηκε και το νέο μηχάνημα). Στη λίστα αναμονής βρίσκονται γύρω στους 100 καρκινοπαθείς. Η μέχρι τώρα λειτουργία του μοναδικού γραμμικού επιταχυντή στηριζόταν στο λιγοστό μόνιμο προσωπικό και σε μετακινούμενους εργαζόμενους από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο, που πληρώνονταν από τα έσοδα του νοσοκομείου.

Η ένταξη και του δεύτερου μηχανήματος χωρίς το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, δυστυχώς, δε θα διπλασιάσει ταυτόχρονα και τις ακτινοθεραπείες, λόγω του μόνο το ένα θα λειτουργεί πρωί-απόγευμα. Το άλλο πρακτικά με το υπάρχον προσωπικό θα λειτουργεί μόνο πρωί. Έτσι, για να εξυπηρετηθεί περισσότερος κόσμος, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να υπερβάλλουν εαυτό για να “βγάλουν” ακόμα περισσότερα περιστατικά χωρίς τις αναγκαίες προϋποθέσεις.

Οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ συνεχίζουμε τον αγώνα και καλούμε όλο τον λαό μαζί μας, για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους, για ένα νοσοκομείο σύγχρονο, πλήρες, στελεχωμένο με μόνιμο προσωπικό και χρηματοδοτούμενο από το κράτος για να παρέχει Υγεία στον λαό της Κρήτης, αξιοποιώντας ό,τι πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό υπάρχει στην ιατρική επιστήμη και την τεχνολογία. Η Υγεία στον 21ο αιώνα δεν μπορεί να αφήνεται στη δήθεν φιλανθρωπία εφοπλιστικών και άλλων μεγαλοεπιχειρηματικών ιδρυμάτων».

(Φωτογραφία αρχείου)

 

Σχόλια